Tajovského divadelné dni 2019 v Banskej Bystrici

KULTÚRA
0 /

Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici organizuje v rámci svojej činnosti aj divadelné prehliadky. V tomto roku ich pripravilo formou výberu predstavení divadiel z regiónu Banská Bystrica – Brezno.

Režisér a odborný pracovník SOS pre divadlo Mgr. art. Maroš Krajčovič o Tajovského divadelných dňoch 2019 hovorí:

„Pozývame Vás na dve predstavenia, ktoré sa uskutočnia v pondelok 18.marca 2019 v komornej sále SOS v rámci prehliadky neprofesionálneho divadla TAJOVSKÉHO DIVADELNÉ DNI 2019.“

maros-krajcovic

Program na pondelok 18. marca 2019

O 10:00 hod. sa predstaví Divadlo mladých UNIS UMB z Banskej Bystrice. Mladé divadelníčky predvedú vlastnú hrou FUJ, BABA, FEMINA! alebo: Výkrik – ženy, muži, nebojme sa hovoriť! 

Prototyp ideálnej ženy má každý muž a každá žena a každá societa a každá skupina a každá národnosť a rasa a vlastne ktokoľvek podstatne odlišný. Často s menšími alebo väčšími obmenami sú dievčatá a aj ženy formované preto, aby spĺňali očakávania – podľa toho, koho si zo škály vyberú/vyberieme. Nestalo sa aj Vám, ženy (muži – ĽUDIA), že ste sa cítili ako produkt? Ľudí okolo Vás, ľudí „nad Vami“, ľudí vo vláde, ľudí v celosvetových korporáciách… niekoho a niečoho?

Študentský divadelný súbor UNIS UMB ponúkne pohľad na formovanie človeka, čo sa stane, ak… sa niečo stane. Inscenácia na motívy životných osudov slovenských spisovateliek sprítomňuje súčasnú dobu cez historickú slučku a ukazuje, že je stále o čom vravieť, na čo upozorňovať.

unis

18:00 hod. hrá Medzbrodské kočovné divadlo z Medzibrodu, ktoré siahlo po najobľúbenejšej komédii dánsko – nórskeho dramatika Ludviga Holberga JEPPE Z VRŠKU.

MEDZIBRODSKÉ KOČOVNÉ DIVADLO vo svojej 105. divadelnej sezóne siahlo opäť po svetovej klasike. Komédia Ludviga Holberga je jeho najobľúbenejšou hrou.

medzibrodske kocovne divadlo

Po Jožkovi Zázrivcovi a Tomášovi Pohorelcovi sa režisérskej taktovky ujal Juraj Haviar, ktorý prináša nové divadelné videnie a cítenie a spolu s JEPPEM aj po rokoch nastoľuje otázky: Aká je tenká čiara medzi tým, kým sa z týraného stane tyran. Ako ľahko je človeka zmanipulovať? Vieme sa vôbec poučiť? A je to, čo vidíme na povrchu naozaj pravda?

Vstupenky sa predávajú vždy pol hodinu pred predstaveniami, t. j. o 9:30 a 17.30 hod. Vstupné na FUJ, BABA, FEMINA! je 1 € v komornej sále SOS. Vstupné na JEPPE Z VRŠKU je 3 € v komornej sále SOS. Organizátori sa tešia na Vašu návštevu.

plagat tajovskeho divadelne dni

Zdroj: SOS Banská Bystrica, Foto: ilustračné