Cenu Human Forum 2019 získala Monika Vrzgulová

SPRÁVY
0 /

V stredu 27.novembra odovzdali na medzinárodnej ľudskoprávnej konferencie „HUMAN FORUM – Demokracia v ohrození?“ ocenenie za dlhodobé pôsobenie v prospech ochrany ľudských práv a rozvoja demokracie.

Cenu získala Monika Vrzgulová, ktorá uviedla:

„Som vďačná za Cenu Human Fora z viacerých dôvodov. V prvom rade som sa ocitla medzi ocenenými – mne ľudsky aj hodnotovo blízkymi. Zároveň si vážim prácu ľudí Human Fora, ich misiu a ciele. No a napokon – veľmi dobre mi padlo, že títo ľudia si všimli moju prácu, respektíve to, ako žijem a pracujem.“

Monika Vrzgulová

Vyštudovala Katedru etnografie a folkloristiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Je vedeckou pracovníčkou Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV, zameriava sa na urbánnu etnológiu, problematiku židovstva, stereotypy, holokaust a transformačný proces po roku 1989. Zároveň je predsedníčkou Správnej rady Nadácie Milana Šimečku a členkou Správnej rady neziskového fondu Menorah.

Bola odbornou konzultantkou v rámci programu Osudy tých, ktorí prežili holokaust a dlhodobo viedla Dokumentačné stredisko holokaustu. V rokoch 2005-2013 bola členka národnej delegácie expertov v medzinárodnej skupine International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), 2012-2013 predsedníčkou Vzdelávacej skupiny v rámci IHRA.

Vrzgulová bola predstaviteľkou Iniciatívy NIE! rehabilitácii režimu tzv. Slovenského štátu. Aktivizuje sa vo vzdelávaní proti radikalizácii a extrémizmu a ako členka iniciatívy Zabudnuté Slovensko sa zúčastňuje diskusií o týchto témach na slovenských školách.

Vyjadrenie úcty k občianskej odvahe

Cenu vyhlasuje, organizuje a udeľuje v rámci medzinárodnej konferencie HUMAN FORUM občianska platforma Nie v našom meste a Centrum komunitného organizovania v spolupráci s Fakultou politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela.

„Cena Human Forum je vyjadrením úcty k občianskej odvahe ľudí, ktorí sa svojimi postojmi a skutkami otvorene stavajú na stranu humanistických ideálov európskej civilizácie, vzájomnej úcty a slušnosti, rešpektu k ľudskej rôznosti a dôstojnosti. Motívom udelenia ceny je potreba poukazovať na skutočnosť, že extrémizmus založený na odmietaní princípov parlamentnej demokracie a ideológie založené na intolerancii, antisemitizme a ultranacionalizme nie je cestou pre riešenie spoločenských problémov,“

hovorí Csilla Droppová z organizačného výboru.

Podujatie HUMAN FORUM podporuje Mesto Banská Bystrica a Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva a uskutočnilo sa pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej.

Zdroj: Human Forum, Foto: ilustračné