FOTO: V reštaurácii U Richtára krstil plzenský sládok Václav Berka výčap piva

ZAUJÍMAVOSŤ
6 /

krst

V utorok 7. novembra bolo v reštaurácii U Richtára v dome č. 11 veselo. Václav Berka, starší obchodný sládok pivovaru Plzenský Prazdroj tu s hosťami krstil výčap a piváreň.

Originálny krst výčapu a pivnice v reštaurácii U Richtára

Pán Berka prišiel do Banskej Bystrice z Plzne, potom cez Dolnú ulica na Námestie SNP štýlovo v koči ťahanom koňmi. V reštaurácii U Richtára i na priľahlej terase ho čakali majitelia s množstvom hostí. Ako naslovovzatý odborník narážal drevený sud piva Pilsner Urquell, za čo sa mu poďakovali majitelia spoločnosti SPECTRA GASTRO s.r.o. vo svojej reštaurácii s pivnicou Ján Kurkin a Michal Malíček, spolu s Branislavom Kubišom, obchodným riaditeľom pre On Trade z Pivovarov Topvar.

„Chcem poďakovať všetkým, ktorí nám pomohli a podieľali sa na tomto diele, ktoré sa dostalo do takej formy, ako to vidíte. Je to robené nami a pre všetkých. Na zdravie a ďakujem za všetko,“

 povedal na úvod Ján Kurkin.

Václav Berka starší o plzenskom pive uviedol:

„S dreveným súdkom som prišiel z Plzne preto, aby ste si vychutnali pravé plzenské pivo, ktoré stále varíme z troch surovín – mäkkej plzenskej vody, svetlého sladu z vlastnej sladovne a žateckého chmelu, ktorý tomu pivu dodáva jemnú horkosť a tú nádhernú chmelovú arómu. Práve vďaka týmto látkam v plzenskom pive majú ľudia pocit, že pivo pôsobí blahodárne aj na ich fyzično. Stále varíme to pivo v medenom kotli, pod ktorým kúrime otvoreným ohňom a kvasinky, ktoré používame, nám priniesol Jozef Groll, keď 5. októbra 1842 začal variť prvú várku piva.“

 Reštauráciu U Richtára s výčapom a pivárňou pokrstil pán Berka práve v roku, keď Plzenský pivovar oslavuje 175 rokov od uvarenia prvej várky tradičného piva. Po narazení dreveného suda s pivom pokračoval večer s dobrým jedlom a zábavou.

Známy starší plzenský obchodný sládok Václav Berka o svojich skúsenostiach pri návšteve výčapov hovorí:

„Vždy, keď prídem do pubu, pozdravím výčapníka. Podám mu ruku, to je pre mňa dôležitý moment. Keď má ruku suchú, tak sa otočím a idem preč. Prečo? Pretože neumýva poháre. Keď má ruku mokrú, to už je pre mňa polovičná garancia, že pivo by mohlo byť dobré.“

Dôkazom toho, že plzenské pivo patrí medzi najkvalitnejšie je fakt,  že z dvoch miliárd hektolitrov piva, ktoré sa vlani vo svete vypilo, majú až dve tretiny na sebe napísané „pils, pilsner alebo pilsener“. Plzenské pivo totiž dalo názov celej kategórii pív, ktorú predstavuje svetlý ležiak. Nečudo, že originál museli od kópií odlíšiť ďalšou ochrannou známkou Pilsner Urquell.

„Sládok pivo varí, výčapník ho robí. My urobíme polovicu práce, hostinský, keď sa dokáže postarať o výčap, skladovanie piva, čisté poháre a dokáže pivo načapovať tak, aby bola pena krémovitá a hustá, ho vlastne privedie k dokonalosti a ponúkne svetu,“

tvrdí pán Berka.

Historický dom č. 11

Reštaurácia u Richtára oficiálne otvárala svoje brány 7. júla 2017. Dýcha históriou v modernom prevedení, ktoré zodpovedá slávnej minulosti týchto klenbových priestorov

 Majiteľ reštaurácie u Richtára Ján Kurkin prišiel do domu č. 11 s vlastnou filozofiou:

 „Zaujala ma myšlienka, že tu bol v roku 1511 prvý bystrický pivovar. V mestskej kronike sa píše, že vdova po bystrickom richtárovi Serafínovi Pergerovi na tomto mieste prevádzkovala hostinec. Chcel som sa priblížiť k tejto histórii a jej hodnotám, aby to malo nejaký zmysel. Spolu s interiérom reštaurácie sa snažíme priblížiť histórii aj jedlami, ktoré tu ponúkame.“

 K samotnej rekonštrukcii pán Kurkin dodáva:

 „Celá reštaurácia u Richtára je rozdelená na reštauračnú nefajčiarsku časť na prízemí a pivárenskú v podzemí aj pre fajčiarov. Chceli sme to otvoriť naraz, ibaže reštaurátorské práce s vybavovaním všetkých povolení boli tak náročné, že piváreň sme otvárali v druhej etape, Sú tu nové siete, podlahy, výčapy a nábytok. Terasu sme vybudovali nanovo z kvalitných materiálov. Slúži našim hosťom hlavne v letných mesiacoch, ale je vybavená kúrením tak, že môže byť otvorená aj v v chladnejších dňoch, ak nám to povolí mesto.“

 Slováci sa vracajú ku klasickým národným  jedlám, ale podľa majiteľa reštaurácie U Richtára  len málokde v podnikoch sa s nimi dnes môžete stretnúť v takej podobe, aby boli dobré a kvalitné. V dome č. 11 ponúkajú lokálne jedlá z Banskej Bystrice a okolia podľa pôvodných receptov a čapuje sa tu najkvalitnejšie pivo Pilsner Urquell.

Reštaurácia U Richtára vhodne dopĺňa historický kolorit bystrického námestia a ako sa dakedy vravievalo „keď sem  do vizity prídu, tu im narichtujú richtárske priešmačke a fajnotke“. 

logo u richtara