Mesto je aktívne v ochrane ohrozených živočíšnych druhov

SPRÁVY
3 /

Cestu ochrany ohrozených druhov živočíchov si zvolila banskobystrická samospráva. Na fasáde budovy má nainštalované špeciálne búdky pre dážďovníky a netopiere.

Banskobystrický mestský úrad aktívne prispieva k ochrane živočíchov. Na jeho budove v špeciálne upravených príbytkoch nájdu svoj nový domov chránené dážďovníky a netopiere. Dôvodom pre tento zaujímavý projekt je úbytok spomínanej živočíšnej populácie. Spôsobujú ho najmä rekonštrukcie a zatepľovanie obytných budov. Vo vetracích otvoroch, špárach v paneloch či štrbinách medzi izoláciami nachádzajú netopiere a dážďovníky svoje úkryty a hniezda.

dscn8816Mesto Banská Bystrica privítalo iniciatívu Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku (SONS) a začalo spolupracovať s firmou, ktorá vyrába búdky z drevobetónových zmesí. Tieto alternatívne domovy pre netopiere a dážďovníky nebudú nikomu prekážať a prispejú k ochrane ohrozených druhov živočíchov na Slovensku. Dva nové domovy pre netopiere a dva pre dážďovníky sú umiestnené na ťažko dostupných miestach budovy mestského úradu. Mesto ich nákup a inštalácia stojí 288 €.

Pripomeňme, že netopiere tvoria samostatnú skupinu cicavcov a ako jediné sú schopné lietať. Aktívne sú prevažne v noci, niektoré druhy však vyletujú z úkrytov aj pred súmrakom. V tme sa orientujú pomocou echolokácie. Vydávajú pre ľudské ucho nepočuteľné ultrazvuky a podľa ich ozveny dokážu určiť svoju polohu v priestore, rozpoznať okolité prekážky, príp. korisť či iné netopiere. Živia sa výhradne hmyzom, prípadne drobnými bezstavovcami, napríklad pavúkmi.

Dážďovníky sú akrobatmi medzi vtákmi. Takmer celý svoj život trávia vo vzduchu. Majú aerodynamické telo a kosákovité krídla, ktoré im umožňujú prudké manévrovanie na sídliskách medzi panelákmi. Na Slovensku pobudnú v priemere 3 mesiace. Hniezdia na vysokých panelových domoch a kostolných vežiach. Obidva živočíšne druhy sú chránené.

Zdroj: TS Mesto Banská Bystrica, M. Brisudová