Okresný súd v Banskej Bystrici sa presťahuje do zrekonštruovanej budovy Aurisu

SPRÁVY
2 /

Kancelárska budova Auris na Rudlovskej ceste v Banskej Bystrici je už od 12. januára vo vlastníctve štátu. Po jej rekonštrukcii tu bude sídliť banskobystrický Okresný súd (OS). Do uvoľnených priestorov na Skuteckého ulici, kde OS roky pôsobí, sa po obnove tejto budovy presťahuje novozriadený Správny súd  v Banskej Bystrici, ktorý je teraz v prenajatých priestoroch.

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas v piatok na tlačovej besede v Banskej Bystrici uviedol:

„V 30-ročnej histórii Slovenska ide o najväčšiu investíciu do súdnictva vôbec, najmä čo sa týka organizačno-technického vybavenia. Kúpna cena objektu na základe znaleckého posudku dosiahla 7,5 milióna eur, pričom celý proces nadobudnutia bol transparentný. Na rekonštrukciu sa počíta so sumou sedem až osem miliónov eur. Na tento účel sa použijú finančné prostriedky z plánu obnovy.“

Účastníci tlačovej besedy na Aurise

Účastníci tlačovej besedy na Aurise

Podľa ministra nestačí len investovať do organizačno-technickej infraštruktúry, treba zvyšovať a zlepšovať aj kvalitu súdnictva.

Najneskôr v roku 2025 musí byť rekonštrukcia budovy Aurisu hotová, aby sa do nej mohol presťahovať banskobystrický OS.  Jeho predseda Pavel Rohárik povedal:

„Okresný súd je už niekoľko rokov najväčším sudom na Slovensku nielen, čo sa týka počtu sudcov a zamestnancov, kde sa blížime k číslu 400, ale najmä káuz, ktoré sa počas roka na súde rozhodne. Je to medzi 230 až 240 000 a darí sa nám priebežne každý rok túto masu zvládnuť. Vo väčšine prípadov sme súd s celoslovenskou pôsobnosťou, najmä čo sa týka upomínacieho oddelenia alebo exekučného.“

Súčasná budova Okresného súdu v Banskej Bystrici

Súčasná budova Okresného súdu v Banskej Bystrici

Časť OS v Banskej Bystrici v súčasnosti sídli na deviatich podlažiach v prenajatých priestoroch na Zvolenskej ceste. Podľa Rohárika je táto situácia nielen z hľadiska manažovania súdu, ale tiež hľadiska ekonomického či ekologického neprimeraná. Už v júni 2021 preto inicioval, aby sa uvedená situácia začala riešiť tak, aby OS sídlil v jednej dôstojnej budove.

Tlačovej besedy sa zúčastnili aj predsedovia ďalších súdov sídliacich v Banskej Bystrici – predseda Krajského súdu Ján Auxt a predseda Správneho súdu Peter Molčan.

Predseda BBSK Ondrej Lunter zdôraznil, že Banská Bystrica je mekkou súdnictva a uvedenú investíciu ministerstva spravodlivosti vníma aj ako ekonomický impulz pre rozvoj nášho regiónu:

„Je to dôležitý krok pre vyrovnávanie rozdielov, ktoré sú na Slovensku medzi hlavným mestom a regiónmi.“

Krajský súd v Banskej Bystrici

Krajský súd v Banskej Bystrici

Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko ubezpečil ministra spravodlivosti Viliama Karasa o maximálnej súčinnosti poskytnutej zo strany mesta resp. stavebného úradu pri chystaných rekonštrukciách objektov,  keďže termíny ich dokončenia sú šibeničné.

„Nebolo to tak dávno, keď sme bojovali za zachovanie Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý mal byť podľa tretej verzie súdnej mapy zrušený a ponechaný ako pracovisko Krajského súdu v Žiline. Som rád, že napokon zrušený nebol a ešte viac ma teší iniciatíva Ministerstva spravodlivosti SR odkúpiť budovu kancelárskych priestorov na Rudlovskej ceste a vybudovať v nej Okresný súd, ktorý bude najväčší v rámci celého Slovenska. Nielenže sa ďalšia budova v našom meste zrekonštruuje, ale zároveň vzrastie počet pracovných pozícii a zlepšia sa služby pre obyvateľov z celého regiónu.“

Prvý zľava Ján Nosko

Prvý zľava Ján Nosko

Z logistického a ekonomického hľadiska je sústredenie činností súdu na jedno miesto tým najlepším rozhodnutím. V aktuálnej budove Okresného súdu bude Správny súd a Krajský súd zostane na Skuteckého 7.

„Hoci ide o veľkú výzvu, pretože procesy musia byť kvôli čerpaniu verejných finančných zdrojov z plánu obnovy ukončené do roku 2025, verím, že všetko pôjde podľa plánu. Zo strany mesta poskytneme ministerstvu maximálnu súčinnosť, aby mala Banská Bystrica ako krajské mesto súdnictvo hodné 21. storočia,“

dodal primátor Nosko.

Budova Aurisu

Budova Aurisu

Zdroj: (tom) a TASR, Foto: redakčné a ilustračné