FOTO: Králický vodopád v zime

ZAUJÍMAVOSŤ
1 /

Farebný vodopád na farebnom potoku môžeme nájsť neďaleko obce Králiky, ktorá je východiskom pre túry do Kremnických vrchov. Králický vodopád sa nachádza na začiatku Králickej tiesňavy pod ostrou zákrutou v obci.

Rodinný výlet k vodopádu možno spojiť je nenáročnou prechádzkou v krásnej prírode Králickej tiesňavy. V zime môžete obdivovať Králický vodopád so zamrznutou padajúcou vodou, ktorý si vymodeloval cestu v miestnych dolomitoch.

K vodopádu vedie značený turisticky chodník s niekoľkými informačnými tabuľkami. Králický vodopád, ktorý je najväčším v okolí nášho mesta, sa nachádza v nadmorskej výške 650 metrov a jeho voda padá do hĺbky sedem metrov. V lete je k nemu prístup dokonca aj autom. V  blízkosti sa nachádza prístrešok s verejným ohniskom. Adrenalínoví lezci môžu vodopád aj zlaniť.

Králická tiesňava je od roku 1993 chránenou prírodnou pamiatkou s rozlohou 20,89 ha.  Okrem Králického vodopádu si môžete v okolí obce Králiky pozrieť aj Jazierkovú  a Puklinovú jaskyňu.

Ak sa ku Králickému vodopádu vyberiete teraz v zime, ako naša fotografka Mirka Chabadová, treba si dať pozor na pošmyknutie. Chýba tu zábradlie, ktorého by sa človek mohol chytiť. Ale zážitok z tejto ojedinelej prírodnej krásy je úžasný…

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová