FOTO: Ďalšie bystrické strašidlo je minulosťou

SPRÁVY
6 /

Ešte vlani to bolo dlhoročné bystrické strašidlo, podobne ako takmer vyše tridsaťročná nikdy nedostavaná stavba starej autobusovej stanice. Hovoríme o bývalých Práčovniach a čistiarňach v Majeri, ktoré sú dnes už minulosťou, rovnako autobuska, na mieste ktorej vyrástla úplne nová moderná autobusová stanica aj s obchodným centrom.

Hororový areál v Majeri

Pripomeňme si, že ešte vlani sa hneď pri vstupe do roky neoploteného areálu bývalých Práčovní a čistiarní v Majeri nachádzala obrovská skládka odpadu. Na konci priemyselnej zóny blízko Hrona. sa dlhé roky nekontrolovane kopili aj nebezpečné odpady, takže reálne hrozilo zamorenie spodnej vody.

Hŕby  odpadu rástli, tie staršie  postupne zarastali trávou a burinou. Odpad sa nachádzal aj vo väčších či menších otvorených šachtách, spolu s vodou. Keby do niektorej niekto spadol , tak sa z nej bez cudzej pomoci nedostane.

Zo železobetónového skeletu rozsiahleho objektu bývalých Práčovní a čistiarní, ktorý stál opustený vyše dvadsať rokov, zostali len ruiny. Čo odolalo zubu času, rozobrali ľudia vrátane oceľovej výstuže z konštrukcií. Celé búranisko postupne zarastalo trávou a miesto nejakého užitočného využitia sa stalo skôr vhodným miestom pre nakrúcanie hororu, mimo zorného uhla Bystričanov.

Zanedbaná nehnuteľnosť má konečne nového majiteľa

Mesto opakovane ponúkalo túto neupotrebiteľnú chátrajúcou nehnuteľnosť na predaj. Našli sa aj potenciálni kupci, ale ani jeden z nich to napokon nekúpil. Pred piatimi rokmi to boli bystrické spoločnosti Geis SK a Geis Parcel SK zo skupiny nemeckého koncernu Geis, ale po nedohode s bývalým vedením mesta sa tento perspektívny investor rozhodol pre odchod z Banskej Bystrice do Zvolena.

Až súčasné vedenie mesta našlo investora, ktorý odkúpil celý areál bývalých Práčovní a čistiarní. Areál od Mesta Banská Bystrica napokon odkúpil JUDr. Roman Kvasnička, štatutár spoločnosti PROFINEX holding – developerskej skupiny, ktorá svoje projekty realizuje aj v Banskej Bystrici.

„Napriek tomu, že naše aktivity siahajú za hranice Slovenskej republiky, osud nášho mesta nám neostáva ľahostajný. Priestory ako tento sa svojim zanedbaným stavom stávajú hrozbou pre obyvateľov, našim cieľom je nielen zamedzenie takejto hrozbe, ale aj zveľadenie areálu a realizáciou nášho zámeru prispenie k zníženiu nezamestnanosti v regióne,“

hovorí o svojich aktivitách generálny riaditeľ PROFINEX holding.

Skupina PROFINEX prednedávnom tiež odkúpila budovu starého Tesca na Námestí Ľudovíta Šúra a zjednotila priľahlé pozemky, svoj deklarovaný záujem o rozvoj Banskej Bystrice tak pretavuje i do reálnych skutkov

Búracie povolenie na bývalé Práčovne a čistiarne a nadobudlo právoplatnosť v apríli 2017 a po vyčistení areálu mohli začať búracie práce. Aktuálne je už pripravená jedna časť plochy so štrkovým lôžkom na výstavbu, druhá sa dokončuje. Podľa našich informácií by tu mali vyrásť výrobné haly, ale o podrobnostiach sme sa zatiaľ nedozvedeli.

V každom prípade je dobrou správou pre Bystričanov, že v Majeri po vyše dvadsiatich rokoch zmizlo ďalšie mestské strašidlo a vyrastie tu niečo zmysluplné.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová