Tradičné oslavy MDŽ v Banskej Bystrici budú 1. marca

PR
2 /

Blíži sa tradičný sviatok Medzinárodný deň žien. Každoročne pripadá na 8. marec a je medzinárodne uznávaným sviatkom stanoveným OSN k výročiu štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908. Tieto bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam.

Niekedy sa u nás žartom vravievalo, že je to vlastne „Medzinárodný deň mužov“ kvôli bujarým oslavám, ktoré si muži dopriali, ale MDŽ ostal napokon tým, čím bol pôvodne – oslavou prítomnosti „nežného“ pohlavia.

mdz bb

Muži si v tento deň uctia svoje manželky, priateľky či kolegyne v práci, spolu s deťmi matky či staré matky. Aj keď sme všetci presvedčený, že by to tak malo byť po celý rok, je tento deň príležitosťou pre tých, ktorí na to v priebehu roka pozabudnú.

Po novembri 1989 viacerí politici začali označovať sviatok žien za komunistický prežitok, ale to sa postupne zmenilo. Žiadnu ženu predsa neurazí pekný kvet či láskavé slovo, práve naopak. Napokon mohlo by to tak byť aj po iné dni v roku, lebo naše ženy si to zaslúžia.

premier peter pellegrini1

Jedinou politickou stranou, ktorá sa verejne hlási k tradícii osláv sviatku žien a každoročne po celom Slovensku usporadúva kultúrne programy, je SMER-SD – sociálna demokracia. Nebude to inak ani tento rok. Strana SMER-SD organizuje v piatok 1. marca 2019 o 17:00 hod. v Športovej hale Dukla na Štiavničkách oslavy MDŽ v Banskej Bystrici so svojimi čelnými predstaviteľmi.

V kultúrnom programe vystúpia dve skupiny. Populárna Ščamba z Trsteného pri Hornáde vznikla na prelome tisícročí za účelom zabávať a rozveseľovať ľudí. Radí sa do žánru medzi ľudovo – zábavno – humoristicko – dobrodružné skupiny.

Ďalším účinkujúcim  na pódiu bude známa tanečno – umelecká skupina Čarovné ostrohy. Vznikla v roku 2004  a je považovaná za zakladateľa folklórnej moderny, ktorá reprezentuje slovenský netradičný folklór doma i v zahraničí.

Organizátori sa tešia aj na Vašu účasť. Len prosia, keby ste si kvôli kapacite Športovej haly  lístky, ktoré sú bezplatné, rezervovali vopred na telefónnom čísle 048/ 414 24 84 alebo mailom na okresbb@strana-smer.sk  a vyzdvihli si ich v kancelárii na Robotníckej 1 v pracovných dňoch od 10:00 – 15:00 hod. Vstup na podujatie bude možný iba po predložení vstupenky.

mdz smer bb

 

Zdroj: SMER-SD BB, Foto: ilustračné