Na január je nezvykle teplo, v lese pozor na medvede!

SPRÁVY
0 /

Nezvyčajne teplé januárové počasie nedá spať medveďom. V piatok popoludní sa o tom mohol presvedčiť 26-ročného lesník, na ktorého v lese nad Pribylinou zaútočilo tristokilogramové zviera.

Medveď  náhle vybehol s revom na lesný chodník a mladému mužovi sa zahryzol do nohy. „Vracal som sa z prechádzky v lese k autu, keď spod chodníka vybehol medveď. Reval na celú horu a mal som pocit, akoby tam na mňa čakal. Očividne nespal zimným spánkom. Chcel som utiecť, ale nabúral som do stromu a ako som letel na zem, medveď mi ešte vo vzduchu zahryzol do nohy. Neprestával som kričať, medveď ma pustil a odchádzal, no obzeral sa po mne. Myslím, že krik ma zachránil,“ uviedol Michal Ondrejkov pre SME po lekárskom zákroku na chirurgickom oddelení  nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Nešlo o prvé stretnutie lesníka s medveďom. Iba teraz však ne neho zaútočil a v nohe mu nechal štyri  hlboké stopy po medvedích zuboch.  Mladý muž bol vo veľkom  šoku a rany mu nekrvácali, pokiaľ prešiel ku kilometer vzdialenému autu. Odtiaľ zavolal mobilom kamaráta, ktorý mu okamžite prišiel na pomoc. Rany začali krvácať až potom, keď ich odkryli.

Teplý január a lesy bez snehu spôsobujú, že medvede miesto zimného sú nervózne a zháňajú potravu. Ak v lese narazia na človeka a ten ich prekvapí, môžu aj v tomto zimnom čase na neho zaútočiť.

Preto pokiaľ sa vyberiete v takmer jarnom januárovom počasí na prechádzku do lesa, dávajte si pozor, aby ste nevyplašili bdelého medveďa. Tento prípad sa stal Na Liptove, ale odtiaľ cez Donovaly do lesov v okolí Banskej Bystrice nie je až tak ďaleko.

Zdroj: liptov.sme.sk