Zo starej večierky štýlová predajňa s čerstvým pečivom a útulnou kaviarňou

ZAUJÍMAVOSŤ
2 /

Viacerí Bystričania si určite pamätajú nenápadnú Večierku na rohu Národnej ulice č. 9 oproti Národnému domu. Dnes tu po nedávnej rekonštrukcii stojí nová Večierka spojená s kaviarňou BLACK COFFEE.

Majú tu otvorené už od siedmej ráno. Vo Večierke si môžete kúpiť čerstvé pečivo, chlieb alebo koláče z liptovskej pekárne. Zákusok sa dá vychutnať aj vedľa v priechodnej  kaviarni, pri vynikajúcej talianskej kávičke Danesi. Zastaviť sa tu však oplatí počas celého dňa až do neskorého večera, pretože tu panuje príjemná atmosféra a obslúži vás milý personál. Jednoducho pohoda.

Táto zaujímavá prevádzka funguje od začiatku októbra. Majiteľ urobil veľmi vydarenú rekonštrukciu a za preskleným rohom vytvoril štýlové prostredie prostredníctvom  industriálnej architektúry interiéru.

Do kaviarne Black Coffee môžete vstúpiť buď cez Večierku alebo priamo z ulice. Majiteľom je Roman Molčany, ktorý o svojom vkusnom  diele pre portál kavickari.sk povedal:

„Chcel som mať miesto, kde by som sa cítil ako doma a mohol si tu dať dobrú kávu.“

Vyskúšali sme si to a musíme mu dať za pravdu. Usadili sme pri tehlovej stene s kovovými hodinami, ktorú akoby obnažili práve teraz, na mäkkej sedačke. Hostia sedeli pri ostatných malých drevených stolíkoch na štýlových moderných stoličkách potiahnutých kožou. Originálny je aj barový stôl z hrubých drevených dosák pripevnených na industriálnych železných tyčiach, ale aj kovové barové stoličky.

Večierka je prepojená s kaviarňou originálnou kovovou zasúvacou stenou. Majiteľ sa pohral s každým detailom, zaujímavo pôsobia aj vkusne zakomponované stavebné torzá, cítite sa tu pohodlne. V historickej budove odkryli staré tehlové steny, ktoré tvoria hlavnú miestnosť kaviarne, pult v pekárni zasa zhotovili z netradičných drevených dosák.

„Zdalo sa nám, že je to drevo také netradične vyžraté, tak sme sa spýtali stolára, odkiaľ je a zistili sme, že ho zobral z konskej maštale a že ho naozaj vyžral kôň,“

vysvetľuje s úsmevom  Molčany.

V interiéri sú použité industriálne lampy, ktoré majiteľ zrepasoval zo starých svietidiel používaných v továrňach  Štýlové sú aj tienidlá z hrdzavého kovového plechu vlastnoručne upravené.  

No a keď sa zoznámite s príjemným interiérom, objednáte si kávičku, prinesú vám ju večne usmiate čašnícky. Odchádzate s dobrým pocitom, že sa sem určite vrátite…

Autor: (tom), Zdroj: kavičkari.sk