FOTO: Tesná prehra v Podbrezovej ukončila Dukle pohárovú púť, sústredí sa iba na ligu + HLASY

ŠPORT
3 /

Futbalisti banskobystrickej Dukly majú pred sebou už iba jediný ligový cieľ. Pohárovú účasť v treťom kole Slovnaft Cup-u ukončili tesnou prehrou v Podbrezovej. Domáci išli do vedenia 2:0, my sme znížili na 2:1 a mohli aj vyrovnať, čo sa nám žiaľ nepodarilo. Súper nastúpil v plnej sile, my sme dali šancu viacerým mladým hráčom a tým, čo nehrajú pravidelne od základu.

Podbrezová mala rozpačitý úvod, ale i napriek tomu išla do šance v tretej minúte, keď Kováčik postupoval z pravej strany do šestnástky, kde mu náš gólman Nôta vyrazil loptu spod nôh. My sme pohrozili Hanesom taktiež z pravej strany, bola to rýchla akcia, nášmu futbalistovi išiel Deperis po ľavej ruke, ale bol tiesnený až dvoma hráčmi, takže Hanes dobre volil koncovku a iba tesne minul odkrytú časť Rehákovej svätyne. Sľubná bola aj obaľovačka Depetrisa po štvrťhodine hry z asi 18 metrov, kam si naviedol pekne loptu, chýbali jej centimetre. Za tieto dve nevyužité príležitosti sme pykali v 22. minúte. Po prieniku Timošenka z pravej strany sa lopta dostala do vnútra pokutového územia na Talakova a ten dostatočne nepokrytý zakončil presne – 1:0. Domáci dostali chuť a mohli pridať aj druhý gól. Barbora strieľal spoza šestnástky tvrdo tesne nad brvno, Timošenko potom prehodil nášho brankára Nôtu, ale loptu stihol pred jeho doklepnutím i so šťastím trafiť Vajda a tá putovala milimetre vedľa žrde. Sľubné bolo i prečíslenie Podbrezovej, Timošenko však našťastie neprihral do tutovky Barborovi, dostal sa do uhla, ale napriek tomu ešte našiel v strede šestnástky Kováčika, ktorý prekopol našu bránku. Podobne tento futbalista ´Železiarov´ dopadol aj v 39. minúte po centri Barboru z navlas rovnakého miesta s rovnakou realizáciou. My sme mali v prvom polčase viacero rohových kopov, ale z nich sme šancu nevyťažili. Napriek tomu sme mohli vyrovnať po obrovskom zaváhaní gólmana Reháka. Depetris sa zmocnil lopty, lenže zavadil o ňu s rukou, takže i prípadný gól do úplne prázdnej bránky by neplatil.

Žiaľ nezachytili sme úvod druhého dejstva. V 47. minúte sme pykali, keď Willwéber poslal slabú malú domov na Nôtu, lopty sa zmocnil Timošenko a z uhla skóroval na 2:0, pretože už naši zadáci nestihli na túto smolnú a nečakanú situáciu reagovať. Domáci boli následne na koni, mali prevahu, ale do vyložených príležitostí sme ich nepúšťali. V 58. minúte sa nešťastne zranil náš Viktor Tóth po súboji s Parajom, striedali sme nielen jeho, ale celé ofenzívne trio. Na ihrisko prišli Jurčišin, Šulc a Polievka. Železiari na ihrisku následne poriadne pritvrdili, za fauly však videli oprávnené žlté karty. Šancí bolo pomenej. Jednu väčšiu mal súper v 69. minúte, keďže z pravej strany poslal prízemný center Barbora na ľavú, no Breznaníkovi nesadla lopta ideálne na kopačku a prekopol našu bránku. My sme mohli znížiť po priamom kope z vyše 25 metrov, Willwéber razantne pálil, no lopta plachtila nad brvnom. O pár sekúnd sme predviedli rýchly protiútok, Šulc z pravej strany prihrával do stredu pokutového územia a hoci domáci zblokovali loptu, tá sa ešte dostala k striedajúcemu Svetlíkovi, ktorý obtiažne vo výskoku zakončoval, Rehák však loptu chytil. Boli sme už oveľa aktívnejší a nebezpečnejší a dočkali sa i gólu. V 81. minúte na ľavej strane šestnástky podkopol Ďatko Polievku, rozhodca bol blízko, všimol si tohto detailu a nasledovala oprávnená jedenástka. Tú bezpečne do ľavej šibenice premenil Ľubomír Willwéber2:1. V poslednej minúte sme mohli vyrovnať a privodiť tak penaltový rozstrel, keď Polievka dostal nakopnutú loptu za obranu súpera, netradične sa ocitol na pravej strane veľkého vápna, parádne si zasekol a posadil Oravca na zem, lenže jeho prudkú strelu pod brvno bravúrne vytlačil Rekák. V nadstavenom čase pre zmenu Podbrezovčan Kukoľ pálil do brvna.

V pohári teda púť Dukly končí, uvidíme ako to bude so zranením Viktora Tótha, ktorý ma niečo s väzmi a doslova odkrivkal na jednej nohe z útrob štadióna. Sústrediť sa teraz už budeme výhradne na druhú ligu a vytúžený postup z nej do najvyššej slovenskej súťaže.

Fakty o zápase:

FK Železiarne Podbrezová – MFK Dukla Banská Bystrica 2:1 (1:0)

Góly: 22. Talakov, 47. Timošenko – 81. Willwéber (z11m). Rozhodoval: Očenáš. ŽK: Paraj, Barbora, Grendel, Bakaľa – V. Tóth, Uhrinčať. Diváci: 320.

Zostavy:

Podbrezová: Rehák – M. K. Bartoš, Bakaľa, M. Oravec – P. Kováčik (63. Ďatko), Paraj, Grendel (63. Špyrka), Grešák – Barbora (77. Kukoľ), Timošenko (77. Galčík), Talakov (63. Breznaník)

B. Bystrica: Nôta – Červeň, Kupčík (83. Jackuliak), P. Vajda – Kojnok, Uhrinčať, Willwéber, Slaninka (71. Svetlík) – Hanes (58. Polievka), Depetris (58. Šulc), V. Tóth (58. Jučišin)

Hlasy po zápase:

Stanislav Varga, tréner Banskej Bystrice: „Na jednej strane sme trošku sklamaní, že sme nepostúpili, ale na strane druhej sme videli mladých chlapcov v zápase a tých, čo mali doposiaľ menšiu minutáž v základe. Ukázali sa celkom v dobrom svetle. Treba zobrať do úvahy, že dlhšie nehrali, respektíve nehrali takto spolu . Je určite iné hrať s inými hráčmi ako pravidelne hrajú napríklad v doraste spolu. Ja som spokojný, pretože som potreboval týchto hráčov vidieť v takomto ťažkom zápase, teda do akej miery s nimi môžem počítať. Myslím si, že aj Červeň, Uhrinčať – obaja od základu, ale i striedajúci Svetlík splnili to, čo sa od nich očakávalo. Boli prínosom. Možno niekedy viazla spolupráca, ale to bolo tým, že dlhšie nehrali zápasy s Áčkom. Ak by naša farma fungovala tak ako by mala, určite by mali hráči viac zápasov odohratých. Aj z tohto dôvodu som im dal v tomto pohárovom stretnutí väčší priestor, aby mali aj ťažší zápas v nohách. Čo sa týka zranenia Viktora Tótha, verím, že to nebude také, ako to teraz vyzerá.“

Ľubomír Willwéber, strelec nášho jediného gólu: „Bol to veľmi kvalitný a myslím si, že úrovňou druholigový zápas. V prvom polčase bola o niečo Podbrezová lepšia, v druhom sa to už vyrovnalo, v niektorých častiach sme boli my lepší. Škoda len, že to nedopadlo lepšie pre nás. Ten druhý inkasovaný gól beriem jednoznačne na seba. Bola to moja obrovská chyba. Dali na 2:0 a už sa nám hralo horšie. Potom sme mali šance, dali sme na 2:1 a mohli sme aj vyrovnať na 2:2, no bohužiaľ sa nám to nepodarilo. Čo sa týka mojej premenenej penalty, nemám to takto natrénované. Proste som tam išiel s tým, že chcem dať gól a trafil som to pekne. Prehru však ja osobne beriem na seba, pretože druhý gól, čo sme dostali, bola stopercentne moja chyba. Za stavu 1:0 by sa nám totiž podarilo nielen vyrovnať, ale možno aj vyhrať. Dal som bohužiaľ Julovi Nôtovi pomalú malú domov a hráč to vystihol.“

Roman Skuhravý, tréner Podbrezovej: „Tušil som, že Banská Bystrica na nás vybehne s tromi obrancami, pretože tak hrali v Petržalke. Tomu som prispôsobil zostavu. Začiatok bol poznávací, až po štvrťhodine sme začali kombinovať a vypracovali sme si dostatok príležitostí. Som rád hlavne za ten druhý gól na začiatku druhého polčasu. Ivan Timošenko krásne vystihol prihrávku súpera dozadu a dal gól. Jeho adaptácia je trošku dlhšia v tomto tíme, než sme si mysleli. Takže ma teší, že sa takto presadil. Je to veľmi zaujímavý hráč. Vážim si, že sme Banskú Bystricu porazili, pretože sa s ňou budeme v druhej lige do tridsiateho kola rezať o postup do najvyššej súťaže. Možno nám to vyjde obom. Bol to ťažký zápas. Som rád, že sme postúpili v pohári.“

V štvrtom kole Slovanaft Cup-u (Slovenského pohára) sa predstaví z mužstiev banskobystrického okresu už iba nasadená ŠK Sásová – na základe výsledkov z vlaňajšej nedohranej sezóny pre covid-19 v amatérskom futbale. Toto kolo sa žrebuje.

Autor: (job), Zdroj: MFK Dukla, Foto: Samuel Maruškin