Dvoch Bystričanov odsúdili za pervitín a marihuanu

SPRÁVY
2 /

Okresný súd v Banskej Bystrici odsúdil za  prechovávanie pervitínu 34-ročného Róberta Necpala a 29-ročného Andreja Kmeťa z mesta pod Urpínom na tridsať mesiacov odňatia slobody podmienečne pre každého z nich.

Stalo sa to v januári tohto roku. V Necpalovom byte a pivnici v Sásovej našla polícia injekčnú striekačku s pervitínom a viacero plastových vreciek s marihuanou. Pri pervitíne išlo o množstvo zodpovedajúce dvom až siedmim jednorazovým dávkam. Z nájdenej marihuany sa  dalo vyrobiť minimálne 60, ale aj 180 obvyklých dávok.

Kmeť sa dostal do rúk polície, keď si na Sládkovičovej ulici kúpil dve papierové skladačky s pervitínom. Necpal s Kmeťom týmto konaním  spáchali zločin nedovolenej výroby psychotropných a omamných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, za čo im hrozil trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

Obaja sa k drogovému deliktu priznali a svoj čin oľutovali. Následne s prokurátorkou uzavreli dohodu o vine a treste, s odňatím slobody na tridsať mesiacov podmienečne s odkladom výkonu trestu na štyri roky.

Počas tejto skúšobnej doby sa Necpal s Kmeťom musia podrobiť probačnému dohľadu súdu. Platí pre nich zákaz požívať návykové látky akéhokoľvek druhu. Róbert Necpal, ktorý je zamestnaný ako predajca, musí navyše absolvovať ochranné protidrogové liečenie v ústave a protialkoholické liečenie ambulantnou formou.

Vysokoškolsky vzdelaný Kmeť pracuje ako poštový kuriér. Medzičasom presťahoval z Banskej Bystrice do Ružomberka. Na pojednávanie prišla aj jeho matka s manželkou. Rozsudok je právoplatný, pretože v zmysle dohody o vine a treste  a obvinení neodvolajú.

Autor: (dem), Foto: Ilustr.