Autorské čítanie Anasoft litera 2018 vo Vile D. Skuteckého: Mária Modrovich

KULTÚRA
0 /

Autorské čítanie ceny Anasoft litera 2018 za najlepšiu prozaickú knihu vydanú v uplynulom roku pokračuje v stredu 24. októbra 2018 o 17:00 hod. vo Vile Dominika Skuteckého diskusiou a predstavením tvorby spisovateľky Márie Modrovich, finalistky tohtoročnej ceny.

Autorské čítanie v Skuteckého vile

Čítanie z knihy Márie Modrovich „Flešbek“ bude moderátorsky sprevádzať Zuzana Szabóová. Spisovateľka Mária Modrovich v desiatich textoch rozpráva príbehy jednej ženy alebo jeden príbeh viacerých žien konfrontovaných s malosťou aj nesmiernosťou tohto sveta.

Opustila stereotyp a chvíľu to bolo akože osviežujúce, za oknom sa mihala krajina, domov a komínov ubúdalo, snehu pribúdalo alebo tepla pribúdalo, na sedačkách a kolenách matiek sedeli a spali cudzie deti, bolo milé na sekundu vidieť ich tváre a potom ich opustiť, hlavne aby jej nekopali do sedadla, aby nepišťali.

skuteckeho vila

Mária Modrovich

Ročník narodenia 1977. Študovala na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského marketingovú komunikáciu v kombinácii s neslovanskou filológiou. Prvýkrát na slovenskej literárnej scéne dala o sebe vedieť v súťaži Poviedka 2010, v ktorej získala prémiu.

Oficiálne debutovala zbierkou poviedok Lu & Mira (2011). Odvtedy jej vyšli ešte knihy Tichý režim (2013) a Flešbek (2017), ktorý sa dostal do desiatky Anasoft litera 2018.

modrovich3

Anasoft litera

Je najprestížnejšia literárna cena na Slovensku. Každoročne na jar vyhlasuje desať najlepších prozaických diel, ktoré vyšli v uplynulom roku.  Vyberá ich odborná porota, ktorej zloženie sa vždy mení.

Laureátkou 13. ročníka ceny Anasoft litera sa stala Etela Farkašová za „Scenár“ a víťazom Ceny čitateľov Daniel Majling za dielo „Ruzká klazika“. Viac info o Anasoft litera nájdete na www.anasoftlitera.sk.

anasoft litera

Autorské čítanie Anasoft litera je súčasťou festivalu Prvý človek bol umelec 3, ktorý od augusta do decembra 2018 ponúka rozmanitý sprievodný program vo všetkých budovách Stredoslovenskej galérie. Okrem výstav vizuálneho umenia pozývame návštevníkov na filmové premietania, autorské čítania, divadlo, či piknik, ďalej tematizované prednášky, rozmanité tvorivé dielne, komentované prehliadky a cvičenia v expozícii.

Zriaďovateľom Stredoslovenskej galérie je Banskobystrický samosprávny kraj. Vstup  je voľný. Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Zuzana Medzihorská, Foto: ilustračné