FOTO: Úžasný 12. Cigánsky oheň v Ministry of Fun

KULTÚRA
0 /

Známy bystrický klub Ministry of Fun žil v utorok večer pravým Cigánskym ohňom so slovensko – srbskými podtónmi. Tak sa volá už 12. predvianočný koncert Alexandra Daška a jeho hostí. Záštitu nad koncertom mal splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky.

Cigánsky oheň

Tento ojedinelý projekt vznikol v roku 2006 a predstavuje dravú, živelnú, autentickú rómsku hudbu. Občianske združenie LAVUTA (Husle) a ROSSIJA prinášajú každoročne koncert orchestra Gypsymusic Alexadra Daška s hosťami zo slovenskej i zahraničnej hudobnej scény, ako boli v minulých ročníkoch napríklad Sisa Sklovská, Richard Rikkon, Goran Bregovič či Russka Roma.

Populárny bystrický hudobník Alexander Daško, ktorý je aj zakladateľom Súkromnej základnej umeleckej školy LAVUTA v Banskej Bystrici pre nadané deti zo slabého sociálneho prostredia, myslel na fanúšikov ohnivej cigánskej muziky aj tento rok. V utorok 12. decembra 2017  v bystrickom klube Ministry of Fun uviedol svoj tradičný predvianočný koncert Cigánsky oheň. Moderátorom 12. večera bol tentoraz  Maroš Balog.

Boban & Marko Marković orkestar

Hostia na tohtoročnom koncerte boli opäť jedineční. Daškova skupina  Gypsymusic privítala svetoznámy balkánsky dychový orchester Boban & Marko Marković orkestar, ktorý vo svojich umeleckých prvkoch a prejave využíva typickú balkánsku a cigánsku hudbu. Preslávil sa skladbou Disco Džumbus, na ktorej hosťoval aj DJ Shantel.

Marko už dávno preukázal talent zdedený po svojom otcovi Bobanovi, pasovanom za najlepšieho srbského trubkára. Svojou hrou inovuje tradičnú rómsku dychovku vplyvmi z celého sveta a s ľahkosťou stiera rozdiely medzi starou kultúrou a postmodernou

Boban Markovič a jeho orchester sídliaci v dedine Vladican Han na juhu Srbska odrážajú zložitý príbeh rómskeho etnika na Balkáne. Repertoár tvoria cigánske “klasiky”, tance ťoček a iné, ale predovšetkým “hity” filmov Emira Kusturicu a tiež materiál tvorený vlastnými skladbami. Na Slovensku balkánsku dychovku spopularizovali práve skvelé Kusturicove filmy. Boban Markovič nahrával hudbu k dvom z nich – Underground a Arizona Dream.

Srbskí hudobníci Boban & Marko Marković orkestar nezostali nič dlžní svojej povesti ani v Banskej Bystrici. Svoje umenie rozvinuli v plnej šírke a dostali do varu aj obecenstvo. Nečudo, že Boban Markovič povedal Alexandrovi Daškovi, že do Banskej Bystrice sa vždy rád vracia práve kvôli tunajším fantastickým ľuďom, ktorí majú radi ich temperamentnú muziku.

Zaujímavým hosťom bola aj Cigánsky folklórny súbor Romka z Detvy. Tento folklórny súbor vznikol v roku 1987, jeho zakladateľmi sú Juraj Berky a Ľubomír Oláh. Súbor spolupracuje s Kultúrnym centrom A. Sládkoviča a so základnými školami v Detve. Účinkoval na mnohých slovenských festivaloch a podujatiach v zahraničí.

Mladí tanečníci a tanečníčky sa predviedli aj v Banskej Bystrici. Vojtík si zaspieval s Daškovým Gypsymusic a celý súbor vhodne zapadol do Cigánskeho ohňa. Na záver vystúpili Daškovci s Markovičovcami, čo bol nezabudnuteľný vrchol skvelého koncertu. Diváci tancovali, spievali a tlieskali… Do videnia o rok.

 

Autor: (tom), Foto: Ján Miškovič „Mišiak“, video: Štefan Plevo