Kiskove pôžičkárne zanechali v Banskej Bystrici tragické stopy

SPRÁVY
109 /

Jedno je isté – Kiska nemôže za všetky samovraždy na Slovensku, ale… O niektorých ľudských tragédiách sa však tomuto podnikateľovi môže s istotou denne snívať.

Ešte pred dvomi rokmi to bol takmer neznámy človek, o ktorom ľudia vedeli iba to, že stojí za nadáciou Dobrý anjel. Z billboardov rozmiestnených po celom Slovensku a kampane za pol milióna eur sme sa dozvedeli, že Andrej Kiska má srdce, rozum a charakter, že v Amerike umýval riady v reštauráciách… A z pána NIKTO sa zrazu stal pán NIEKTO – ašpirant na prezidenta SR. Mnohí ľudia reklame uverili, tvrdia, že nie je skorumpovaný, že má čisté srdce a vôbec sa nezamýšľajú nad tým, ako sa stal multimilionárom a potom dobrodincom. A najmä prečo.

Nás to zaujímalo aj z toho dôvodu, že traja Bystričania sa nám v týchto dňoch zdôverili s príbehmi svojich kamarátov a blízkych, ktorí doplatili na podnikanie pôžičkových firiem. A v tých je kandidát Kiska namočený aj so svojimi príbuznými dodnes. Žiaľ, minimálne v dvoch prípadoch sa príbehy skončili tragicky – samovraždou. Visia ako zásadné memento nad  Kiskovou dvojročnou marketingovou maškarádou. Pre úplnosť, celé mená a adresy uvedených osôb má redakcia k dispozícii. S humánnych dôvodov uvádzame len skratky.

Irena R.

Bystričan Jozef dnes hovorí pôžičkárňach  a rôznych triangloch rozhorčene. Už by nechcel so svojou priateľkou, ktorá sa do Banskej Bystrice prisťahovala z Oravy, prežiť momenty, pri ktorých obom, vtedy na opačných koncoch mesta, v kritickej chvíli  tuhla krv žilách. Irena  si chcela trochu užiť života s peknými vecami okolo seba. Ponúkali sa jej viaceré nebankové subjekty, tak sa rozhodla využiť ich služby. Irene ochotne všade požičali, hoci ona pritom asi vôbec nerozmýšľala nad tým, čo je uvedené malými písmenami v zmluve a ako a či dokáže splniť zmluvné podmienky. A…zrazu nebolo na splátky.

Nastúpil exekútor a sen o príjemnejšom živote sa rýchlo rozplynul. Irena to psychicky nezniesla a jedného dňa sa od malej  železničnej stanice v Banskej Bystrici pustila po koľajniciach rovno v ústrety zo Zvolena prichádzajúcemu rýchliku. Mala šťastie v nešťastí, že pred malou stanicou je zákruta a vlaky tam brzdia. Rušňovodič preto v poslednej chvíli stihol zastaviť vlak doslova pár centimetrov pred nešťastnou ženou. Aj on sa vzápätí psychicky zrútil.

„Kontaktovala ma vtedy polícia, bol to šok. Priateľka mi predtým nič nepovedala o svojich finančných problémoch s úžerníckou nebankovkou a ďalšími subjektmi. To som sa dozvedel až potom. Stálo ma to veľa peňazí a stresu, aby som za ňu vyrovnal dlh. Podarilo sa mi to vyriešiť s vypätím všetkých síl, nikomu takýto zážitok neprajem,“

prezradil nám Jozef.

Vladimír K.

Ďalší Bystričan Pavol nás oboznámil s tragickým príbehom svojho kamaráta Vladimíra K. z banskobystrického sídliska Sásová, ktorý pracoval pre jednu z pôžičkární.

„Vlado bol dobrý chlap, snažil sa aj s rodinou prežiť, len sa mu nadarilo. Snažil sa robiť aj sprostredkovateľa pôžičiek pre ľudí v bystrickej pobočke. Po čase si aj on  požičal, ale dostal sa do problémov, lebo to nevedel splatiť. S manželkou bývali v sásovskom byte, ktorý museli predať a odsťahovali sa kamsi do nejakej dediny pri Lučenci, do starého domčeka.“

Ďalej Pavol pokračoval:

„Potom som o Vladovi nemal správy, len som vedel, že sa zamestnal ako kamionista, aby si zarobil a mohol sa s rodinou postaviť opäť na nohy. Až po rokoch som stretol v B. Bystrici jeho manželku, ktorá mi povedala, že Vlado skončil zle. Po nehode s kamiónom stratil robotu. Okrem starých dlžôb musel  splácať škodu  majiteľovi kamióna, čo psychicky neuniesol a zastrelil sa. Jeho žena teraz býva v Sásovej v podnájme.“

Stanislav Ch.

Tretí tragický príbeh nám porozprával Ján z Banskej Bystrice

„Keď som videl pána Kisku v televízii pekne rozprávať o svojej dobročinnosti, ale nepovedal ani slovo o tom, ako vlastne zbohatol na úkor iných ľudí, tak ma to naštvalo. Ešte teraz mám pred očami môjho nešťastného priateľa Stanka, ktorý kedysi pracoval pre jeho nebankovku.“

Životnú tragédiu svojho kamaráta z Kollárovej ulice opísal Ján takto:

„Vtedy to boli nekresťanské tuším až 30-percentné úroky, čo niektorí klienti nebankoviek nedokázali splácať. Viacerí z nich chodili za Stankom, aby im pomohol to riešiť, niektorí sa mu dokonca aj vyhrážali. Mal z toho veľkú traumu, cítil sa spoluzodpovedný za ich situáciu, ku ktorej nechtiac dopomohol. Sám potom stratil prácu, zostal bez príjmu, do toho prišiel alkohol, rozpadla sa mu rodina. Bol na dne, až to neuniesol a jedného dňa skončil na železničnej trati pod kolesami vlaku. Dodnes si vyčítam, že sme mu my ostatní kamaráti nedokázali pomôcť dostať sa z toho a niekto, kto bol vlastne krstným otcom aj jeho problémov, robí teraz zo seba div nie anjela. Zle sa mi to počúva.“

Odvrátená tvár „dobrého anjela“

Toto sú reálne príbehy ľudí z Banskej Bystrice. Upozorňujú a varujú pred dobrodincami Kiskovho typu, ktorí predtým zbohatli aj na nešťastí iných. Politológ Michal Horský to povedal výstižne:

„Môže existovať podozrenie, že Kiskov majetok má úžernícke pozadie. Je to na Slovensku najmenej vhodné odporúčanie na prezidentský úrad. To sa nepodarilo v žiadnej z okolitých krajín.“

Úžernícky spôsob podnikania firiem prezidentského kandidáta nedávno odhalil pred novinármi advokát Michal Mišík, ktorý na súde zastupuje klientov bývalých Kiskových pôžičkární:

„Praktiky nebankových subjektov spojených s pánom Kiskom neboli vždy v poriadku. Dnes zastupujem štyroch ľudí v súdnych sporoch s Consumer Finance Holding (táto spoločnosť odkúpila Kiskove firmy). Konkrétne ide o dojednanie neurčitých podmienok v rozpore so zákonom, zamlčanie podstatných podmienok zmluvy, preferenčné zmluvné dojednania a jednostranne vysoké pokuty, ktoré túto nerovnováhu v neprospech občana prehlbujú.“

Kandidát na prezidenta Andreja Kisku všade zdôrazňuje, že podnikal legálne, v medziach zákona. Ibaže z výpovedí Bystričanov Jozefa, Pavla a Jána, ale aj advokáta Mišíka vyplýva, že tento človek má aj inú, menej sympatickú tvár, ktorú sa snaží skryť pred verejnosťou. Dokázal so svojou rodinou (brat, švagor…) na nekresťanských úrokoch klientom zarobiť milióny eur. Dôsledky jeho a podobných podnikateľských aktivít sú u dôverčivých ľudí a ich rodín v mnohých prípadoch spojené s úplným, krajným zúfalstvom. Kandiduje na prezidenta…

Dovetok

Firmy, ktoré zakladal Andrej Kiska s bratom Jaroslavom a bratrancom Bystríkom (resp. sa podieľal na ich riadení):

Quatro – akciová spoločnosť vznikla v roku 1999 a zaoberala sa predajom na splátky v predajniach. V roku 2003 mala tržby v prepočte približne 16,5 mil. eur.

Triangel – obchodná značka predaja na splátky cez katalóg. Hodnota značiek Quatro a Triangel bola v roku 2005 takmer 350 miliónov korún.

Slovenská požičovňa – spoločnosť vznikla v roku 2001 ešte ako Q Credit. Išlo o nebankovku, ktorá požičiavala s vyššími úrokmi, ako v banke.

Slovenské kreditné karty – firma ponúka široké portfólio kreditných kariet, napríklad pre klientov Quatro, Triangel, QuatroCar a pod. V roku 2005 mala tržby vo výške 11,7 milióna eur.

Tatra Credit – firma podobná Quatro. Zaoberala sa rovnako splátkovým predajom. V rokoch 2004 a 2005 sa jej tržby pohybovali v rozmedzí 25 až 27,5 milióna eur.

Všeobecná úverová banka sa koncom roka 2004 dohodla na kúpe týchto spoločností od Kiskovcov. Na konci roka 2005 zlúčila tieto firmy do jedného holdingu Consumer Finance Group. Predajná cena je 1,7 miliardy korún Spoločnosť je dcérskou firmou VÚB.

Predsedom predstavenstva je dodnes Kiskov brat  Jaroslav. Andrej Kiska bol do roku 2012 v dozornej rade spoločnosti. Tvrdí, že ako zástupca zamestnancov. Dostáva rentu za prenajatú budovu v Poprade. Firma v minulosti čelila viacerým vyšetrovaniam zo strany Slovenskej obchodnej spoločnosti, dostala viacero pokút pre nekalé praktiky.

Andrej Kiska tvrdí, že z predaja spoločností mu po zaplatení záväzkov a daní zostalo v prepočte 10 miliónov eur. Podľa výročnej správy za rok 2012 zisk holdingu po zdanení bol takmer 31 miliónov eur. Kiska podľa posledných informácií naďalej rovnakým spôsobom podniká v ČR.

Zdroj: Bystricoviny.sk, SIMS, ORSR, CFG, HN