V pondelok 25. marca si pripomenieme 74. výročie oslobodenia nášho mesta

História
11 /

Od oslobodenia mesta Banská Bystrica uplynie 74 rokov. Pripomínanie si tejto významnej kapitoly našich novodobých dejín je dôležité pre našu budúcnosť.

Oslobodenie Banskej Bystrice

Po potlačení SNP v októbri 1944 prevzali vládu nad Banskou Bystricou nacistické vojská. Prezident Slovenského štátu Jozef Tiso na dnešnom Námestí SNP vyznamenával nacistických vojakov za potlačenie SNP a vraždy vlastných ľudí. V meste vládol strach a utrpenie obyvateľov.

Nemeckí nacistickí okupanti s podporou slovenských gardistov sa tu držali až do marca 1945. V čase veľkých bojov o Žilinu v Strečnianskej tiesňave, ktoré si vyžiadali veľké sústredenie nemeckých vojsk, sa mohlo povstalecké banskobystrické centrum pripraviť na obranu.

K Banskej Bystrici sa postupne priblížili sovietske a rumunské vojská, aby ju oslobodili. 24. marca sa stretli s Nemcami v obci Radvaň, ktorá vtedy ešte nebola súčasťou mesta. Zahynulo tam 17 spojeneckých vojakov. Ráno 25.marca 1945 na Kvetnú nedeľu začali v meste pod Urpínom pouličné boje. Tie trvali asi do druhej hodiny popoludní a vyžiadali si životy 12 sovietskych vojakov.

oslobodenie2

Paradoxne v ten istý deň priniesli noviny Gardista obsiahly referát o sobotňajšej manifestácii v Trnave, na ktorej rečnil vtedajší Tisov minister vnútra Alexander Mach. Vyzdvihol spojenectvo s Hitlerovým Nemeckom a odsúdil všetkých, čo podporujú ruský boľševizmus či londýnsky gangsterizmus:

„V týchto časoch je rozhodujúce, aby slovenský národ prejavil vôľu so zbraňou v ruke brániť si svoj štát.“

Povstalecké mesto sa nasledujúci deň stalo opäť slobodným. V čase príchodu osloboditeľských vojsk do metropoly stredného Slovenska, bolo mesto bez politického a hospodárskeho vedenia, obyvateľstvo bolo v zúboženom stave a okrem útrap spojených s vojnou trápila ľudí aj silnejúca epidémia cholery.

oslobodenie1

Aj napriek tomu, že sa vojakom 40. Červenej a 4. Rumunskej armády podarilo mesto vytrhnúť z rúk nacistov, Banská Bystrica bola nemeckými vojskami ostreľovaná ešte aj celý nasledujúci týždeň.

Zaujímavosťou je, že pred 74 rokmi sa počas bojov narodili v meste štyri deti. Prvým Bystričanom, ktorý prišiel na svet v pivnici domu neďaleko centra mesta, keď vonku zúrila streľba a vybuchovali granáty, bol Zdenko Styk. Jeho meno je v mestskej matrike uvedené ako prvé banskobystrické „dieťa slobody“ s dátumom narodenia 25.marca 1945. 

oslobodenie4

Čierny obelisk na pamiatku osloboditeľov

Oslobodenie Banskej Bystrice pripomína Čierny obelisk na Námestí SNP – pomník padlým vojakom Červenej a Rumunskej armády.  Jeho podobu navrhol poručík Červenej armády  Samuel Vajnstein. S výstavbou, ktorú uskutočnila banskobystrická firma HORN, sa začalo  17. apríla 1945 a práce boli ukončené už koncom mája. Pomník, ktorý je majetkom Ruskej federácie,  bol slávnostne odhalený 24. júna 1945.

Niektoré písomné pramene uvádzajú, že materiál, z ktorého je obelisk postavený,  pochádza z mramoru, ktorý mal Hitler pripravený pre pamätníky  svojho víťazného ťaženia v Moskve a Leningrade. Výsledky bojov na ruskom fronte a blížiaca sa neodvrátiteľná porážka Hitlerových vojsk zapríčinili, že sa tento stavebný materiál využil síce na rovnaký účel ale v opačnom garde, a to na oslavu definitívnej porážky Adolfa Hitlera a nacizmu.

Výsledkom niekoľkoročného úsilia Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici  bolo prinavrátenie identity 54 z 59 vojakov Červenej armády, ktorí padli v boji pri oslobodzovaní mesta a dnes sú pochovaní na Vojenskom cintoríne vo Zvolene.

oslobodenie9

Každoročné spomienkové oslavy oslobodenia mesta

K existencii dvoch dátumov 25. a 26. marca 1945, ktoré sa spomínajú v súvislosti s oslobodením nášho mesta, generálny riaditeľ Múzea SNP a historik Stanislav Mičev uvádza:

„V podstate obidva dátumy sú správne, lebo prví vojaci osloboditeľskej armády vstúpili na územie mesta 25.marca a úplne ho oslobodili od Nemcov na druhý deň.“

oslobodenie11

V pondelok 25. marca 2019 o 11:00 hod. si Bystričania pripomenú 74. výročie oslobodenia svojho mesta. Prídu protifašistickí bojovníci, predstavitelia štátov bojujúcich za našu slobodu v II. svetovej vojne, členovia politických strán uznávajúcich SNP, zástupcovia štátnej správy a samosprávy i občania mesta vrátane školákov.

Oslobodenie panorama

 

Autor: (tom), Foto: archív a Mirka Chabadová