V mestskom parku prebieha ďalšia fáza výrubu chorých drevín s jeho revitalizáciou

SPRÁVY
6 /

Pozornosť viacerých Bystričanov v minulých dňoch vzbudilo pílenie stromov v mestskom parku. Pracovníci mestskej organizácie ZAaRES, tak ako vlani, vykonávajú túto činnosť počas vegetačného kľudu na základe právoplatného výrubového povolenia a odstraňujú choré stromy, ktoré by mohli byť nebezpečné pre návštevníkov tohto vereného priestoru.

Plánovaný výrub drevín v mestskom parku

Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny od 1. októbra do 31. marca je vyhlásený tzv. vegetačný pokoj. Iba v tomto období je možné robiť výruby drevín.

V mestskom parku v súčasnosti oficiálne prebieha revitalizácia a výrub chorých stromov. Odbornou expertízou boli posúdené dreviny z hľadiska zdravotného stavu a stability, keďže staré stromy často spôsobovali pád konárov, a tým mnohokrát ujmu na zdraví a majetku ľudí. Mesto Banská Bystrica v rámci preneseného výkonu štátnej správy – ochrana prírody a krajiny v spolupráci so správcom zelene, ozdravuje park aj z dôvodu ďalších revitalizačných krokov, akými je samotná obnova parku.

„Na každý jeden strom je vydané právoplatné rozhodnutie o výrube a patričnej náhradnej výsadbe. Zdôrazňujeme, že mestský park je verejné miesto a mesto nesie veľkú zodpovednosť za bezpečnosť návštevníkov. Následným krokom budú orezy drevín, ktoré sa vykonávajú každoročne vo vegetačnom období,“

informovala aj náš portál hovorkyňa primátora mesta Zdenka Marhefková.

Adekvátna, odborníkmi schválená, náhradná výsadba za vyrúbané dreviny je stanovená v každom jednom rozhodnutí a musí sa vykonať do dvoch rokov.

„Návštevníkom je potrebné vysvetliť, že výrub v každej jednej časti parku a drevine bol opodstatnený z uvedených hľadísk – prehnité kmene, zhnité stržne, drevokazné huby. Väčšina rúbaných drevín preukazuje dutiny a praskliny v celej dĺžke – výške stromu. Niektoré dreviny preukazujú dutiny od výšky 90-120 cm výšky stromu (iba časť pňa po výrube je zdravá),“

dodala Marhefková.

Dreviny sa zvonka javili ako zdravé, t. j. „ešte stáli“ vďaka 5 – 7 cm časti lyka a kôry po obvode kmeňa, ale mohli sa kedykoľvek aj bez pôsobenia meteorologických vplyvov zrútiť a poškodiť zdravie alebo majetok ľudí. Cieľom banskobystrickej samosprávy je mestský park obnoviť a revitalizovať.  Za týmto účelom sa spracovala projektová dokumentácia, ktorá je odkonzultovaná s Krajským pamiatkovým úradom.

Mesto je zároveň v štádiu príprav podania žiadosti na čerpanie nenávratného finančného príspevku z Integrovaného regionálneho operačného programu. Revitalizácia mestského parku sa zameria na terénne úpravy, obnovu miestnych komunikácií, výmenu mobiliáru, osvetlenia a podobne.

História mestského parku a jeho údržba

Mestský park bol založený v roku 1895. Má rozlohou viac ako 6,4 ha. Od roku 1988 v ňom neboli vykonané závažnejšie zásahy do zelene. Zamestnanci mesta ako aj správca mestskej zelene ZAaRES robili len bežnú údržbu, ktorá zahŕňala opilovanie suchých konárov a konárov, ktoré boli prekážkou pre verejné osvetlenie.

Banskobystrická samospráva urobila v roku 2011 inventarizáciu drevín, v rámci ktorej sa posudzoval zdravotný stav, svetelné podmienky či stabilita koruny stromu. Inventarizácia a následnou odbornou expertízou potvrdili, že stav mnohých stromov v mestskom parku nie je dobrý, predstavujú riziko pre ľudí a majetok nachádzajúci sa v okolí parku. Krajský pamiatkový ústav v Banskej Bystrici rozhodol, že zámer odstrániť vybrané dreviny je prípustný. Dosiahne sa tým väčšia bezpečnosť a životnosť parku pre ďalšie generácie.

Do roku 2012 sa v mestskom robila len nevyhnutná údržba drevín a minimálne rezy stromov. Vzhľadom na nebezpečenstvo ohrozenia okoloidúcich z padajúcich veľkých konárov mesto pristúpili k nevyhnutnému celkovému ozdraveniu parku.

Hodnotenie zdravotného stavu a stability drevín spracovala v roku 2014 Technická univerzita vo Zvolene. Po víchrici bolo v tom istom roku poškodených  viac ako 180 stromov. Na základe výskumu bola jeho revitalizácia rozčlenená do niekoľkých výrubových fáz. Na jeseň 2014 sa vyrúbalo 24 drevín s veľmi zlým zdravotným stavom, o rok neskôr sa urobili ozdravné rezy na 63 stromoch. V roku 2016 sa vyrúbali dve dreviny, ktoré boli úplne suché.

Zlý zdravotný stav a stabilitu malo ďalších 97 kusov drevín, na ktoré bolo vydané platné výrubové rozhodnutie. Tretia výrubová fáza sa v mestskom parku sa uskutočnila na prelome rokov 2016/17 a štvrtá teraz. Každý jeden výrub znamená aj náhradnú výsadbu. V mestskom parku pribudne 54 ks zdravých stĺpovitých tisov a ďalších 98 zdravých drevín, ktoré budú vysadené po jeho diagonálach.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová ilustračné