V Banskej Bystrici sa uskutoční večerný maratón, očakáva sa dve tisíc bežcov

ŠPORT
0 /

V Banskej Bystrici sa v sobotu 9. júna uskutoční 7. ročník Banskobystrického maratónu, ktorý po prvýkrát v histórii pobeží vo večerných hodinách. Na trať totiž vybehnú pretekári až o 18.30 hodine.

Novinkou je, že štart a cieľ bude na atletickom štadióne SNP Štiavničky a pripravené sú sedemkilometrové okruhy. V prípade maratónu ich bežci absolvujú šesť, pri polmaratóne len tri.

„Pripravení sme na dve tisíc bežcov. V súčasnosti je už registrovaných 1650 pretekárov z jedenástich štátov sveta, stále sa ešte môžu prihlásiť, teda aj počas soboty v deň podujatia. Drvivá väčšina účastníkov sú masoví športovci, ale prídu aj vrcholoví. Komunikujeme s majstrom Slovenska Tiborom Sahajdom,  chorvátskom šampiónkou Marijou Vrajicovou, ktorá vyhrala prvé tri ročníky Banskobystrického maratónu. V talóne máme i ďalšie známe mená, ale nechceme ich zatiaľ prezrádzať, všetko sa uvidí na štarte,“

uviedol na stredajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici riaditeľ pretekov Miroslav Štrba a predstavil jednotlivé bežecké disciplíny:

„Aj v tomto ročníku organizujeme neoficiálne majstrovstvá v polmaratóne na boso, pripravené sú i ďalšie bežecké disciplíny, napríklad minimaratón v dĺžke 4,2km, čo je desatina z maratónu a je určená pre všetky vekové kategórie, nielen pre deti. Potom je to trojčlenná bežecká štafeta na polmaratóne, teda každý jeden pretekár štafety beží jeden 7 km okruh, no a napokon klasický polmaratón a kráľovský maratón.“

Uplynulých šesť ročníkov Banskobystrického maratónu sa konali na rozhraní augusta a septembra. Organizátori po prvýkrát zvoli júnový termín hlavne z dôvodu, aby nekolidovali s maratónmi v Rajci a Košiciach.

„Hľadali sme určitú konkurenčnú výhodu oproti iným maratónom. Predsa len v Banskej Bystrici sa netočí taký kapitál ako niekde inde. Snažili sme sa teda trať zrýchliť, otvoriť ju širokej verejnosti, napríklad i prvobežcom, ktorí by si chceli urobiť malý osobný rekord. Našli sme teraz trať, ktorá bude interaktívna a atraktívna z pohľadu kontaktu pretekára s publikom a pretekárov navzájom. Ďalej sme chceli využiť krásny atletický štadión pod Urpínom. Veríme, že sa to ujme,“

– prezradil ďalšie novinky hlavný organizátor pretekov Peter Fabok, pričom netajil ani prekvapenie v podobe účasti dvoch olympijských víťazov:

„Minimaratón absolvujú Matej Tóth a Anastasia Kuzminová. Sme radi, že sa postavia na štart i vzhľadom tomu, že nie sú v olympijskej príprave. Takže v tomto roku sa zapoja do nášho podujatia aktívne. Dostali sme ich priamo na štvorkilometrovú trať spolu s deťmi a ich rodičmi.“

Novinkou banskobystrického maratónu sú kolieskové disciplíny so štartom už o 16.00 hodine, napríklad inline polmaratón, handbike polmaratón, ďalej polmaratón na kolobežke, plus hobby 7km na kolieskach rôzneho druhu.

Masové maratónske podujatie si vyžiada v Banskej Bystrici viaceré dopravné obmedzenia, ktoré by v tomto roku vzhľadom na prezentované zmeny nemali výraznejšie obmedziť motoristov a ani iných obyvateľov mesta. Na stredajšej tlačovej konferencii viceprimátor Banskej Bystrice Jakub Gajdošík povedal:

„Určili sme trať, ktorá čo v najmenšej možnej miere ovplyvní život pod Urpínom. Mestské časti Uhlisko, Sídlisko a z veľkej miery i Radvaň nebudú nijakým spôsobom dopravne obmedzené. Autobusy MHD budú mať náhradné trasy. Verím teda, že aj týmto spôsobom pritiahneme ľudí, aby prišli maratóncov povzbudiť. Večerný beh je unikátom v rámci strednej Európy. Tento model by sa teda mohol uchytiť a snáď sa stane i prostriedkom cestovného ruchu.“

Dopravné obmedzenia počas Banskobystrického maratónu 9. júna 2018:

Úplná uzávera ciest sa bude týkať len cesty popri Hrone od Námestia Slobody smerom k veľkému kruhovému objazdu pred Europou SC a ďalej do Radvane až po odbočku na Pršiansku terasu. Všetky ostatné cesty budú plne prejazdné bez akýchkoľvek obmedzení.

Voľné ostávajú: Cesta z Pršianskej terasy smerom na Radvaň (Tesco a Kremnička), celá mestská časť Uhlisko, Sídlisko, Fortnička, Strieborné Námestie. Bez obmedzení ostáva rovnako aj Fončorda až po Poľnú ulicu, ktorá bude na konci uzavretá. Zo všetkých miest sa bude dať dostať na obchvat mesta.

Obmedzenia budú v čase od 15:00 do polnoci. Všetkým účastníkom bude k dispozícii veľké parkovisko pred štadiónom na Štiavničkách, vjazd aj výjazd z neho bude otvorený počas trvania podujatia. Rovnako aj vjazd a výjazd z Europa SC bude možný smerom do centra.

Vozidlá MHD budú mať v tomto čase náhradné trasy – informácie nájdete na http://www.banskabystrica.sk/?program=51&module_action__0__id_ci=165354

Autor: (job), Foto: redakčné