Banskobystrická noc literatúry bude 11.mája

SPRÁVY
0 /

Svetová literatúra v podaní známych osobností spoločenského a umeleckého života odznie v Banskej Bystrici v stredu 11.mája, podobne ako v ďalších európskych mestách. Paralelne sa budú čítať literárne texty v 11 historických budovách v centre mesta pod Urpínom.

Na všetkých vybraných miestach ich budete môcť počuť od 17:30 do 23:00 hod. v pravidelných tridsať minútových intervaloch. Od 16:30 na Námestí SNP bude znieť aj francúzska hudba v podaní slovenskej kapely Pas de pitié. Vstup pre záujemcov je všade voľný.

Projekt „Noc literatúry“ vycháza z predpokladu, že literatúra je jedinečným tvorčím médiom zachytávajúcim zásadný dialóg medzi hlasmi jednotlivcov a hodnotami spoločnosti, v ktorej žijíú. Je nástrojom vzájomného porozumenia a kulturnej výmeny, napomáhá odstraňovať komunikačné bariéry. Pod názvom „Európou medzi riadkami s Generali Slovensko“ sa tento projekt uskutočňuje aj u nás.

Vďaka spolupráci českých centier a európskych inštitútov, ktoré sú združené v organizácii EUNIC, budú v uliciach európskych miest už po piaty krát známe osobnosti verejne čítať súčasnú literatúru. Noc literatúry 2011 bude v Banskej Bystrici v rovnaký deň, ako v Bratislave a Žiline. Všetky tri mestá budú navzájom previazané výberom textov. V jeden deň a v tú istú hodinu sa čítajú rovnaké literárne diela.

Banskobystrickí poslucháči a diváci tak behom literárnej noci môžu byť posupne na Námestí SNP na historickej Radnici (číta Peter Gogola), oproti na úrade BBSK (Ladislav Topoľský), vedľa na Biskupskom úrade (Mons.Rudolf Baláž), v Beniczkého dome (Lucia Hurajová) a v Štátnych lesoch (Juraj Jamrich). Ďalej aj v Bethlenovom dome na Dolnej (Pavol Janíček), v Národnom dome (Ivan Palúch), na Námestí Š. Moysesa v Matejovom dome (Jozef Karvaš) a Pretóriu (Maja Danadová), na Lazovnej v Mýtnom dome Divadla z Pasáže (Pišta Rybár), v Pamätníku SNP (Michal Ďuriš).

Toto zaujímavé podujatie sa v Banskej Bystrici koná v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku a pod záštitou primátora mesta Petra Gogolu.

noc-literatury