FOTO: Najkrajšie bystrické magnólie v centre mesta

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Ide o jarnú najskôr kvitnúcu drevinu,  ktorá po zime okrášľuje medzi prvými naše záhrady a parky. Teraz môžu nádherné ružovobiele kvety magnólie obdivovať Banskobystričania a návštevníci mesta priamo v centre našej stredoslovenskej metropole.

Kvetinová poézia v centre mesta

Na teplé aprílové počasie zareagovali štyri rozkvitnuté magnólie v Parku Jozefa Dekreta Matejovie v Národnej ulici. K úplnej pohode tu chýba iba spustená fontána, ktorá čaká na svoje odkliatie. Pohľad na skvostné kvety magnólií je však fascinujúci. Táto drevina je totiž známa tým, že kvety nahadzuje skôr, ako listy.

Azda najkrajšia a najväčšia magnólia sa nachádza v Kapitulskej ulici pred Diecéznym centrom Jána Pavla II. Tento majestátny strom s obrovskými kvetmi púta pozornosť okoloidúcich aj návštevníkov predtým rovnomennej reštaurácie (teraz Magnoli).

Samozrejme, že magnólií je v meste pod Urpínom viac, ale keď sa budete túlať blízko Námestia SNP, pokochajte sa chvíľu pohľadom na tieto nádherne zakvitnuté dreviny. Je to neopakovateľný zážitok, ktorý príde zasa až o rok…

Magnólia

Magnólie oprávnene považujeme za najkrajšie dreviny našich záhradiek. Je ich 210 druhov Zaujímavé sú najmä tie, ktoré kvitnú ešte pred vypučaním listov, to znamená v apríli. Sú to opadavé dreviny, okrem magnólie veľkokvetej, ktorá je vždy zelená. V záhradkách sa uplatňujú nižšie druhy vysoké dva až päť metrov.

Pri pestovaní na trvalom stanovišti potrebujú primerane vlhké, nie suché ani zamokrené pôdy. Skôr im vyhovujú pôdy ťažšie, humózne a vzdušné. Nevhodné sú aj pôdy vápenaté, ílovité a slieňovité. Mladé rastliny potrebujú spočiatku pôdy kyslé. Skoro kvitnúcim druhom a odrodám vyberáme stanovište chránené. Mladé rastliny sú v prvých rokoch po vysadení dosť citlivé na nízku teplotu, preto je vhodné v drsnejších polohách zakryť pôdu nad koreňmi lístím a nadzemnú časť čečinou.

Sú to dreviny svetlomilné, dobre znášajú zadymené ovzdušie. Zakoreňujú pomerne plytko, takže musíme pôdu v okolí rastlín prekyprovať opatrne. Pretože ich korene sú dužinaté a krehké, dávame ich s koreňovým balom na jar pred pučaním, keď sa najlepšie ujímajú. Rastliny pestované v kontajneroch môžeme vysádzať celý rok, ak možno pracovať s pôdou. Opateru vyžadujú aj v zime. Odporúča sa preto na ochranu použiť čečinu alebo drôtené pletivo. Na úpravu rezom nie sú náročné, odstraňujeme len suché konáriky. Liehové extrakty z kôry magnólií majú silný dezinfekčný účinok.

Prirodzené prostredie magnólií je rozptýlené po východnej časti Severnej Ameriky, Strednej Ameriky a Karibiku a východnej a juhovýchodnej Ázie. Niektoré druhy sa vyskytujú aj v Južnej Amerike. V súčasnosti sa veľa druhov magnólií a ešte väčší počet vyšľachtených odrôd dá nájsť v podobe okrasných kríkov v Severnej Amerike, Európe, Austrálii a na Novom Zélande. Magnólie sú pomenované po francúzskom botanikovi Pierrovi Magnolovi z mesta Montpellier.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová