Napriek suchému letnému počasiu počas prázdnin je septembrová hubárska sezóna v plnom prúde. Svedčia o tom úlovky zdravých húb našich čitateľov, ktorých fotografie nám poslali do redakcie.
Nájdete ich v okolí Banskej Bystrice
Milan a Jozef zo Sásovej svoj hubársky výlet do lesov pri Ľubietovej neoľutovali. Naopak, priniesli domov zdravé huby:
„Samozrejme že treba poznať terén, lebo nerastú všade. Tentoraz sme boli v Ľubietovej a veľa hríbov sme našli priamo nad cestou na strmej lúke pod lesom. Rastú tu dubáky, osičníky, kozáky, modráky a ďalšie druhy. Konečne sme nehľadali, ale zbierali. Niečo zjeme, ostatné nasušíme a zavaríme.“
Podľa správ od viacerých viacerých hubárov teraz rastú huby všade na okolí Banskej Bystrice, takže sa oplatí počas týchto ešte stále letných dní vyraziť do prírody s košíkom a nožom na čistenie. Len treba nájsť tie správne miesta. Navyše meteorológovia hlásia dobré počasie, aj keď sa má trochu ochladiť.
Rada odborníka: Zbierajme len huby, ktoré poznáme
Mykológ Martin Pavlík o hubárskej sezóne hovorí:
„Taký najväčší boom nastáva začiatkom júna, ale závisí to od vývoja počasia. Druhá veľká vlna prichádza v polovici septembra. “
Podľa neho pri zbieraní húb platí zásada, že by sme mali brať z lesa iba tie, ktoré stopercentne poznáme, aby sme predišli nebezpečným otravám. Medzi najjedovatejšie huby patrí muchotrávka zelená, ktorá spôsobuje vyše 95 percent všetkých smrteľných otráv. Hubári si ju často mýlia s plávkami alebo bedľami.
„Muchotrávka zelená má biele lupene, biely prstenec a bielu rozvinutú pošvu na spodnej časti hlúbika. Pokiaľ sa tieto tri veci nachádzajú na jednej plodnici, v žiadnom prípade ju nezbierať,“ upozorňuje mykológ.
S komplexným systémom liečby otravy hubami (najmä muchotrávkou zelenou) prišiel známy bystrický pediater profesor Svetozár Dluholucký:
„Príznaky otravy hubami podľa druhu sa prejavujú najskôr za 4 hodiny a niekedy až po 24 hodinách. Najnebezpečnejšia fáza otravy prichádza po nevoľnosti, vracaní a hnačke, kedy má postihnutý človek zrazu pocit úľavy. Práve vtedy však jed začína napádať bunky v genetickom kóde. Bez rýchlej a účinnej liečby môžu byť následky otravy smrteľné, keď prestane fungovať pečeň.“
Preto treba pri zbere húb zachovať opatrnosť a zbytočne neriskovať. Ani atlas húb bez osobných skúseností nemusí byť vo voľnej prírode tým najlepším vodítkom. Napokon dôležitá je aj správna príprava húb na konzumáciu.
Autor: (tom), Foto: čitateľské a ilustračné