Na 9. ročníku Human Forum v Banskej Bystrici sa bude hovoriť aj o prevencii nárastu extrémizmu

SPRÁVY
0 /

Medzinárodné diskusné fórum sa v meste pod Urpínom uskutoční od 21. do 23. novembra 2022. Témou aktuálneho ročníka tradičného podujatia je Posilňovanie demokracie v regiónoch ako prevencia rastu voči extrémizmu.

Human Forum sa uskutočňuje pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislava Káčera, predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Jána Luntera, primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska, rektora Univerzity Mateja Bela Vladimíra Hiadlovského a dekana Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Branislava Kováčika.

Od minuloročného fóra sa geopolitická situácia vo svete zmenila. Uznávanie demokratických hodnôt a princípov sa v tomto období preukázalo ako kľúčové pre ďalšie napredovanie spoločnosti. Práve preto, bude na konferencii venovaná pozornosť témam ľudských práv a demokracie, ako pilierov stability.

V pondelok 21. novembra 2022 v Cikkerovej sieni historickej Radnice odznejú prejavy predstaviteľov SR, EÚ a USA. Po panelových diskusiách bude o 18:45 hod. nasledovať Slávnostný večer s oceňovaním laureátov Ceny Human Forum.

V utorok 22. novembra 2022 sa bude okrem iného, v rámci workshopov, hovoriť o regionálnej spolupráci pri presadzovaní ľudských práv a demokracie, ako aj o posilňovaní lokálnych demokratických spoločenstiev na Slovensku. Reflexia ku komunálnym voľbám bude dominovať v Záhrade – Centre nezávislej kultúry od 19:00 hod. Diskutovať prídu analytik Grigorij Mesežnikov či sociológovia Michal Vašečka a Oľga Gyárfašová.

V stredu 23. novembra 2022 bude nosnou témou vzdelávanie. V Štátnej vedeckej knižnici sa od 9:00 hod. uskutoční veľtrh neformálnych vzdelávacích programov zameraných na rozvoj ľudských práv a demokracie.

Počas celodennej prezentácie programov predstaví svoju činnosť viac ako desať organizácií, medzi inými aj Nadácia pre deti Slovenska alebo Človek v ohrození.

Podrobný program podujatia nájdete tu: https://humanforum.sk/human-forum-2022/

Zdroj: Human Forum, Foto: ilustračné