Bábkové divadlo na Rázcestí uvedie v premiére hru Václava Havla Motýľ na anténe

KULTÚRA
0 /

V piatok 26. októbra 2018 o 19:00 hod. v slovenskej premiére uvedie banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí hru Václava Havla „Motýľ na anténe“.  Dielo známeho českého dramatika, politika, významnej osobnosti československého disentu a prvého prezidenta demokratického Československa je symbolickým darčekom BDNR pre divákov k stým narodeninám prvej ČSR.

Bábkové divadlo na Rázcestí sa v tvorbe pre mladých ľudí a dospelých kontinuálne venuje histórii. Snaží sa otvárať témy súvisiace s našou historickou identitou, sprítomňovať osudy našich predkov, prepájať dejinné udalosti so súčasnosťou. Pri príležitosti vzácnej udalosti, ktorou je 100. výročie založenia Československej republiky, sa v divadle rozhodli pre dotyk s našou minulosťou, v podobe jednej z najvýraznejších osobností československých dejín.

Umelecký tím inscenácie v BDNR tvoria Soňa Ferancová (réžia), Monika Tatarková (dramaturgia), Michaela Homolová (preklad), Miriam Struhárová (výprava), Simona Vachálková (kostýmy) s hudbou Bedřicha Smetanu.

dav

„Hra Motýľ na anténe je jednoaktovou komédiou, ktorá lavíruje na hranici medzi ideálnymi predstavami a realitou, konaním a nekonaním, aktivitou a pasivitou nás, ľudí. Václav Havel do nej zašifroval mnoho z vlastných politických a filozofických názorov na svet a spoločnosť,“

hovorí dramaturgička BDNR Monika Tatarková.

Zároveň, ako u tohto autora býva zvykom, nezakryl ani svoje autobiografické inšpirácie. Je zaujímavé, že témy a povahy ľudí, ktoré tak majstrovsky Havel vykreslil, sú živé a aktuálne aj po 70 rokoch od vzniku hry.

„O to silnejšie vnímame prepojenie aktuálnych osudov s realitou našich predchodcov a predchodkýň,”

dodáva Tatarková.

vaclav havel2

Pri tejto príležitosti v BDNR po prvýkrát hosťuje divadelná a filmová režisérka, ktorá žije a tvorí najmä v Bratislave – Soňa Ferancová. Hra sa v jej spracovaní stáva výstižnou paródiou (pseudo)intelektuálneho prístupu k ľuďom a svetu, múdrou komédiou o našich egách, malostiach a neschopnostiach, osobitou výpoveďou k večnej téme partnerských a rodinných vzťahov.

V réžii Sone Ferancovej sa predstavia Filip Štrba, Anna Zemaníková, Marianna Mackurová a Dodo Šamaj. Premiéra je na programe v piatok 26. októbra o 19:00 hod. a prvá repríza potom v utorok 30. októbra, rovnako o 19:00 hod. v sále Bábkového divadla na Rázcestí.

motyl na antene

Viac informácií o programe a možnosti rezervácie vstupeniek nájdete na stránkach divadla www.bdnr.sk. Predstavenie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

plagat motyl na antene

 

Zdroj: BDNR, Foto: Miriam Trnková a ilustračné