COOP Jednota pred Vianocami rozširuje podporu podstielkových vajec aj bez ochrancov sliepok

SPRÁVY
0 /

Namiesto zavádzania verejnosti planými sľubmi podniká COOP Jednota konkrétne kroky na podporu vajec z podstielky. Balenie pätnástich podstielkových vajec zo slovenského chovu zaraďuje pred Vianocami ako novinku do sortimentu vlastnej značky.

Slovenské podstielkové vajcia v COOP Jednota

Spotrebitelia si ich môžu zakúpiť už tieto dni v predajniach formátu SUPERMARKET a Tempo SUPERMARKET. Balenia pätnástich slovenských podstielkových vajec sú v predaji od 10. decembra 2019.

Branislav Lellák, vrchný riaditeľ obchodnej sekcie COOP Jednoty Slovensko, to vysvetľuje slovami:

 „V COOP Jednote nám záleží na tom, aby sme spotrebiteľom ponúkali zdravé, kvalitné a bezpečné slovenské potraviny. Aj preto sa často stretávame s organizáciami zastupujúcimi slovenských chovateľov i samotnými producentmi, rokujeme o spôsobe chovu a o zložení produktov. Ponuku predávaného sortimentu zároveň prispôsobujeme požiadavkám zákazníkov, a keďže časť spotrebiteľov uprednostňuje podstieľkové vajcia, rozhodli sme sa im vyhovieť a zaradiť ich do sortimentu vlastnej značky.“

Zároveň zdôrazňuje, že tradičný reťazec bude v aktivitách smerujúcich k podpore slovenských chovateľov pokračovať aj v roku 2020.

Podstielkové vajcia vlastnej značky ponúka COOP Jednota prostredníctvom kategórie Mamičkine dobroty. Obchodné balenie obsahuje 15 vajíčok veľkosti M v triede A. Vajíčka pochádzajú zo Slovenska a spĺňajú požiadavku „vyrobené bez použitia GMO“.

„Ak chceme slovenským chovateľom skutočne pomôcť, nemôžeme sa im vyhrážať zrušením odberu vajíčok, ktoré majú v ponuke. Nevidíme riešenie v tom, že siahneme po lacnejšej a menej kvalitnej zahraničnej produkcii. Radšej uprednostňujeme postupné kroky a zároveň edukujeme spotrebiteľov. V konečnom dôsledku je to práve zákazník, kto rozhoduje o tom, čo vloží do svojho nákupného košíka,“

dodáva Lellák.

Redakčná poznámka

Tomuto kroku predchádzala násilná kampaň združenia Humánny pokrok, ktorého aktivisti útočili na tento najrozšírenejší slovenský potravinový obchod kvôli tomu, že na rozdiel od iných zahraničných obchodných reťazcov sa nepripojil k deklarácii združenia požadujúcej verejný záväzok ukončiť používanie vajec z klietkového chovu do roku 2025.

Do mediálnej kampane Humánneho pokroku proti COOP Jednota sa odmietol zapojiť náš portál, na ktorý sa spolu s ďalšími médiami so svojimi požiadavkami obracali títo aktivisti. Nepovažovali sme za korektné, aby akákoľvek skupina ľudí v mene svojich ideálov niekomu vnucovala, čo má alebo nemá robiť. Na to tu máme predsa volených zákonodarcov a výkonné zložky štátu.

Združenie Humánny pokrok nazvalo svoju kampaň „Viac neznesiem!” s cieľom informovať ľudí o podmienkach, v akých žijú sliepky v klietkovom chove kvôli vajciam, ale skĺzlo to do útokov na  jediný obchodný reťazec, ktorý ich akciu nepodporil.

Aktivisti  využívali médiá a sociálne siete na podpisovanie internetovej petície, za ktorú sa potom skryli. Pritom evidentne útočili na reťazec COOP Jednota, ktorý sa slobodne nepridal k nimi požadovanému  verejnému záväzku skončiť do roku 2025 s predajom vajec pochádzajúcich z klietkového chovu našich chovateľov.

Koncom októbra vyšlo  neodkladné rozhodnutie súdu, podľa ktorého dostali aktivisti – ochrancovia sliepok zákaz negatívne informovať o reťazci COOP Jednota v súvislosti s vajcami z klietkového chovu. Najnovšie sa voči súdnemu rozhodnutiu odvolali dôvodiac slobodou slova.

Napriek tomuto „cirkusu“ pred Vianocami prichádza COOP Jednota z vlastnej vôle s ponukou  podstielkových vajec zo slovenského chovu. A nemuseli ich k tomu vyzývať žiadni aktivisti…

Zdroj: Zuzana Peiger Ačjaková a (tom) , Foto: ilustračné