Obec Turecká neďaleko Banskej Bystrice sa stane počas najbližšieho piatka a soboty dejiskom 24. Majstrovstiev Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek Halušky Fest.
Na tradičnom podujatí okrem varenia a jedenia chutných halušiek ožijú aj tradičné remeslá našich predkov. Počas oboch dní čaká návštevníkov zaujímavý kultúrny program,
„Podľa predošlých úspešných ročníkov odhadujem, že na podujatie príde okolo 3 – 4 tisíc návštevníkov. Piatok býval taký rozbehový, tento rok však budú oba dni haluškového festivalu plnohodnotné,“
hovorí starosta Turecká Ivan Janovec.
V piatok vystúpia skupina Kollárovci, country skupina Prameň a Elán Forever
Sobota sa bude niesť v znamení súťaže družstiev a ochutnávok halušiek tisícky chutí. Súťaž otvorí jeden zo zakladateľov festivalu Svetlan Turčan. Návštevníci sa môžu tešiť aj na ľudové hudby Sliačania a Ďatelinka, Zvolenských fujaristov či Východniarske šarkanice.
Vo večernom programe vystúpi Ludo Kuruc Band s programom Duchoň Revival, Rabat Kabat Revival a na záver do tanca zahrá Fest Dance Mix.
Vlani spomedzi 12 prihlásených družstiev klasickú kategóriu vo varení a jedení bryndzových halušiek vyhralo štvorčlenné súťažné družstvo „Ostrogrúnska partička“ dokázalo navariť a skonzumovať asi trojkilogramovú porciu halušiek za necelých 26 minút. Na druhom mieste skončilo družstvo „Do Trbalkov“ a tretí boli „Župkovskí jedáci“.
Kategóriu „halušky 1000 chutí“ v konkurencii deviatich súťažiacich družstiev vyhralo družstvo „Majs3 z Ni3“ pred súťažiacimi „Binnenhaven“ a „Windsor – Rozmarín“.
Základnými surovinami na prípravu tradičných bryndzových halušiek bola bryndza, zemiaky, múka, slanina v celku a soľ. K príprave halušiek tisíc chutí mohli byť použité aj iné ingrediencie, napríklad kapusta, syrokrém, tvaroh, vajce, smotana či i exotické pochutiny slané i sladké.