BBSK a UMB spojili sily v boji proti dopadom pandémie nového koronavírusu + seniori v kraji

SPRÁVY
1 /

Banskobystrický samosprávny kraj a Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici sa v utorok dohodli na spoločnom postupe pri zabezpečovaní dobrovoľníckych aktivít. Spoločným cieľom je čo najviac minimalizovať dopady krízy, spôsobenej ochorením COVID-19.

Spoločný postup BBSK a UMB

Minimalizovať dopady krízy, spôsobenej šírením nového koronavírusu, sa spolu s Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK) rozhodla aj Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB). Rektor Vladimír Hiadlovský a župan Ján Lunter pristúpili k dohode, ktorá koordinuje spoločný postup univerzity a samosprávneho kraja vo viacerých oblastiach.

„Veľmi nás teší, že na krízový plán BBSK sa vedenie univerzity rozhodlo aktívne zareagovať a priložiť ruku k spoločnému dielu. V týchto časoch je spolupráca ešte dôležitejšia ako kedykoľvek v minulosti a len koordinovaný spoločný postup nám pomôže súčasnú situáciu zvládnuť,“

povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Krízový plán kraja pritom počíta s viacerými systémovými opatreniami, ktoré sa však nezaobídu bez pomoci dobrovoľníkov. Práve pri ich nábore bude nápomocná aj UMB.

„Oslovíme našich študentov a zamestnancov, aby sa zaregistrovali ako dobrovoľníci. UMB má dlhoročné pozitívne skúsenosti s dobrovoľníctvom, preto naši dobrovoľníci môžu byť užitoční nielen pri službe donášky potravín a liekov pre najohrozenejšie skupiny, ale vedia sa eventuálne postarať aj o deti pracovníkov v prvom kontakte. Ide o lekárov, lekárnikov, zdravotné sestry, policajtov, hasičov či záchranárov, ktorým výkon ich povolania neumožňuje zostať doma,“

uviedol rektor UMB Vladimír Hiadlovský.

Spolupráca BBSK a UMB im tak umožní venovať sa v čase krízy svojej práci s vedomím, že o ich deti je bezpečne postarané.

Kraj pripravuje tiež krízové centrá, určené pre rozšírenie kapacít nemocníc, a rovnako karanténne zóny, kde nájdu bezpečné útočisko ľudia vracajúci sa zo zahraničia, ktorí musia podstúpiť štátom nariadenú 14-dňovú karanténu.

Pre registráciu dobrovoľníkov vytvoril BBSK  jednoduché online prihlasovanie

Dobrovoľníci pre všeobecné aktivity sa môžu prihlasovať tu:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfhj3zP4I_vk5GhdBxOpPajtu9lF17C68UDU_65gXoOjdeUFg/viewform?fbclid=IwAR1uTo6r2sZCN25pNMp8wm7BHjXDrlhLfTUDyOuMBnW334XDKZPBybREDw8

Pre dobrovoľníkov na prácu s deťmi je určený tento formulár:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdvb9nBe2hZLYabv40rSZbW3Kcr9mKlSyji-j9Mhll74mX76g/viewform

Kraj spustil donášku potravín pre seniorov zatiaľ v dvoch okresoch

Seniori a ľudia z rizikových skupín môžu od  utorka 24. marca telefonovať na bezplatné telefóne číslo 0800 221 235 a objednať si domov donášku potravín. Tú zabezpečí Banskobystrický samosprávny kraj spolu s dobrovoľníkmi na druhý pracovný deň, služba pilotne funguje pre okresy Brezno a Banská Bystrica.

Tí občania, ktorí patria k rizikovým skupinám ohrozeným ochorením COVID-19, si od tejto chvíle môžu objednať potraviny domov. Službu bezplatného call – centra, ktoré zbiera objednávky od najohrozenejších skupín obyvateľov, spustil v utorok Banskobystrický samosprávny kraj.

Call – centrum funguje na bezplatnom telefónnom čísle 0800 221 235 v pracovné dni od 8:00 do 15:00 hod., pilotne pre okresy Banská Bystrica a Brezno. Od budúceho týždňa by v prípade bezproblémovej skúšobnej prevádzky malo byť k dispozícii pre celý kraj.

„Objednávka je obmedzená na potraviny, ktoré nie je nutné uchovávať v chlade. Stačí, ak zavoláte na bezplatnú linku a operátori vašu objednávku zadajú priamo do systému obchodného reťazca. Dobrovoľníci v obchode váš nákup zabalia a nasledujúci pracovný deň vám ho ďalší dobrovoľníci doručia,“

vysvetľuje systém fungovania služby Zuzana Lafférsová.

Za nákup budú záujemcovia platiť pri donáške, okrem hotovosti môžu využiť aj platbu kartou.

„Veríme, že táto služba pomôže zostať najohrozenejším skupinám obyvateľov v bezpečí svojich domov a prekonať túto krízu bez toho, aby sa vystavovali zvýšenému nebezpečenstvu,“

povedal župan Ján Lunter.

Zdroj: Lenka Štepáneková, Foto: ilustračné