Miro Toman: Je po Vianociach, ešte prežiť Silvester a Nový rok  

Blog
0 /

Vianočné sviatky radosti a pokoja sú vraj najkrajším obdobím roka. Záleží na tom, ako ich prežívame.

Ja osobne mám rád tú časť Vianoc po štedrej večeri, keď konečne opadne vianočný zhon a môžete naplno prežívať ten pokoj a tichú radosť z narodenia Pána v kruhu najbližších, hoc aj na diaľku. Sú to vzácne chvíle. Pravdou však je, že každý z nás prežíva Vianoce po svojom.

Pokiaľ ste domáci typ a nejdete na chatu či nie ste na návšteve, užívate si sviatočné dni v teple domova. Je super chvíľu leňošiť pri stole plnom dobrôt, keď vás už nič a nikto nenaháňa, okrem blahoprajných esemesiek od priateľov, držiac v ruke diaľkový ovládač od televízora.

Aj tohto roku sa naše i české televízie vrhli na rozprávky, ktorými sa vlastne nedá nič pokaziť. Jednotlivé stanice si ich vymieňali ako na páse. Keď ste nejakú nestihli na Markíze či Jojke, nič sa nestalo, pretože ich ďalší deň dávali na RTVS alebo ČT. A prišiel aj nový Winnetou.

Niektoré klasické rozprávky som si pozrel, aj keď ich dávali po x – tý krát.  Tie novšie fantazijné mali rôznu kvalitu. Viaceré boli strašidelné a niekedy mi unikal dej, najmä po reklamách.

Apropó televízne reklamy. Chápem, že pre komerčné televízie je reklama hlavným zdrojom príjmu a na Vianoce priam kráľovským. Nič proti tomu, ale keď v tom najlepšom deji na vás v päťminútovom reklamnom bloku vyskočí tá istá zelená banka, ten istý zelený mužíček z internetového obchodu a stokrát destilovaná vodka, máte dosť.

Mňa polovičného Čecha po otcovi dostalo aj to, keď som počul Bolka Polívku a iných známych českých hercov rozprávať v slovenskom dabingu. To považujem za zvrhlosť, keďže slovenský jazykový zákon umožňuje televíziám vysielať pôvodnú českú tvorbu v češtine. A to sa deje v čase, keď naše deti bežne ovládajú angličtinu či iné cudzie jazyky…

Ale nielen televíziou je človek živý. Sú prázdniny, ibaže snehu v Banskej Bystrici niet. To čo na začiatku Vianoc napadlo, sa na ich konci roztopilo. Ešteže máme umelý sneh na plážovom kúpalisku, ľad na zimáku či modernú krytú plaváreň, ani do hôr to nie je ďaleko. A pokračuje hokejová extraliga s našimi baranmi, ktorých prišlo do Liptovského Mikuláša podporiť množstvo fanúšikov, ktorí sa ledva zmestili do pripravených autobusov. A v stredu hráme doma s Novými Zámkam, zasa bude plný dom.

Tieto Vianoce však mali aj tragický nádych.. Ráno  na prvý sviatok vianočný sa najskôr zrútilo do vĺn Čierneho mora ruské lietadlo aj so 64 členmi svetoznámeho armádneho súboru Alexandrovcov na palube. V ten istý deň zomrela 53 – ročná britská spevácka legenda George Michael a celý hudobný svet zosmutnel.

Je po Vianociach, tak si trošku vydýchnime a oddýchnime. Čaká nás ešte rušný Silvester a Nový rok aj s tradičným ohňostrojom, ktorý sa oplatí vidieť malým i veľkým Bystričanom. Užime si posledné dni roka 2016 a s pozitívnou nádejou hľaďme do očí toho prichádzajúceho –  PF 2017.

Autor: Miro Toman, Foto: Mirka Chabadová a ilust.

Miro Toman