VKMK na Fončorde pozýva na premietanie CUKY a LUKY FILM

KULTÚRA
2 /

Verejná knižnica Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici pozýva všetkých Bystričanov do svojej pobočky na Fončorde, Jilemnického 48 na projekciu filmu CUKY A LUKY FILM (2017, réžia: Karel Janák, audio komentár a titulky pre nepočujúcich: Karol Trnka), ktorá sa bude konať v pondelok 23. októbra 2017 o 14:00 hod.

Po premietnutí filmu bude beseda s tvorcami filmu v Mestskej knižnici v Bratislave, ktorú bude moderovať Karol Trnka. Pozvanie prijal herec, režisér a scenárista Dano Dangl. Priamy prenos besedy budeme spoločne sledovať  on – line na webovej stránke: http://trnka.biz/. Vstup na premietanie je voľný pre všetkých.

Na Slovensku sa málokedy objaví komerčný formát typu „žánrová komédia“ alebo „z malej obrazovky na veľké plátno“. A Cuky Luky Film sa pokúša spojiť obe do jedného projektu. Dlhoročná snaha uviesť do našich kín poriadnu komédiu, čo nebude iba lokálny Kameňák, ale solídne zrežírovaný kus, nabrala reálne kontúry. Občas prekvapí, inokedy nesie očakávané momenty a v žánri hrá podľa jasných pravidiel.

Kľúčová informácia vopred, lebo o nej sa budú viesť siahodlhé diskusie: ako pretaviť niekoľkominútové skeče dua na celovečerný film a najmä ako funguje ich „schtick“ celý čas? Kondenzovaný afekt vravy je vyhodený, Cuky a Luky sa nečakane správajú skôr civilne. No nedá sa povedať, že normálne, pretože ako postavičky potrebujú svoje úlohy, do ktorých by zapadli a obe herečky by mohli odviesť herecké výkony.

A tak je Cuky uvedená ako nádejná blogerka Crazy Cuky, zatiaľ čo Luky je bývalá nafrndená miss. Snaha scenáristov vytvoriť im reálny príbeh, čo by držal pokope a najmä vyžmýkal z nich aj pravé emócie nie je márna, hoci zápletka je pomerne jednoduchá: Luky pod vplyvom závistlivej moderátorky Renáty napíše knihu a pristúpi na stávku, aby podľa nej za 30 dní priniesla hocijakú devu k titulu miss.

Väčšina filmu sa potom venuje prerábaniu objemnejšej Cuky na sympatickú babu, čo by mohla nahrať nejaké body v súťaži Miss popri tucte typických diev. A zákerná Renáta vymýšľa stále nové intrigy…

Cuky a Luky Film pôsobí inak ako možno čakáte. Pre neznalcov je to film o ničom, dve žienky si robia srandu zo všetkého, nie vždy to ide a niečo podobné sme videli v iných komédiách. No autori odolali pokušeniu ísť po línií skečov (napr. v road-movie a meniť prostredia), radšej zvolili novú štruktúru.

Je to risk, čo aj pri bežných očakávaniach odhalí chyby (o 20 minút dlhšia stopáž, samoúčelné postavy, veľa archetypov-karikatúr), no aj uspeje (sviňák, využitie hudby i piesní). A je to prísľub, že ďalšie žánrové komédie by sa mohli zlepšovať. Paradoxne, Cuky a Luky Film môže zabrať u príležitostných divákov viac, ako u top fanúšikov.

Cuky a Luky Film (SR, 2017, 114 min.)

Réžia: Karel Janák. Scenár: Petra Polnišová, Zuzana Šebová, Zuzana Marianková, Juraj Brocko. Hrajú: Petra Polnišová, Zuzana Šebová, Diana Mórová, Lukáš Latinák, Zuzana Porubjaková, Štefan Martinovič, Dano Dangl a  ďalší.

Autor: (dem), Foto: ilust.