Od 19. apríla sa uvoľňujú opatrenia, okres Banská Bystrica bude v červenej farbe

SPRÁVY
9 /

Epidemiologická situácia na Slovensku sa zlepšuje, preto sa uvoľňujú viaceré opatrenia. Od 19. apríla bude celá krajina podľa COVID automatu v III. stupni varovania (bordovej farbe), žiadny okres už nebude v IV. stupni varovania. Okres Banská Bystrica prejde do červenej farby (II. stupeň varovania).

Uvoľňovanie opatrení od 19. apríla

Od budúceho týždňa sa uvoľnia viaceré opatrenia, s testom bude možná návšteva obchodov, služieb, či pobyt v prírode mimo okresu.

„Najbližšie dni dáta ukážu, ako sa nám darilo cez Veľkú noc, čísla hospitalizovaných nám klesajú, je to výsledok našej spoločnej zodpovednosti, ďakujem vám za to, vydržme a spoločne vírus porazíme,“ 

uviedol premiér Eduard Heger, ktorý opätovne vyzval všetkých na pokračovanie v dodržiavaní protiepidemických opatrení, používanie respirátorov v interiéroch a rúšok v exteriéroch. Je neobvyklé, že uvoľňovanie opatrení oznamoval v utorok minister financií Igor Matovič

Igor Matovič a Eduard Heger

Igor Matovič a Eduard Heger

Otvoria sa všetky obchody a služby pod podmienkou dodržania 15 m2 na jednu osobu. Povinný bude negatívny test.

Otvoria sa aj kostoly s bohoslužbami. Takisto platí podmienka jednej osoby na 15 m2 a povinný negatívny test.

Umožní sa  pohyb v prírode mimo okres, rovnako s podmienkou negatívneho testu.

Otvoria sa aj zoologické záhrady, múzeá a botanické záhrady. Takisto s podmienkou jednej osoby na 15 m2 a  negatívnym testom. Otvorené budú  aj knižnice pre maximálne šesť osôb s  podmienkou negatívneho testu.

Otvorené budú môcť byť aj  hotely a penzióny, ale so zatvorenými reštauráciami. Športovať v exteriéri môže spolu maximálne šesť ľudí, aj tu platí podmienka negatívneho testu.

Na Slovensku stále platí núdzový stav predĺžený od 20 marca 2021 na 40 dní. V interiéroch sa musia nosiť respirátory, v exteriéroch aj rúška.

Rozdelenie okresov podľa COVID automatu od 19. apríla

Bordová farba – III. stupeň varovania  (27 okresov)

Bánovce nad Bebravou, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Lučenec, Martin, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Ružomberok, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín.

Červená farba – II. stupeň varovania (48 okresov)

Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I-V, Brezno, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Kežmarok, Komárno, Košice I-IV, Košice – okolie, Levice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Prešov, Prievidza, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Šaľa, Senec, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen

Ružová farba – I. stupeň varovania (4 okresy)

 Nitra,  Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR a (tom), Foto: ilustračné