Komentár: Ďalší podraz vlády pre Banskú Bystricu!

TÉMA TÝŽDŇA
19 /

Daňové riaditeľstvo končí, šepká sa aj o pošte. Pravicová vláda Bystricu proste nemá rada.

danove-riaditelstvo1Pokračovanie rýchlostnej cesty na sever nebude, rozhodla vláda. Teraz prichádza ďalší úder, Daňové riaditeľstvo sa presťahuje do Bratislavy! Zrušenie stoviek pracovných miest a neexistencia alternatívnych možností zamestnania môže pre niektoré banskobystrické rodiny znamenať existenčné problémy.

Daňové riaditeľstvo v Bystrici končí! Tak znie v stručnosti posolstvo ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS), ktorý akoby kráčal v šľapajach svojho kolegu ministra dopravy Jána Figeľa (KDH). Smutné na tom je, že tieto jóbove zvesti prichádzajú z Bratislavy bez akéhokoľvek predchádzajúceho varovania. Aj keď v miestnych politických kuloároch lietajú klebety, podľa ktorých po Daňovom riaditeľstve SR by sa údajne malo do hlavného mesta sťahovať aj banskobystrické ústredie Slovenskej pošty, človek tomu nechce veriť. Ale vždy platí to staré známe, že bez vetra sa ani lístok nepohne.

Vychádza to tak, že zo slovenských vlád výraznejšie myslela na naše mesto najmä posledná Mečiarova vláda pred rokom 1998, keď sa do Banskej Bystrice postupne sťahovali nielen Daňové riaditeľstvo SR, ústredie Slovenskej pošty a Úrad priemyselného vlastníctva SR a prijalo sa aj dôležité vládne uznesenie o podpore vytvorenia tretieho metropolitného centra Banská Bystrica-Zvolen. Po zmene vlády prvá Dzurindova vláda potichu zrušila toto „probystrické“ uznesenie o metropolitnom centre.

postaPotom sa na Banskú Bystricu na dlhé roky zabudlo. Investori prichádzali do Trnavy, Nitry, na Považie a do Žiliny, na strednom a východnom Slovensku narastali regionálne rozdiely. Až Ficova vláda, v ktorej sedel minister dopravy Ľubomír Vážny z Banskej Bystrice, rozhodla o prednostnom rýchlostnom spojení mesta pod Urpínom s Bratislavou, vrátane vybudovania severného obchvatu mesta aj s pokračovaním R1 do Ružomberka. Spojnica na D1 pod Hiadeľským sedlom po poslednej zmene vlády chvíľu platila, ale už je všetko inak.

Ťažko povedať, čím to je, že niektoré slovenské vlády akoby nemali radi naše mesto. Možno nám chýbajú schopní miestni politici, ktorí by dokázali efektívne lobovať u svojich vládnych šéfov v Bratislave. Riskujúc obvinenie z nadŕžania Mečiarovi alebo Ficovi možno otvorene povedať, že za ich vlád Banská Bystrica neprišla skrátka. Prečo to nefunguje pri pravicových vládach, nevedno. Ale tak to proste je, či to niekomu páči alebo nie.

Nájde sa niekto z banskobystrických politikov, kto to dokáže povedať nahlas, prečo? Očakávalo by sa to aj od šéfov mesta a regiónu, aby lobovali v Bratislave. Formálne i neformálne. Lebo potom fakt tu skape ten pes…
Zdá sa, že pravicová vláda Banskú Bystricu nemá rada, ale verím, že primátor mesta Peter Gogola bude dôrazne protestovať a využije všetky svoje kontakty. Alebo sme si zvolili slabého primátora, ktorý žiadne kontakty nemá?

Zdroj: Bystricoviny.sk (Richard Farbiak), foto: M. Toman