Mesto neplánuje žiadnu výstavbu bytovky v zelenom páse na Severnej ulici

SPRÁVY
0 /

Do redakcie sme dostali stanovisko Mesta Banská Bystrica k zverejneným informáciám petičného výboru na Severnej ulici o údajne plánovanej výstavbe nájomných bytov v priestore, kde sú v súčasnosti zelené plochy.

Téma nájomných bytov pre mladých ľudí je v Banskej Bystrici stále aktuálna. Mesto už v minulosti vytypovalo lokality, ktoré sú vhodné na takúto výstavbu. Počas posledných dní sa v médiách a na sociálnych sieťach šíria nepravdivé informácie o tom, že mesto Banská Bystrica plánuje vybudovať nové nájomné byty na Severnej ulici, čo zástupcovia mesta zásadne odmietajú.

„Súčasné vedenie mesta nikdy neavizovalo žiadne plány na výstavbu tohto typu budovy v uvedenej lokalite. Tento zámer prezentoval súčasný poslanec mestského zastupiteľstva Igor Kašpera vo svojom videu počas predvolebnej kampane, keď sa uchádzal o post primátora. S týmto jeho zámerom nemá mesto Banská Bystrica nič spoločné,“

informuje hovorkyňa primátora mesta Dominika Mojžišová.

Poslanec Kašper (Sme Rodina Boris Kollár) v predvolebnom videu prezentoval svoj zámer vybudovať bytovku v zelenom páse na Severnej ulici, ľudia sú proti.

Zmeny územného plánu

Pokiaľ ide o zmeny a doplnky v územnom pláne, pripomienky mesto ešte len bude vyhodnocovať v najbližšom období. Podľa vyjadrenia hovorkyne bude samospráva prihliadať najmä na názory obyvateľov dotknutej lokality. Vedenie mesta chce tiež zorganizovať stretnutie so zástupcami petičného výboru a ubezpečiť ich, že mesto urobí všetko preto, aby vyhovelo ich požiadavkám.

Banskobystrická samospráva podľa slov hovorkyne má potrebu budovať nájomné byty, nakoľko pociťuje dopyt najmä zo strany mladých rodín. Nebude to však na Severnej ulici, ako na základe informácií petičného výboru uviedli niektoré médiá, ale v iných lokalitách, ktoré si mesto vytypovalo a sú na tento účel vhodné.

O výstavbe na Severnej ulici informoval BBonline.sk

V utorok poskytla hovorkyňa mesta portálu BBonline.sk k téme výstavby nájomných bytov nasledovné vyjadrenie:

„Pokiaľ ide o lokalitu na Severnej ulici, mesto neprezentovalo žiadne plány na výstavbu budovy s 50 bytmi.“

Aj napriek tomuto vyjadreniu zverejnil BBonline.sk v stredu článok s nadpisom: „Mesto plánuje na Severnej nájomné byty, miestni sú proti novej výstavbe.“ Článok bol podpísaný šéfredaktorom Filipom Roháčkom. Mesto obratom zareagovalo a všetkým redakciám rozposlalo stanovisko, v ktorom vysvetľuje, že zámer budovať nájomné byty na zelenej ploche na Severnej ulici počas predvolebnej kampane prezentoval vtedajší kandidát na primátora Igor Kašper, ale mesto s jeho zámerom nemá nič spoločné. Túto časť stanoviska mesta portál BBonline.sk nezverejnil.

Kašpera vo voľbách, okrem pravicovej koalície, podporoval najmä bývalý primátor Peter Gogola, ktorému šéfredaktor BBonline.sk Filip Roháček v minulosti robil hovorcu. Roháček potom pomáhal s kampaňou regionálnej politickej „strane“ Banskobystrická alternatíva a v súčasnosti je poslaneckým asistentom Viery Dubačovej (PS/Spolu, pôvodne Banskobystrická alternatíva).

Zdroj: Mesto BB a (dem), Foto: facebook, youtube