Fontána v parčíku pred mestským úradom je hotová, otvoria ju na jar

SPRÁVY
13 /

Bystričania po obnove parčíka pred mestským úradom už dlhšie čakajú aj na novú fontánu. Hoci je už dokončená, kvôli prichádzajúcej zime ju otvoria na jar 2019.

Nová fontána

Primátor mesta Ján Nosko 15. novembra uviedol: 

„Podarilo sa. Dnes je síce fontána len v skúšobnej prevádzke, ale na jar ju spolu otvoríme. Verím, že poteší všetkých Bystričanov.“

Fontánou sa ukončila revitalizácia parčíka pred banskobystrickým Mestským úradom, ktorá začala  ešte v roku  2016. Mesto vtedy investovalo 44 000 eur do obnovy chodníkov, úpravy zelene, doplnenia mobiliáru a zavlažovacieho systému.

Fontána bola kedysi dominantou celého priestoru parčíka. V prvej fáze bolo potrebné vybrať vhodnú technológiu. Následne sa spracovala projektová dokumentácia. Proces výstavby fontány sa predĺžil aj kvôli verejnému obstarávaniu a výberu zhotoviteľa, ktorý by zabezpečil stavebno – technické riešenie celého priestoru.

parcik2

Záujem o vybudovanie fontány zo strany potenciálnych stavebníkov spočiatku nebol, preto sme začali s realizáciou projektu neskôr. Verím, že fontána prispeje k celkovému skrášleniu tohto miesta a parčíku prinavráti podobu, ktorá mu kedysi patrila,“

povedal pred začatím samotnej výstavby fontány primátor Ján Nosko.

Banskobystričania či návštevníci mesta radi využívajú parčík na oddych či počas čakania na vyšetrenie v blízkej poliklinike alebo pri vybavovaní úradných záležitostí na mestskom úrade. Fontána bude v letných mesiacoch plniť aj osviežovaciu funkciu.

parcik3

Nemysleli sme si, že postaviť fontánu bude také komplikované. Okrem búracích a výkopových prác sa osadila nová technológia a urobili sa sa všetky potrebné tlakové skúšky. Vysúťažená cena stavebno-technických prác bola vo výške cc 240 000 eur s DPH,

doplnil informácie  prednosta MsÚ Martin Adamec.

Architektonický návrh vychádzal z tvaru niekdajšej fontány. Navrhnuté štyri okruhy tvorí 37 trysiek osvetlených LED svietidlami, ktoré budú schopné meniť svoju farbu. 

fontana2

História parčíka

Pôvodný parčík ešte za socializmu patril aj k budove bývalého Krajského národného výboru (dnešný MsÚ) z roku 1957, ktorá je príkladom architektúry socialistického realizmu.

Oproti je funkcionalistická budova Polikliniky (pôvodne Okresná nemocenská poisťovňa z roku 1930), ktorá je dielom českých architektov Balána a Grossmanna. Parčík dostáva dôstojnú podobu, akú mal ešte za prvej Československej republiky a bude slúžiť na oddych pre návštevníkov obidvoch ustanovizní.

povodny parcik

Kedysi bola v tomto parčíku aj fontána, z ktorej však postupom času zostali len zbytky betónu a kameňa. Trávou zarastené asfaltové chodníky s  obstarožnými lavičkami donedávna využívali najmä bezdomovci. Pracovníci ZAaRESu sa starali aspoň o trávnik a upravovali kvetinovú výzdobu.

povodny parcik1

Bývalý Útvar hlavného architekta už dávnejšie pripravil štúdiu komplexnej obnovy tohto zeleného priestoru, ale k jej uvedeniu do života neprišlo. Až súčasné vedenie mesta pristúpilo aspoň k zásadnej  oprave parčíka..

Začiatkom februára 2016 mesto zabezpečilo v parčíku pred mestským úradom odstránenie zničených povrchov chodníkov a nasledovala jeho celková rekonštrukcia parčíka.  Urobili sa nové chodníky s dlažbou, osadili nové lavičky a ZAaRES nádherne vysadil v parčíku kvety a novú zeleň. Nedokončila sa jedine fontána, k čomu došlo až teraz.

parcik1

Autor: (tom), Foto: ilustračné a archív