Ktorí poslanci chcú ohroziť rekonštrukciu plavárne?

TÉMA TÝŽDŇA
8 /

Projekt rekonštrukcie plavárne by mohol zastaviť absurdný návrh niektorých poslancov, ktorí navrhujú zrušiť Bytový podnik mesta. Ten plaváreň rekonštruuje z vlastných zdrojov, Mesto to nestojí ani euro.

Keď v lete minulého roka mestské zastupiteľstvo v Banskej Bystrici nezobralo ani na vedomie správu o hospodárení mestských spoločností za rok 2008, mnohí si mysleli, že to bolo pod vplyvom rozčarovania poslancov nad vtedy aktuálnym návrhom dlhodobého prenájmu historickej Radnice mestom od mestskej spoločnosti MBB a.s. ako podmienky získania bankového úveru na jej dokončenie. Bola to škoda, lebo predložená správa dávala veľmi podrobný prehľad o stave hospodárenia mestských firiem, vrátane ich vyhliadok na rok 2009, všeobecne považovaný za krízový. Z poslaneckých lavíc vtedy zaznievali hlasy o tom, že naši volení zástupcovia nemajú dostatočné informácie o dianí v týchto mestských spoločnostiach napriek tomu, že všetky poslanecké kluby majú svojich zástupcov v ich štatutárnych orgánoch.

Ako hospodárili mestské podniky v rokoch 2008 a 2009?
Pripomeňme si teda, ako hospodárili štyri mestské obchodné spoločnosti so 100%-nou účasťou mesta v ešte nekrízovom roku 2008. Jednoznačne najlepšie bola na tom spoločnosť BPM s.r.o. s čistým ziskom 11,73 mil. Sk (390.000 eur). V miernom zisku boli aj MBB a.s. (1,7 mil. Sk) a Mestské lesy s.r.o. (806.000 Sk). V strate mínus 24,9 mil. Sk bola iba spoločnosť Dopravný podnik mesta Banská Bystrica (DPMBB a.s.) napriek tomu, že mesto v roku 2008 dotovalo túto firmu zo svojho rozpočtu čiastkou takmer 50 mil. Sk! Prečo také rozdiely?

Spoločnosť BPM s.r.o. (predtým Bytový podnik mesta) ešte v roku 2007 hospodáriaca so stratou, sa pod novým vedením začala budova-bpmstabilizovať, zbavila sa nepotrebného majetku a s tým zostávajúcim začala efektívne narábať. Do firmy sa vniesla potrebná dynamika, narastá jej majetok (dnes prevyšuje hodnotu 10 miliónov eur). Počet pracovníkov sa oproti roku 2007 znížil o takmer štvrtinu na 12, ale tržby sa zvýšili o 2 milióny Sk, čo radikálne zvýšilo aj produktivitu práce. BPM s.r.o. už zďaleka nie je iba o správe bytov a nebytových priestorov, ale aj o dobrom zhodnocovaní majetku a investíciách, teraz najmä do rekonštrukcie krytej plavárne na Štiavničkách. Pritom BPM si okrem podnikateľskej plní aj verejnoprávnu funkciu bez nárokov na mestský rozpočet. Napriek investíciám do krytej plavárne a správe objektov so sociálnymi službami by hospodárenie spoločnosti BPM za rok 2009 podľa slov jej hlavného ekonóma Ing. Jána Šabu skončilo so ziskom.

V protiklade s BPM s.r.o. je vývoj hospodárenia spoločnosti DPMBB a.s., ktorá dopláca na neúmerné zaťaženie nákladmi z trolejbusovej dopravy, pričom okrem ekonomicky neefektívneho prenájmu trolejbusov a trás od SAD Banská Bystrica ku koncu roka 2008 zamestnávala táto mestská firma 106 pracovníkov vrátane vodičov. Je jasné, že autobusy druhého zmluvného dopravcu mesta SAD Zvolen sú ekonomicky výhodnejšie, takže hospodárenie DPMBB a.s. v konkurencii s ním nemohlo dopadnúť inak, ako ekonomickým prepadom na úkor mestského rozpočtu. Preto muselo mesto hľadať investora, ktorý by kapitálovo vstúpil do tejto spoločnosti a zachránil ju pred hroziacim kolapsom. Akcionárom sa stala spoločnosť SAD Zvolen, ktorá získala 49%-ný podiel v DPMBB a.s., takže MHD v meste bude mať prakticky jediného dopravcu. Ten sa musí vysporiadať aj so zlým ekonomickým stavom tejto doposiaľ iba mestskej spoločnosti bez zníženia kvality MHD v Banskej Bystrici. Vyzerá to tak, že v roku 2010 sa musí zásadne vyriešiť problém stratovej trolejbusovej dopravy v meste s nižšími dotáciami s mestského rozpočtu a vzhľadom na ingerenciu SAD Zvolen sa podarí dotiahnuť aj aj dostavba autobusovej stanice v Banskej Bystrici.

Spoločnosti MBB a.s. a Mestské lesy hospodária s kladným hospodárskym výsledkom. Lesom pomohli dobré výsledky v ťažbe dreva, ale otázkou zostáva, ako sa budú pohybovať ceny dreva v tomto roku. MBB s dobrým majetkovým zázemím sa po rekonštrukcii Barbakanu pustila do dokončenia dlhodobej rekonštrukcie Radnice a chystá aj priemyselný park. Aktuálna hospodárska kríza i náročné podmienky získania výhodných úverov však tieto investičné aktivity značne pribrzdili. Napriek tomu hospodárenie týchto spoločností by malo aj naďalej pokračovať bez výraznejších strát.

Pod drobnohľadom je najlepší mestský podnik
Po určitom čase sa ukazuje, akoby problémom niektorých poslancov nebolo hospodárenie ekonomicky najhoršej mestskej spoločnosti DPMBB a.s., ale tej najlepšej, v tomto prípade BPM s.r.o. Začalo to už na jeseň 2008 vypúšťaním otrávených bubliniek pre verejnosť aj z radov dozornej rady tejto spoločnosti, ktorú tvoria mestskí poslanci. Prakticky hneď po vklade schátralej krytej plavárne na Štiavničkách z majetku mesta do základného imania mestskej spoločnosti BPM s.r.o., ktorá tento mestský plavecký stánok zrekonštruuje a zmodernizuje na vlastné náklady.

plavaren-bpm-300x224Najskôr to boli pochybnosti o odbornom zázemí BPM zvládnuť takúto náročnú investíciu spolu s jóbovkami o údajnom neúmernom zvýšení vstupného po dokončení rekonštrukcie. V roku 2009 to pokračovalo spochybňovaním verejného výberu projektanta a dodávateľa stavby, technologického postupu výstavby s nevyhnutným odstavením prevádzky plavárne, aby sa najnovšie objavila ďalšia fáma o údajne zlom a neprehľadnom hospodárení firmy, ktoré by dokonca malo viesť k jej zrušeniu, zlúčeniu s inou mestskou spoločnosťou, alebo prechodu činností pod mesto. Zahájila to poslankyňa Ľudmila Priehodová návrhom na zrušenie mestského podniku BPM s.r.o., ktorý vraj prestal plniť svoju funkciu. Zaujímavé na tom je to, že keď bol tento mestský podnik v minulom funkčnom období v strate a žil takpovediac zo svojej majetkovej podstaty, nikto z kritických poslancov nedával takéto podnety. Zvláštne, že sa to objaví až vtedy, keď sa firme darí.

A pokračovalo to aj v čase, keď spoločnosť BPM doťahovala posledné kroky k získaniu výhodného preklenovacieho úveru z banky na dofinancovanie rekonštrukcie plavárne, ktorý bude kryť vlastným majetkom a samotnou investíciou po dokončení. Pritom keď vedenie spoločnosti zvolalo po júnovom zahájení rekonštrukcie kontrolný deň na stavbe pre poslancov, prišli dvaja vrátane konateľa BPM. Keď mesto spolu s nájomcom plážového kúpaliska v októbri 2009 vyriešili technologické zastavenie prevádzky krytej plavárne počas roka prekrytím jedného 50-metrového plaveckého bazéna nafukovacou halou s vykurovaním, spochybnil sa v mestskom zastupiteľstve nájomca.

Čím horšie, tým lepšie?
Na minuloročnom novembrovom mestskom zastupiteľstve poslanci neodsúhlasili zámenu nehnuteľností medzi mestom a BPM, kotva1keď proti hlasovali aj niektorí poslanci – členovia dozornej rady BPM. Účelom navrhovanej zámeny bolo prevedenie sociálneho zariadenia Kotva pod mesto aj kvôli eurofondom za nepotrebné mestské pozemky, ktoré by mestská obchodná spoločnosť dokázala lepšie zhodnotiť. Pritom členovia dozornej rady BPM pravidelne dostávajú všetky potrebné informácie o hospodárení spoločnosti a kedykoľvek majú možnosť si tieto informácie overiť. Keďže sú zároveň členmi odborných komisií a mestského zastupiteľstva, môžu celý tento proces účinne posudzovať aj z hľadiska verejného záujmu, teda na pohľad úplne ideálna situácia pri spravovaní mestského majetku.

Ibaže posledný vývoj situácie naznačuje, že tak ideálne to zďaleka nie je. Naopak. Dvaja členovia dozornej rady BPM – mestskí poslanci Vladimír Pirošík a Martin Baník vyšli pred médiami s pomerne absurdným tvrdením, že BPM v dnešnej podobe je reliktom, lebo už nespravuje takmer žiadny bytový fond a údajne sa nechce venovať sociálnym programom. Tento podnik je vraj zbytočný a treba ho rozpustiť. Neuveriteľné v situácii, keď ide o mestský podnik hospodáriaci so ziskom a spravujúci značný majetok, teraz nesúci aj riziko a zodpovednosť za náročnú investíciu vo výške viac ako 7 miliónov eur do rekonštrukcie plavárne. Pritom o neúnosnej ekonomickej situácii v Dopravnom podniku mesta Banská Bystrica nezaznelo ani slovo napriek tomu, že jeden z kritikov BPM sedí aj v predstavenstve tohto stratového mestského podniku, o ktorého doterajšom hospodárení by si zaslúžili občania – daňoví poplatníci mesta vedieť omnoho viac, ako sa doposiaľ zverejnilo.

plavaren-newČo by však znamenalo prípadné zrušenie tohto prosperujúceho mestského podniku? Podľa konateľa Tomáša Novanského v prvom rade dlhodobé zastavenie úspešne rozbehnutej rekonštrukcie krytej plavárne, ktorej dokončenie je plánované na jeseň tohto roka. Zároveň by padlo jej financovanie, ktoré zabezpečuje v plnej miere BPM. Likvidácia podniku by trvala dlhé roky, keďže celá rozbehnutá podnikateľská činnosť by sa utlmila a likvidátor by sa musel zo zákona výlučne venovať umorovaniu dlhu a postupnému rušeniu firmy bez podnikania a akýchkoľvek príjmov. Pritom samotná likvidácia by zhltla aj tie aktíva, ktorými BPM teraz disponuje. Nehovoriac o vymáhaní pohľadávok na bytovom fonde a zastavení ďalších aktivít firmy, vďaka ktorým je BPM v zisku a môže prinášať mestu profit v podobe zhodnocovania majetku, ktoré mesto vložilo do základného imania svojej obchodnej spoločnosti bez akýchkoľvek nárokov na mestský rozpočet.

Normálny človek si musí položiť otázku, o čo tu vlastne ide? Chystá sa nejaká revolúcia, alebo má platiť to známe „čím horšie, tým lepšie“? V situácii, keď na Slovensku i v našom meste pociťujeme takpovediac na vlastnej koži negatívne dôsledky hospodárskej a sociálnej krízy, kedy by sa čelní predstavitelia mesta vrátane poslancov mali zomknúť a efektívne jej čeliť, ktosi tu rozohráva zvláštne hry. Vyzerá to tak, akoby aj na komunálnej úrovni vstupovala do ekonomiky všemocná politika. Azda niekto zacítil svoju príležitosť? Alebo je to niečo osobné, niečo typicky slovenské, niečo ako závisť, či dokonca nenávisť? Onedlho uvidíme, kde je pes zakopaný, veď nám práve začal volebný rok 2010.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman)