Obnova detského ihriska Hexagon v Parku pod Pamätníkom SNP sa blíži do finále

SPRÁVY
2 /

Originálny  Hexagon bol odhalený v roku 1969. Generácie obyvateľov ho kedysi využívali ako detské ihrisko, no nedostatočná údržba v minulosti a vandalizmus ho poškodili, preto sa banskobystrická samospráva toto originálne dielo priemyselného dizajnéra Jána Ondrejoviča rozhodla obnoviť. Obnova sa dostáva do finále.

Znalecký posudok k obnove diela vypracovala v roku 2022 Darina Arce, v roku 2023 zámer obnovy pripravil sochár Matúš Jančura a začalo aj s jej prvou etapou.

Pôvodný Hexagon

Pôvodný Hexagon

V úvodnej fáze sa uskutočnila inventarizácia, spracovala sa kompletná výkresová a výrobná dokumentácia. Následne sa v dielni v Slovenskej Ľupči vyhotovili formy na výrobu jednotlivých prefabrikovaných dielcov. V druhej etape sa urobili úpravy poškodených foriem a začalo sa s odlievaním samotných odliatkov.

 „Dielo chceme v maximálne možnej miere dať do pôvodného stavu. Na základe fotografií, ktoré sa zachovali, sme sa v projekčnej fáze, ale aj pri výrobe prefabrikátov snažili maximálne priblížiť originálnemu dielu, technológii a štruktúre pôvodných povrchov,“

povedal sochár Matúš Jančura pri obnove betónových prvkov diela.

Hexagon sa obnovuje pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici. V týchto dňoch dospeli stavebné práce do finále.

„Som rád, že sme pred niekoľkými rokmi začali podnikať potrebné kroky smerujúce k obnove unikátneho diela Hexagon, ktoré poznajú azda všetky generácie Banskobystričaniek a Banskobystričanov. Niekdajšie detské ihrisko patrí k vzácnym pamiatkam autorských detských ihrísk a mňa teší, že sa nám ho podarilo zachrániť,“

uviedol banskobystrický primátor Ján Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

Prácu sochára Matúša Jančuru a jeho tímu mohli Banskobystričania sledovať uplynulý mesiac priamo v Parku pod Pamätníkom SNP.

Aktuálne sa obnova Hexagonu blíži do finále a už čoskoro sa Banská Bystrica bude môcť pochváliť ďalším obnoveným významným výtvarným dielom vo verejnom priestore.

Autor: (tom), Foto: mesto BB a archív