FOTO: Svoju kandidatúru na post predsedu BBSK ohlásil aj Ivan Saktor

SPRÁVY
12 /

Mgr. Ivan Saktor, dlhoročný prezident  Konfederácie odborových zväzov  a bývalý primátor mesta  Banská Bystrica, kandiduje ako nestraník na funkciu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Je v poradí 7. vyzývateľom súčasného predsedu BBSK Mariana Kotlebu.

Ivan Saktor chce využiť svoje bohaté skúsenosti  a vplyv pre rozvoj Banskobystrického kraja. Vo svojej kampani sa sústredí na zvýšenie záujmu obyvateľov o voľby, činnosť a zmysel existencie VÚC. Podľa neho doterajší veľký nezáujem občanov o účasť v krajských  voľbách spočíva predovšetkým v nedokončení pôvodnej Mečiarovej a Slotovej reformy verejnej správy, keď sa od vzniku krajských samospráv v ich kompetenciách nič nezmenilo.

„Ľudia stále hľadajú predovšetkým zmysel VÚC, my sme povinní im ho vysvetliť a v reforme pokračovať,“

uviedol Ivan Saktor na pondelkovej tlačovej besede.

Zároveň vyzval súčasnú koaličnú vládu k tomu, aby sa dokončením reformy štátnej a verejnej správy intenzívne zaoberala. Je  presvedčený, že ide o jeden z najdôležitejších dôvodov nezáujmu občanov o správu vecí verejných.  

„Reformy totálne zastali. Sme na pol ceste. Chcel by som dosiahnuť, aby účasť v nastávajúcich voľbách bola reprezentatívna, a to cez 40 % oprávnených voličov nášho kraja. Toto však nedosiahneme rečami o krompáčoch a lopatách. Takto to nefunguje,“

zdôraznil Saktor.

Kandidát na predsedu BBSK Ivan Saktor chce vytvoriť  konkrétny tlak smerom k vláde SR v súvislosti so stratami pri využívaní európskych fondov v BB kraji v uplynulých štyroch rokoch. Jeho cieľom je, aby sa milióny stratených financií z uplynulého volebného obdobia vrátili v plnej miere.

„Občania kraja nemôžu byť trestaní za to, čo sa tu dialo v uplynulých štyroch rokoch,“

konštatoval Saktor.

Za kľúčovú považuje aj  reformu rozpočtu kraja, predovšetkým  v súvislosti s navrátením kompetencií štatutárom  domovov sociálnych služieb, riaditeľom stredných škôl a ďalších organizácií  zriadených VÚC . Ide o školstvo, kultúru, cestovný ruch a  údržbu ciest.

Ivan Saktor  je verejnosti známy ako obhajca práv odborárov, robotníkov a zamestnancov. Má skúsenosti s prácou  v samospráve, ľudia si ho pamätajú ako funkcionára v európskych  odborových štruktúrach, Medzinárodnej organizácie práce, Medzinárodnej konfederácii slobodných odborov, ale tiež ako organizátora  najmasovejšej demonštrácie v SR od roku 1989  na Námestí SNP v Bratislave.

Ako povedal na tlačovej besede, je nestranícky kandidát a neprijme prípadnú podporu žiadnej z politických strán. S nimi chce rokovať po svojom zvolení za župana, rovnako ako s vládou, čo je pre kraj potrebné.

Kampaň si bude financovať z vlastných zdrojov a chce sa opierať o podporu ľudí, ktorí ho poznajú a ktorých sociálne záujmy zastupoval ako odborár (robotníci, zdravotníci, učitelia a ďalšie profesie). Budú to aj osobnosti, zástupcovia  akademickej obce, primátori a starostovia v kraji, s ktorými spolupracoval ako banskobystrický primátor.

Autor: (tom)+TS, Foto: Mirka Chabadová