Lyžiarkou roka je Vlhová (16) pred Zuzulovou a Procházkovou

ŠPORT
2 /

Anketa „Lyžiar roka na Slovensku“ má nečakanú víťazku. Nestala sa ňou naša najlepšia alpská lyžiarka Veronika Zuzulová, ale 16-ročná zjazdárka Petra Vlhová. Tretie miesto obsadila bežkyňa na lyžiach z Banskej Bystrice Alena Procházková.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov ankety v Grand Hoteli Bellevue v Hornom Smokovci prinieslo veľké prekvapenie. Vlaňajšie víťazstvo neobhájila 27-ročná Veronika Zuzulová napriek tomu, že v uplynulej sezóne žiarila vo Svetovom pohári. Nepomohli jej ani tri umiestnenia na stupňoch víťazov a konečné štvrté miesto v slalome. V Európskom pohári zvíťazila trikrát a a po rokoch 2004 a 2007 sa opäť stala aj celkovou víťazkou tohto druhého najprestížnejšieho pohára.

Možno Veronike poškodili konflikty jej otca Timoteja Zuzulu so Slovenským lyžiarskym zväzom v súvislosti s jej zmluvou a z nej vyplývajúcimi finančnými záležitosťami. Budúcu sezónu sa Veronika predstaví pod novým priezviskom Velez-Zuzulová, keďže s avydala za svojho francúzskeho priateľa. Dúfajme, že bude ešte stále reprezentovať Slovensko…

V hlasovaní trénerov, funkcionárov a novinárov najviac bodov získala 16-ročná členka Ski Klub Javorovica Liptovský Ján a Centra olympijskej prípravy Poprad Petra Vlhová. Tá zažiarila na I. mládežníckych zimných olympijských hrách v rakúskom Innsbrucku, kde získala prvú zlatú medailu pre Slovensko v slalome. Pod vedením trénera Ivana Iľanovského bola na zimnej olympiáde mládeže ešte dvakrát štvrtá.

V Európskom pohári medzi dospelými získala 4. miesto v slalome na pretekoch v nemeckom Bad Wiesse a v celkovom hodnotení slalomu skončila na 16.mieste. Na otvorených majstrovstvách Slovenska v Jasnej pri neúčasti Veroniky Zuzulovej získala titul v slalome.

Tretie miesto v ankete patrí tiež žene, 27-ročnej Banskobystričanke Alene Procházkovej, hoci minulá sezóna jej nevyšla podľa predstáv. Musela prekonávať zdravotné problémy, ktoré ju vyradili z prestížnych pretekov v behu na lyžiach Tour de Ski.  Zverenkyňa trénera Jána Valušku sa vo svojej obľúbenej disciplíne šprinte nedostala ani raz do šesťčlenného finále a najlepšie skončila na 10. mieste v poľskej Szklarskej Porebe. Tam na neoficiálnych majstrovstvách sveta World Uphill Trophy v behu do vrchu bola štvrtá.

Nás môže tešiť, že po najlepšej biatlonistke Slovenska Nasti Kuzminovej má Banská Bystrica vďaka Alene Procházkovej ďalšiu zástupkyňu medzi najlepšou trojkou aj v lyžiarskych disciplínach.

Výsledky ankety Lyžiar roka Slovenska 2011/12:
1. Petra Vlhová (alpské disciplíny – Ski Klub Javorovica Liptovský Ján / COP Poprad)
2. Veronika Zuzulová (alpské disciplíny – Ski-Zu Bratislava)
3. Alena Procházková (beh na lyžiach – Slávia UMB Banská Bystrica)
4. Martin Bajčičák (beh na lyžiach – ŠKP Štrbské Pleso)
5. Barbara Kantorová (alpské disciplíny – LK Gerlach Batizovce)
6. Adam Žampa (alpské disciplíny – ŠK Junior Ski Poprad)
7. Barbora Klementová (beh na lyžiach – LK Nováky)
8. Natália Šlepecká (akrobatické lyžovanie – Freeski Academy Liptovský Mikuláš)
9. Henrieta Farkašová (lyžovanie zdravotne postihnutých – SLZZP Kynex Bytča)
10. Peter Mlynár (beh na lyžiach – ŠKP Štrbské Pleso)

Zdroj: Bystricoviny.sk