Zimný Astrovlak vyráža každú stredu za hviezdami do Lesníckeho skanzenu

Z regiónu
0 /

Jedinečný Astrovlak vyrazí na svoju prvú zimnú jazdu. A vy máte opäť možnosť vychutnať si magickú silu nočnej oblohy a zažiť pozorovanie hviezd priamo v nedotknutej prírode Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline.

Premiérový zimný Astrovlak

Na svoju prvú jazdu vyrazí od 20. februára 2019 každú stredu počas jarných prázdnin (16.2. – 24.2. Košický a Prešovský kraj, 23.2 – 3.3. Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj, 2.3. – 10.3. Banskobystrický, Žilinský a Trenčiansky kraj).

zimny astrovlak2

Zimný Astrovlak bude pripravený na úzkokoľajke v Čiernom Balogu aby na jeho palubu mohli nasadnúť milovníci nočnej oblohy a hviezd. Všetky deti spolu s rodičmi majú opäť možnosť nastúpiť do vláčika Čiernohronskej železničky a prežiť nezabudnuteľný zážitok.

Návštevníkov čaká večerná jazda historickým vláčikom priamo do Lesníckeho skanzenu uprostred Balockých vrchov a astronomická príprava pred pozorovaním nočnej oblohy v priestoroch jednej z najstarších  horárni na Slovensku.

To všetko pod vedením odborníkov z hvezdárni v Banskej Bystrici, ktorá je organizačnou súčasťou Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom. Následne môžu návštevníci pozorovať nočnú zimnú oblohu astronomickými ďalekohľadmi aj s profesionálnym výkladom.

Letný Astrovlak, ktorý odštartoval svoje prvé jazdy počas letných prázdnin, mal medzi turistami obrovský úspech. Pozorovanie nočnej oblohy v spojení s večernou jazdou Čiernohronskou železničkou prilákalo ľudí a turistov nielen z regiónu, ktorí v tom čase na Horehroní dovolenkovali, ale taktiež verejnosť z celého Slovenka.

horehronie_astrovlak_ierny_balog-16

„Rodiny s deťmi cestovali stovky kilometrov aby mohli zažiť tento jedinečný výlet, preto sme sa rozhodli zorganizovať aj zimnú verziu. Nočná obloha a usporiadanie hviezd je počas zimy iné ako v lete takže to bude opäť ojedinelý zážitok. A aj návštevníci, ktorí výlet Astrovlakom absolvovali, môžu opäť zažiť niečo nové,“

uviedla Ing. Petra Ridzoňová Hlásniková, výkonná riaditeľka OOCR Región Horehronie.

,,Projekt Astrovlak vznikol vďaka spojeniu sa síl. Ďakujeme za spoluprácu Ing. Miroslavovi Pepichovi a Ing. Michalovi Kofirovi z Odštepného závodu Čierny Balog, Ing. Alešovi Bílkovi z Čiernohronskej železnice a Mgr. Stanislavovi Kanianskemu z Hvezdárni v Banskej Bystrice,

dodala Rizdoňová Hlásniková.

zimny astrovlak plagat

Program

17:30 odchod vláčika z hlavnej staničky v Čiernom Balogu do Lesníckeho skanzenu
18:00 astronomická príprava v horárni
19:00 pozorovanie astronomickými ďalekohľadmi

Cena výletu je 15 €/dospelý, 11  €/dieťa od 6 až 15 rokov. V cene výletu je jazda vláčikom z Čierneho Balogu do Lesníckeho skanzenu a späť, pozorovanie hviezd s prednáškou pod záštitou Hvezdárne v Banskej Bystrici. Výlet Astrovlakom je možné zakúpiť len pre držiteľov zľavovej karty Horehronie Region Card. Viac na www.chz.sk.

horehronie_astrovlak_ierny_balog-2

Odchody Astrovlaku

 20. 02. 2019 Čierny Balog – Vydrovská dolina 17:30 hod. 

27. 02. 2019 Čierny Balog – Vydrovská dolina 17:30 hod.

06. 03. 2019 Čierny Balog – Vydrovská dolina 17:30 hod.

 

Zdroj: Región Horehronie, Foto: Horehronie.net a Čiernohronská železnička