Rastú!

SPRÁVY
0 /

Napriek suchému letnému počasiu počas prázdnin je septembrová  hubárska sezóna v plnom prúde. Svedčia o tom úlovky zdravých húb našich čitateľov, ktorých fotografie nám poslali do redakcie.

Nájdete ich v okolí Banskej Bystrice

Milan a Jozef zo Sásovej svoj hubársky výlet do lesov pri Ľubietovej  neoľutovali. Naopak, priniesli domov zdravé huby:

 „Samozrejme že treba poznať terén, lebo nerastú všade. Tentoraz sme boli v Ľubietovej a veľa hríbov sme našli priamo nad cestou na strmej lúke pod lesom. Rastú tu dubáky, osičníky, kozáky, modráky a ďalšie druhy. Konečne sme nehľadali, ale zbierali. Niečo zjeme, ostatné nasušíme a zavaríme.“

 Podľa správ od viacerých viacerých hubárov teraz rastú huby všade na okolí Banskej Bystrice, takže sa oplatí počas týchto ešte stále letných dní vyraziť do prírody s košíkom a nožom na čistenie. Len treba nájsť tie správne miesta. Navyše meteorológovia hlásia dobré počasie, aj keď sa má trochu ochladiť.

huby1

Rada odborníka: Zbierajme len huby, ktoré poznáme

Mykológ Martin Pavlík o hubárskej sezóne hovorí:

 „Taký najväčší boom nastáva začiatkom júna, ale závisí to od vývoja počasia. Druhá veľká vlna prichádza v polovici septembra. “

muchotravka zelena

Podľa neho pri zbieraní húb platí zásada, že by sme mali brať z lesa iba tie, ktoré stopercentne poznáme, aby sme predišli nebezpečným otravám. Medzi najjedovatejšie huby patrí muchotrávka zelená, ktorá spôsobuje vyše 95 percent všetkých smrteľných otráv. Hubári si ju často mýlia s plávkami  alebo bedľami.

„Muchotrávka zelená má biele lupene, biely prstenec a bielu rozvinutú pošvu na spodnej časti hlúbika. Pokiaľ sa tieto tri veci nachádzajú na jednej plodnici, v žiadnom prípade ju nezbierať,“ upozorňuje mykológ.

martin pavlik

S komplexným systémom liečby otravy hubami (najmä muchotrávkou zelenou) prišiel  známy bystrický pediater profesor Svetozár Dluholucký:

„Príznaky otravy hubami  podľa druhu sa prejavujú  najskôr za 4 hodiny a niekedy až po 24 hodinách. Najnebezpečnejšia fáza otravy prichádza po nevoľnosti, vracaní a hnačke, kedy má postihnutý človek  zrazu pocit úľavy. Práve vtedy však jed začína  napádať bunky v genetickom kóde. Bez rýchlej a účinnej liečby môžu byť následky otravy smrteľné, keď prestane fungovať pečeň.“

Preto treba pri zbere húb zachovať opatrnosť a zbytočne neriskovať. Ani atlas húb bez osobných skúseností nemusí byť vo voľnej  prírode tým najlepším vodítkom. Napokon dôležitá je aj správna príprava húb na konzumáciu.

svetozar dluholucky

Autor: (tom), Foto: čitateľské a ilustračné