Metalom i funkom prebujnený Rockscape festival začína už tento piatok

KULTÚRA
1 /

Festival Rockscape 2016 otvorí tento víkend v Banskej Bystrici svoje brány už po štvrtý raz. Na dvoch pódiách mestského amfiteátra sa vystriedajú kapely hrajúce punk, metal i funk či ska.

Už v piatok o 18:00 hod.  sa v srdci Slovenska začne hudobný festival plný lásky a slobody Rockscape 2016, pričom amfiteáter sa otvára už o štvrtej popoludní.  V priebehu víkendu v Banskej Bystrici vystúpia kapely naprieč žánrami od českých rockových legiend zoskupených v novom projekte, cez fínskych experimentátorov až po slovinský industrial či kapelu kombinujúcu ska a metal. 

Ruský ska metal, slovinský industriál i legendy z našich končín

V piatok sa môžete tešiť na slovenskú undergroundovú legendu The Last Days of Jesus, ktorej počiatky siahajú až do roku 1993. Deathrockeri budú predskakovať nemeckým metalistom Disillusion, tí od pol desiatej odpália jediný koncert plánovaný na tento rok. Z headbangovačky do punkového poga vtiahnu unikátniRusskaja – ruská kapela pôsobiaca vo Viedni, kombinujúca rytmiku a melódie ska s metalovou tvrdosťou boostrovaných gitár. 

Záver bude patriť Slovincom Laibach a ich militaristicky ladenému spojeniu techna, rocku a industrialu. Vytrvalci v hľadisku si po nich môžu počkať na českú kapelu Laura a její tygři, ktorá v bielych košeliach a kravatách zahrá sadu klasických hitov od svojich začiatkov v polovici 80. rokov.

Nórsky pohľad na rokenrol a elektro – metal z Fínska

Sobotu trochu netradične otvoria tanečnice zo Zvolena, ktoré pripravia pôdu pre Limetal – rockový projekt, vytvorený členmi legendárnej kapely Citron, ktorí ju opustili po nezhodách s lídrom Radimom Pařízkom. Na Rockscape zahrajú songy zo svojho albumu Pravdu ukáže čas.


Fíni Waltari hrajú už tridsať rokov, no neprestávajú objavovať nové obzory. Od punku, death metalu cez gothic a progressive prešli až k elektro metalu či coververziám. Ich minuloročná nahrávka You Are Waltari svojou pestrosťou neostáva nič dlžná ich povesti. Koncerty slovenských kapiel Zóna A a Iné Kafe budú mať zaručený úspech a vystúpenie Nórov The Carburetors bude skvelým vygradovaním večera. Pri ich živelnom rokenrole nebude nikto zaspávať. 

 

Program festivalu Rockscape 2016 v Banskej Bystrici:

Piatok 24. júna 2016
16:00 Otvorenie areálu 
18:00 Foxthroat (LAT) – pódium A 
19:00 Chiki Liki Tu-a – pódium B 
19:50 Brothers Rasputin (UK) – pódium A 
20:40 The Last Days of Jesus – pódium B 
21:30 Disillusion (GER) – pódium A 
22:30 Russkaja (AUT) – pódium B 
23:30 Laibach (SLO) – pódium A 
01:00 Laura a její tygři (ČR) – pódium B 

Sobota 25. júna 2016 
17:50 HTŠ Zvolen – pódium A 
19:00 Limetal (ČR) – pódium B 
20:00 Waltari (FIN) – pódium A 
21:00 Freiraum 5 (AUT) – pódium B 
22:00 Inekafe – pódium A 
23:00 Zóna A – pódium B 
23:50 The Carburetors (NOR) – pódium A 
01:10 KISS Forever Band (HUN) – pódium B 

 

Zdroj: Rockscape 2016, Foto: Mirka Chabadová archív