Druhý okrúhly stôl kandidátov na predsedu BBSK ukončil memorandum

SPRÁVY
0 /

V piatok sa v Banskej Bystrici uskutočnil druhý okrúhly stôl šiestich kandidátov na post predsedu BBSK. Jeho výsledkom je ukončenie memoranda a dohoda na zadaní ďalšieho prieskumu verejnej mienky

Výsledky druhého okrúhleho stola

 K pôvodnej päťke kandidátov na bystrického župana Martin Klus (SaS, OĽaNO, NOVA, OKS a KDH, nezávislí Stanislav Mičev, Igor Kašper, Pavel Greksa a  v zastúpení kandidáta Viliama Baňáka z Jednoty – ľavicovej strany Slovenska  krajský predseda Ondrej Kožiak, sa pridal aj Milan Urbáni (SMS).

Účastníci okrúhleho stola sa zhodli na tom, že memorandum o vzájomnej podpore sa v zmysle jeho ustanovení naplnilo a demokratickí kandidáti naň nadväzujú dohodou o uskutočnení  okrúhlych stolov. Ich cieľom je spoločný postup k nájdeniu kandidáta schopného zvíťaziť v novembrových voľbách a tvorba jednotného programu.

„Doteraz sme najmä vysvetľovali v čom spočíva neschopnosť súčasného vedenia kraja. Teraz je ten správny čas ukázať našu schopnosť spojiť sa pre spoločnú myšlienku, akou je skutočný záujem o hospodársku a sociálnu zmenu v našom kraji v prospech jeho obyvateľov. Jednotný, kvalitný program viacerých kandidátov, ktorý je reálnym súborom inovatívnych krokov a nástrojov, nemá v histórii volieb do VÚC obdobu,“

uviedol Stanislav Mičev.

Dôležitým bodom dohody v rámci druhého okrúhleho stola sú konkrétne kroky k deklarovanému spoločnému prieskumu. Všetci kandidáti dosiahli zhodu na metodológii prieskumu, type otázok, termíne realizácie a konkretizovaní agentúr, ktoré tento prieskum budú robiť.

Ich mená zverejnia začiatkom budúceho týždňa po uzavretí rokovaní s nimi. Zhodli sa na tom, že to bude nespochybniteľná a renomovaná agentúra resp. v prípade dvojprieskumu agentúry, ktoré sú členmi SAVA a zvažujú aj medzinárodný dohľad nad takýmto prieskumom. V kuloároch sa  hovorí o agentúrach AKO a Median.

Výsledky prieskumu či prieskumov sa stanú predmetom tretieho okrúhleho stola, ktorý sa má uskutočniť do konca septembra. Čas medzi druhým a tretím okrúhlym stolom bude venovaný spoločnému postupu smerom k programovej zhode.

 

„Je síce zrejmé, že sa na spoločnom prieskume nezúčastnia všetci pozvaní kandidáti, no napriek tomu je každý z nich aj naďalej vítaný medzi nami v rámci budúcich okrúhlych stolov. Osobná a konštruktívna diskusia sú totiž jedinou cestou spoločného postupu k finálnej dohode, ktorá je v záujme nielen Banskobystrického kraja, ale aj celého Slovenska,“

dodal Martin Klus.

Ján Lunter už zadal prieskum agentúre Focus

 Druhého okrúhleho stola demokratických kandidátov sa nezúčastnil aktuálne najvážnejší protikandidát súčasného župana  Ján Lunter.

Keďže na jeho predchádzajúcu výzvu pridať sa k nemu a zadať po 13. septembri otvorený prieskum v renomovanej agentúre či dvoch aj s doplňujúcimi otázkami, zadal vo štvrtok predvolebný prieskum agentúre Focus sám.

Ako povedal, bude akceptovať aj prieskum skupiny spolukandidátov, potom by o Kotlebovom súperovi rozhodoval ich priemer. Na tom sa však musia dohodnúť všetci. Jasnejšie by malo byť po zverejnení výsledkov aktuálneho prieskumu agentúry Focus, ktorého priebeh bude pod verejnou kontrolou.

Napokon prvých štyroch kandidátov vychádzajúcich z doterajších relevantných prieskumov verejnej mienky najlepšie – Jána Luntera, Martina Klusa, Stanislava Mičeva a Martina Juhaniaka sa môžete opýtať na ich názory k ďalšiemu postupu  na verejnej diskusia. Tá sa uskutoční v stredu 20. septembra o 17:30 hod. v bystrickom Centre nezávislej kultúry Záhrada.

Zdroj: Jana Orlická a (tom), Foto: ilustračné