Neapol pozastavil možný prestup Mareka Hamšíka do Číny

ŠPORT
3 /

Avizovaný presun slovenského futbalistu Mareka Hamšíka z talianskej Serie A do čínskej najvyššej súťaže sa zatiaľ neuskutoční. Podľa informácií portálu Goal.com sa kluby SSC Neapol a Ta-lien I-fang nedohodli na výške prestupovej čiastky za nášho rodáka spod Urpína a odchovanca Jupie Podlavice.

Neapol pýta za nášho 31-ročného záložníka čiastku na úrovni 25 miliónov eur. S touto sumou má však čínsky klub problém, takže vedenie klubu spod Vezuvu malo pozastaviť prestup banskobystrického rodáka. Je však možné, že rokovania budú pokračovať aj naďalej, pretože prestupové obdobie sa v Číne skončí až 28. februára. Marekov otec Richard Hamšík v stredu ráno pre denník SME povedal:

„Dúfajme, že sa to celé skompletizuje do nejakých 48 hodín. Je to proces, ktorý sa natiahol aj preto, lebo 5. februára a sa začal nový čínsky rok.“

Čínsky prvoligista Dalian Yifang ponúkol Marekovi Hamšíkovi podmienky, ktoré sa dajú len ťažko odmietnuť. V najľudnatejšej krajine sveta by dostal trojročnú zmluvu a každú sezónu by zarobil 9 miliónov eur. Stal by sa tak z neho najlepšie platený športovec Slovenska, ktorý za deň zarobí 25 000 eur. Rebríček boháčov doteraz viedol cyklista Peter Sagan s ročným príjmom 6 miliónov eur. Ligová súťaž štartuje v Číne v marci. Marek je však stále v Neapole. Trénuje s mužstvom, hoci sa už lúčil aj s mestečkom Castel Volturna, ktorého sa stal vlani v lete čestným občanom. „Určite sa vrátim. Toto je môj domov,“ odkázal.

Či už Hamšík zostane v Neapole alebo pôjde do Číny, vzťah k reprezentovaniu Slovenska sa nemení. V rozhovore pre stredajšie vydanie denníka Šport to potvrdil tréner národného mužstva Pavel Hapal:

„Pre Mareka by bol prestup do Číny veľkou zmenou. Som však rád, že Marek nemení svoj postoj k národnému mužstvu. Je profesionál, takže sa bude pripravovať rovnako ako v inom klube. Pre mňa je najdôležitejší impulz, ktorý vyšiel priamo od neho, že naďalej chce reprezentovať.“

Otec nášho futbalista Richard Hamšík pre SME priznal, že Marek bol frustrovaný, že vlani nezískal taliansky titul s Neapolom. Preto by rád prijal novú výzvu z Číny:

„Marek sa trápil, že mu to znova nevyšlo a začal premýšľať nad zmenou dresu. Čína sa cez leto nedotiahla. Nový tréner Carlo Ancelotti ho presvedčil, aby ešte v klube zostal. Teraz sa opakuje situácia z leta…“

Hamšík sa stal v Neapole legendou klubu. V uplynulých mesiacoch dosiahol viacero míľnikov. Dlhoročná stálica talianskeho tímu nastúpila 6. novembra 2018 proti Parížu St. Germain (1:1) v C-skupine Ligy majstrov 2018/2019 na svoj 512. súťažný duel za mužstvo spod Vezuvu. Hamšík prekonal držiteľa dovtedajšieho maxima Giuseppeho Bruscolottiho, ktorý v rokoch 1972-1988 odohral za Neapol dovedna 511 stretnutí. Predvlani, presne deň pred Vianocami, prekonal dovtedajší rekord Argentínčana Diega Maradonu v počte strelených gólov (115) v neapolskom drese. Hamšík počas účinkovania v tomto klube dvakrát vyhral Taliansky pohár (2012, 2014) a raz tamojší superpohár (2014).

Autor: (bl), Foto: ilustračné, archívne