Matovič chce pred Vianocami povinne testovať antigénmi opäť celé Slovensko, komisia EÚ to neodporúča

SPRÁVY
12 /

Mala to byť „atómová bomba“, ktorú nám v boji s koronavírusom bude závidieť svet. Prvé celoplošné testovanie antigénovými testami na prelome októbra a novembra na Slovensku však neohúrilo Európsku úniu, ako o tom sníval slovenský premiér. Ten bez medicínskeho vyhodnotenia tohto nepresného experimentu tvrdohlavo chystá do Vianoc jeho ďalšie kolá aj pre Bystričanov.

Únia neodporúča celoplošné Ag testovanie na slovenský spôsob

Igor Matovič sa na svojom facebookovom profile chválil tým, ako sa o prvé celoplošné testovanie na Slovensku zaujímal rakúsky premiér Sebastian Kurz, hoci Rakúsko napokon pristúpilo k testovaniu antigénmi iba vybraných regiónov a ohnísk s najväčším výskytom ochorenia Covid-19 na dobrovoľnej báze. Vo Veľkej Británii podobne testujú rôznymi metódami iba mestá s vysokou mierou výskytu koronavírusu. Ozval sa mu dokonca aj bývalý britský premiér Tony Blair

V Česku najskôr porovnali antigénové s PCR testami a zistili, že tie prvé vykazujú značnú nepresnosť, keďže zachytia iba veľmi málo ľudí bez príznakov ochorenia. Preto od ich masového využitia ustúpili. Menej presné antigénové testy sa kvôli rýchlemu vyhodnoteniu využívajú v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb, väčších firmách či na úradoch.

Premiér na sociálnej sieti informoval o videosummite predsedov vlád krajín EÚ, ako ho na úvod  predseda Európskej rady Charles Michel požiadal, aby informoval lídrov EÚ o výsledkoch celoplošného plošného testovania na Slovensku. Zamlčal však jeden dôležitý dokument Európskej komisie (https://ec.europa.eu/…/sarscov2_rapidantigentests…).

Aktuálne video z Matovičovho Facebooku dokazuje, že slovenský premiér nič z odporúčaní Európskej komisie nepochopil a ďalej pokračuje vo svojej vysnívanej ceste boja s „hnusobou“:

https://www.facebook.com/igor.matovic.7/videos/10220878919175227

Známy vedec Pavol Čekan, ktorý sa podieľal na vývoji originálnych slovenských PCR testov, upozornil na presné znenie odporúčaní Európskej komisie, z ktorých vyplýva:- Pred použitím Ag testov by sa mala robiť validácia voči RT-PCR testom na plošnej vzorke ľudí.

1. Odporúčanie (aj podľa WHO): senzitivita Ag testov nad 80 % a špecificita nad 97 %. Ide o parametre pre príznakových pacientov.

2. Európska komisia odporúča cielené testovanie plošnej populácie (lokálne, v oblasti s vysokou prevalenicou), nespomína sa celoplošné,

3. Po výsledku Ag testu komisia odporúča vykonať potvrdzujúci test

4. Testy by sa mali používať najmä v prípade limitovanej dostupnosti RT-PCR testov alebo v prípade vysokej prevalencie infekcie.

5. RT-PCR test sa spomína v texte ako zlatý štandard testovania

6. Európska komisia apeluje aj na vzájomné uznávanie výsledkov, ktoré vníma ako kľúčové pre uľahcenie cezhraničného po­hybu

7. Text opisuje výhody, ale aj limity Ag testov voči RT-PCR…

Z uvedeného dokumentu je zrejmé, že Európska komisia použitie Ag testov na celoplošné testovanie neodporúča. Na Slovensku sa však deje pravý opak.

Premiér tvrdohlavo presadzuje ďalšie kolá

Tento víkend sa ďalšie kolo celoplošného testovania koná v 480 obciach (v našom okrese sú to len Baláže), v ktorých pred dvomi týždňami bolo viac ako jedno percento pozitívne testovaných. Napriek tomu, že doposiaľ štát nepreplatil samosprávam náklady na testovanie obyvateľov z predchádzajúcich dvoch kôl a v mnohých obciach započítala armáda medzi pozitívnych aj ľudí bez trvalého pobytu v danej obci. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa toto testovanie už bude dobrovoľné, bez vydávania modrých certifikátov…

Celoplošné testovanie sa vzhľadom na chladné počasie bude musieť presunúť do interiérov, čo zvýši náklady obcí, ktoré na ne nedostali žiadne preddavky a budú musieť opäť personálne i materiálne spolu s armádou a zdravotníkmi zabezpečiť samotné testovanie obyvateľov v čase, keď epidemiológovia vzhľadom na stále vysoký počet infikovaných ľudí pomocou PCR testov odporúčajú obmedzenie sociálnych kontaktov.

Vláda SR tento týždeň na návrh premiéra Matoviča schválila nákup ďalších 16 miliónov antigénových testov, čo má obstarať minister hospodárstva Richard Sulík, hoci doposiaľ neboli odstránené pochybnosti o predchádzajúcom urgentnom nákupe 10 miliónov Ag testov malou trnavskou firmou, ktorá pri utajenom výberovom konaní dodávateľa Štátnymi hmotnými rezervami dlhovala Sociálnej poisťovni tisícky eur na nezaplatených odvodoch.

Je zvláštne, že tento spôsob celoplošného testovania, ktorého význam  sa doposiaľ medicínsky nevyhodnotil, bez problémov schvaľuje viacmenej anonymná pandemická komisia, krízový štáb či konzílium odborníkov, ktorých doposiaľ nepredstavil verejnosti premiér Matovič.

Na tlačovej besede predseda vlády naznačil, že ak dobrovoľné plošné testovanie tento víkend nebude s dostatočnou účasťou, štát môže v decembri použiť rovnaké prostriedky, akými prinútil  ľudí prísť na prvé  celoplošné testovanie. Na druhej strane podľa Igora Matoviča sú Slováci na tom v porovnaní s okolitými krajinami dobre.

„Áno, aj my na Slovensku máme veľmi jemnú formu lockdownu, ale je to len slabý odvar voči našim susedom.  Inak povedané na Slovensku si dnes ľudia môžu vďaka plošnému testovaniu žiť najslobodnejšie v porovnaní s inými.”

Odborníci, opozícia, samosprávy i občania majú výhrady

Zdá sa však, že Slováci na rozdiel od premiéra majú iné predstavy o slobode. Dokázali to občianske protesty na Deň boja za slobodu a demokraciu v Bratislave a ďalších slovenských mestách vrátane Banskej Bystrice aj napriek predĺženému núdzovému stavu a zákazu zhromažďovania sa. Nemožno vylúčiť, že ak bude vláda pokračovať v obmedzovaní občianskych práv proti korone aj „dobrovoľným“ celoplošným testovaním či ďalšími neodôvodnenými reštrikciami a „dávkovaním slobody pre poslušných“, tak vyjde do ulíc ešte viac nespokojných ľudí ako 17. novembra.

Líder strany HLAS-sociálna demoikracia Peter Pellegrini, ktorý v pozícii premiéra úspešne riadil boj s pandémiou v prvej vlne, vyzval súčasného  predsedu vlády, aby prípadné ďalšie hromadné testovanie bolo striktne dobrovoľné:

„Igor Matovič ide opäť celé Slovensko zaťahovať do svojej osobnej politickej hry v podobe celoplošného testovania, hoci doteraz nevidíme jasný medicínsky význam tých predchádzajúcich. Vyzývame ho, aby ďalšie celoplošné testovanie nevhodnými antigénovými testami bolo striktne dobrovoľné. Je povinnosťou premiéra presvedčiť ľudí, že jeho osobný nápad je skutočnou zbraňou proti vírusu, a nie hnať celý národ pod hrozbou trestov na odberné miesta..“

Únia miest Slovenska  a viacerí starostovia obcí sú pripravené aj naďalej spolupracovať pri celoplošnom  testovaní, požadujú však urýchlené preplatenie nákladov za prvé aj druhé kolo. Navyše viacerí starostovia menších obcí požadujú od štátu aj preddavky, aby to neohrozilo ich hospodárenie, ktoré musia uzatvoriť do 15. decembra. Hovorkyňa ÚMS  Daniela Piršelová  uviedla:

„Plošné testovanie nie je zadarmo a bez finančných prostriedkov mestá nedokážu ďalšie kolá navlastné náklady realizovať. Prax predošlých kôl testovania ukázala, že mestá dokážu byť maximálne súčinné, potrebujú však jasnú a férovú komunikáciu zo strany štátu. ÚMS preto podporuje požiadavky samospráv, aby boli včas prijaté jasné a zrozumiteľné rozhodnutia i opatrenia.“

Odborníci navyše upozorňujú, že po celoplošnom antigénovom testovaní sa neoverovali výsledky presnými PCR testami, chýbalo trasovanie  a dohľadávanie kontaktov pozitívne testovaných ľudí, ktorí mali zostať v karanténe. Ďalšie tisíce ľudí sa tak nedozvedeli, že boli v kontakte s infikovanými, takže táto skupina mohla ďalej šíriť koronavírus.

Napriek medicínsky potvrdeným účinkom doržiavania osvedčeného protiepidemilologického opatrenia R-O-R (umývanie rúk – odstupy medzi ľuďmi -.nosenie rúšok) a zintenzívneniu testovania ľudí  presnými laboratórnymi testami sme svedkami chaotického uvoľnovania niektorých opatrení na úkor prevádzok,  kde by to bolo žiaduce a opodstatnené, klesá počet presných PCR testov a viac sa testuje nepresnými Ag testami, čo negatívne ovplyvňuje štatistiky a objektívne vyhodnocovanie účinnosti boja s pandémiou, ktorý sa stáva čoraz viac skôr politickou ako medicínskou záležitosťou.

Podľa vyhlásenia premiéra Matoviča by sa v decembri počas víkendov ešte do Vianoc mali uskutočniť tri kolá celoplošného testovania antigénovými testami. Aj Bystričania sa tak majú na čo tešiť. Otázkou zostáva, komu a čomu to prospeje…

Podľa Matoviča decembrové celoplošné testovanie bude povinné

Chceme v čo najväčšej miere dostať deti do škôl po Vianociach, povedal Matovič. Dodal, že nebude na Vianoce zákaz cestovania, ale bude sa odporúčať ľuďom, aby necestovali:

„Dali sme si za cieľ, že do Vianoc bude počet pozitívnych prípadov menej ako 500 a počet pacientov v nemocniciach bude pod tisíc.“

Vzhľadom na predpokladanú nízku účasť ľudí na tohtovíkendovom dobrovoľnom testovaní v niektorých okresoch Slovenska Igor Matovič potvrdil, že plán je mať o dva týždne ďalšie celoplošné testovanie a zrejme povinné:

„Ak by to malo byť tak, že urobíme manévre za milióny eur a pôjde sa otestovať tretina ľudí a dve tretiny na to hodia salám – párky, tak na to sa prizerať nebudeme. Potom je jediné riešenie a to je lockdown na tri týždne.“

K tomu už niet čo dodať…

Autor: Miro Toman, Foto: ilustračné