Celoplošné antigénové testovanie obyvateľov na Mikuláša nebude, testovať sa budú školy

SPRÁVY
5 /

Predseda vlády Igor Matovič po víkendovom 4. kole plošného testovania vyhlásil, že o dva týždne na Mikuláša bude ďalšie kolo povinného celoplošného testovania na Slovensku, pretože iným riešením pandémie je podľa neho už len lockdown. Kvôli tomu vláda nedávno schválila nákup 16 miliónov antigénových testov.

Odborné stanovisko

Tento Matovičov experiment neodporúča Európska komisia a tentoraz sa proti jeho „atómovej bombe“  otvorene stavia nielen opozícia, ale aj koaličný partner s prezidentkou, občania, samosprávy, zdravotníci ale  už aj odborníci. Dôvodom podľa nich je, že to zbytočne odčerpá energiu už aj tak vyčerpaným zdravotníkom.

Konzílium odborníkov neodporúča druhé kolo celoplošného testovania na Slovensku. Testovanie antigénovými testami odporúčajú odborníci len v okresoch, kde sa pri prvom kole celoplošného testovania potvrdila najvyššia pozitivita, teda 1,5 percenta a vyššie.

Ako alternatívu odporúča konzílium  spomínané cielené testovanie v ohniskách a testovanie rizikových skupín obyvateľstva v zmysle možného šírenia nákazy. Ide najmä o pacientov pri prijímaní do nemocníc, zdravotníckych pracovníkov, zariadenia sociálnych služieb a centrá pre deti a rodinu.

Tiež ľudí bez domova, ozbrojené sily a ozbrojené zbory, osoby vo výkone trestu a odňatia slobody, osoby v resocializačných zariadeniach a členov policajného zboru, zamestnancov inštitúcií ministerstva vnútra a žiadateľov o azyl. Ďalej osoby s medzinárodnou ochranou a iné skupiny migrujúcich osôb.

Odborníci odporúčajú aj testovanie úzkych kontaktov pozitívnych z prvého kola testovania. Navrhujú testovať i ľudí prichádzajúcich na Slovensko zo zahraničia, pričom odporúčajú znížiť počet hraničných priechodov.

Ďalej odporúčajú pripraviť stratégiu komunikácie zameranú na pochopenie významu testovania cieľovými skupinami obyvateľstva pre zvýšenie efektu testovania:

Chceme komunikovať jasný cieľ antigénového testovania: Vyhľadanie a následná izolácia pozitívnych osôb. Potvrdenie negativity nie je „priepustka k slobode“. Aj negatívny človek sa má naďalej správať zodpovedne, obmedziť sociálne kontakty, nosiť prekrytie úst a nosa, chrániť rizikové osoby v spoločnosti.“

Rovnako sa odporúča testovať zamestnancov strategických podnikov, kľúčových pre chod hospodárstva, akými sú energetika, potravinárstvo, poľnohospodárstvo, štátna a verejná správa. Ďalej učiteľov a žiakov škôl v najviac postihnutých okresoch, ako aj zamestnancov veľkých firiem.

„Na zabezpečenie nami navrhovaných opatrení odporúčame vytvoriť mobilné odberové tímy pre potrebu testovania v objektoch či pre­vádzkach, ak povaha prevádzky nedovoľuje testovať v stabilných MoM,“

píše sa v stanovisku konzília.

Slovenskí odborníci tiež okrem iného odporúčajú posilniť RÚVZ a tým vyhľadávanie kontaktov pozitívnych osôb. Za účinný prostriedok zachytenia rizikových osôb považujú samodohľadávanie kontaktov. Odporúčajú tiež vyzývať pozitívne osoby, aby samy informovali svoje úzke kontakty, že majú zostať 10 dní v karanténe, sledovať svoj zdravotný stav a v prípade príznakov kontaktovať svojho praktického lekára.

Konzílium odborníkov navrhuje dobrovoľné testovanie. Podľa nich represia osôb, ktoré sa testovania nezúčastnia, môže vyvolať vlni nevôle k testovaniu a k ďalším protipandemickým opatreniam vrátane očkovania.

Dobrovoľné plošné testovanie vo vybraných obciach v dňoch 21. a 22.11.2020 sa ukázalo ako efektívne, pretože napriek nižšej účasti sa zistila takmer dvojpercentná pozitivita testovaných osôb.“

Členovia Konzília odborníkov

MUDr. Mária Avdičová, PhD., epidemiológ RÚVZ Banská Bystrica

prof. MUDr. Henrieta Hudečková, PhD., MPH., epidemiológ JLFUK, hlavný odborník MZSR pre epidemiológiu

prof. MUDr. Pavol Jarčuška, PhD., infektológ UNLPaLFUPJŠ, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov

prof. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD., MPH., epidemiológ – vedúca Katedry epidemiológie FVZ, SZU, prezident Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti SLS

MUDr. Alena Koščálová, MSc., infektológ KIG ML FUK

MUDr. Elena Prokopová, pediater a hlavný odborník MZSR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast

doc. MUDr. Mária Štefkovičová, PhD., MPH., epidemiológ RÚVZ Trenčín, hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre epidemiológiu

V stredu zasadá vláda aj Ústredný krízový štáb. Tieto orgány by sa mali vyjadriť aj k odporúčaniu Konzília odborníkov. Medzitým sa pripravujú ďalšie občianske protesty, ktoré začali 17. novembra…

Pred zasadnutím Ústredného krízového štábu

Premiér Matovič vyhlásil, že dobrovoľné celoplošné testovanie nie je efektívne. Odvolal sa na výsledky víkendového testovania vo viacerých obciach na Slovensku. Reagoval aj na vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá hovorila o dobrovoľnosti testovania.

„Pani prezidentka má na rozdiel odo mňa ten komfort vyjadrovať svoje názory bez reálnej zodpovednosti, a tým pádom povie, že by to malo byť dobrovoľné, lebo ľuďom sa to páči. Myslím, že je najvyšší čas, aby sa o plošnom testovaní rozhodlo.“

K vyjadrenia Konzília odborníkov, ktorí neodporúčajú celoplošné testovanie, premiér uviedol:

„Sú to ľudia, ktorí majú veľkú slobodu, že môžu mať názor. Druhou skupinou sú ľudia, ktorí majú zodpovednosť za stav v nemocniciach a za to, aby neskolabovali. Jedna skupina sú tí, ktorí majú dopriate rozprávať svoje názory a myslia si, že by bol lepší lockdown a druhá skupina je vláda, ktorá musí prijať rozhodnutia.“

Minister zdravotníctva Marek Krajčí poznamenal, že vyjadrenie Konzília odborníkov je potrebné zobrať do úvahy. Podľa neho je potrebné hľadať spôsoby, ako zachytiť infikovaných.

Prezident Únie miest Slovenska  a primátor Trenčína Richard Rybníček vyhlásil, že ÚMS bude podporovať a rešpektovať stanovisko epidemiológov:

„Je dôležité, aby sa vláda SR dohodla s epidemiológmi, pokúsili sa nájsť jednotné stanovisko a povedať, čo je pre krajinu dôležité. My to potom ako mestá vykonáme,” povedal s tým, že mestá v prípade celoplošného testovania nebudú podľa neho už súčinné tak ako v prvom kole. Musím povedať, že občania toho majú plné zuby a keď to nebude riadne stanovené, nebudeme s tým súhlasiť.“

Na Mikuláša celoplošné testovanie nebude

Po zasadnutí Ústredného krízového štábu prišli medzi novinárov premiér Igor Matovič a minister obrany Jaroslav Naď. Z ich slov bolo jasné, že celoplošné testovanie na Mikuláša nebude. Premiér to odôvodnil tým, že minister hospodárstva Richard Sulík dovtedy nedokáže nakúpiť 16 miliónov antigénových testov, ako mu to uložila vláda.

Miesto výrazu celoplošné sa začína používať pojem masívne testovanie. To sa má odohrávať najmä prostredníctvom mobilných testovacích miest, ktorých má pribudnúť veľké množstvo nielen v okresných mestách, ale aj v menších mestečkách ba obciach.

Prišli by sa tam dobrovoľne otestovať tí, ktorí chcú, alebo tí, ktorí musia – napríklad to od nich požaduje zamestnávateľ. Igor Matovič nevylučuje, že ak by Slováci testovanie ignorovali, nakoniec bude musieť prísť lockdown.

„V najbližších dňoch dôjde k zásadnému nárastu odberových miest, kde občania budú môcť absolvovať bezplatné antigénové testovanie,“ 

oznámil minister obrany Jaroslav Naď s tým, že takýmto spôsobom vyhovejú aj želaniu odborníkov, ktorí vyzývajú na cielené a dobrovoľné testovanie.

Testovať sa bude na školách, ak sa majú otvoriť

Na krízovom štábe sa riešila otázka návratu detí 2. Stupňa základných škôl a stredoškolákov do škôl:

„Minister školstva Branislav Gröhling dostal úlohu prísť s riešením, ako navrátiť deti do škôl od 7. decembra. Ak sa majú školy otvoriť aj pre žiakov, ktorí sa teraz učia dištačne, treba zabezpečiť pravidelné pretestovanie žiakov, učiteľov aj rodičov,“

uviedol Matovič.

Pre školy podľa premiéra prichádza do úvahy testovanie tried kloktaním. Prostredníctvom kloktania sa vyhodnotí celá trieda naraz jedným PCR testom. Ak bude pozitívny, budú otestovaní jednotliví žiaci Ag testami, aby sa zistilo, kto je pozitívny na COVID-19. Matovič vyzval autority, ktoré vedia ovplyvniť verejnú mienku, aby neplytvali slovami znevažujúcimi plošné testovanie. Dodal, že môžeme byť radi, že ho máme.

Plán by mal byť  pripravený do pondelka 30. novembra. Na podrobnosti si tak podľa premiéra musí verejnosť počkať. Priblížil, že miera testovania žiakov, rodičov a učiteľov na škole by sa odvíjala od epidemiologickej situácie a miery ohrozenia koronavírusom.

Rozhodnutie o pretestovaní by mohlo byť podľa neho na zriaďovateľovi školy, ktorý sa na to zhodne s jej vedením či radou rodičov. Štát zaplatí náklady na testovanie, ale organizačne to bude mať na starosti zriaďovateľ v súčinnosti so školou. Podotkol, že ide o zhruba tritisíc škôl.

„Uvažujeme nad tým, že by sme to realizovali od budúceho víkendu, ak sa všetko podarí. Nasadili by sme testovanie detí v školách už kloktadlami,“

povedal premiér. Odhaduje, že sa to bude týkať zhruba 35 až 40 tisíc tried. Ak by sa zapojili všetky školy od budúceho víkendu. Platiť by to malo pre žiakov, ktorí by nastúpili do školy, zatiaľ nie pre prvý stupeň.

  „Bude na ministrovi školstva v spolupráci s vedením Únie miest Slovenska a Združením miest a obcí Slovenska, teda samosprávami a zriaďovateľmi, aby prišli s konkrétnym plánom pravidelného pretestovania žiakov a ich rodičov tak, aby sme deti mohli prezenčne pustiť do škôl čím skôr,“

uzatvoril tému Matovič.

Premiér chce, aby systém následne mohol fungovať aj v ďalších mesiacoch. Ide podľa jeho slov o návrat k plánu komunitného testovania.

Zdroj: TASR a (tom), Foto: ilustračné