Ako správne prestrieť štedrovečerný stôl?

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Neoddeliteľnou súčasťou Vianoc je krásne prestretý štedrovečerný stôl. Možností ako dosiahnuť výnimočný efekt výzdoby je dnes už neúrekom. Ponúkame vám niekoľko tipov ako ho dosiahnuť. V najväčší sviatok roku sa predsa patrí sedieť skutočne pri sviatočnom.

Ako na to

Väčšina ľudí sa zameriava predovšetkým na to, aká bude dominantná farba dekorácií. V tomto prípade je odpoveď jednoduchá – biela. Biele sviečky, dekorácie, ozdoby na stromček aj stromček samotný. Čistá, jednoduchá a nadčasová. Investovaním do bielej dekorácie určite nič nepokazíte a môžete ju využívať dlhé roky. Vianočná výzdoba však nie je len o výbere jednej farby, ale najmä o štýle, do ktorého sa ju rozhodnete vložiť.

Príprave štedrovečerného stola treba venovať mimoriadnu pozornosť. Dekorácia by mala byť každým rokom iná, výnimočná, originálna. Nie je potrebné do efektnej vianočnej výzdoby každý rok investovať, veľmi veľa sa dosiahne jednoduchými trikmi. Tu je niekoľko rád.

Tohtoročné Vianoce sa nesú v prírodných farbách, ktoré vytvárajú teplo domova. Vianočné dekorácie sa väčšinou predávajú v tradičných vianočných farbách – sviatočnej zlatej, červenej, ktorá symbolizuje lásku a teplo, zelenej , prezentujúcej nádej, a samozrejme, bielej farbe snehu či striebornej. Kto si však chce zaexperimentovať, môže siahnuť aj po menej tradičných variáciách medenej či hnedej.

Aktuálne trendy na ten ktorý rok udávajú dizajnéri aj v prestieraní. Môžete sa nechať inšpirovať, ale aj urobiť si výzdobu podľa seba. Tak budete mať zaručené vlastnú originalitu aj ostatnej vianočnej výzdoby.

Sviatočný vianočný obrus

Vo všeobecnosti platí, že možnostiam sa hranice nekladú. Základom vianočného prestierania je vždy sviatočný obrus, ktorý dostanete kúpiť v rôznych farbách, tvaroch a prevedeniach. Na igelitový však zabudnite.

Ak nechcete každý rok kupovať nový obrus, vyskúšajte náš veľmi jednoduchý tip: klasický biely obrus, ktorý má doma každá gazdinka, sa ozdobí vybranou farebnou širokou stuhou po dĺžke alebo po šírke. Nálada sa ešte doplní klasickými vianočnými doplnkami ako sú svietniky so voňavými sviečkami vybranej farby, hviezdičky, servítky, anjeliky,…

Farebné dekorácie

Zlato – červená kombinácia veľmi efektne prežiari celý stôl eleganciou a teplom. Modrá symbolizuje mráz. Dobre pôsobí aj variant bielej so striebornou farbou. Stôl môžete doplniť bielymi hviezdičkami, obrúskami, tanierikmi, či svietnikmi so sviečkami v modrej farbe.

Aby ste sa necítili ako v ľadovej krajine, keďže modrá farba evokuje chlad, zimu, môžete si dopriať aj trošku „tepla“ v podobe zelenej, ktorá celý stôl rozjasní. Veľmi dobre ukáže zelená čerstvá čečina, ktorá navyše bude krásne rozvoniavať.

Vo všeobecnosti platí, že nech si už vyberiete akúkoľvek farbu, krásne vynikne v kombinácii so slávnostnou zlatou alebo striebornou. Ku teplým farbám (už spomínanej červenej, oranžovej, žltej…) sa viac hodí zlatá variácia, ku chladnejším (modrá, hnedá, sivá…) zase strieborná.

Kombinácia rôznych farieb by pôsobila veľmi chaoticky až prehnane prezdobene, preto sa odporúča vždy vybrať len jednu obľúbenú a takto ju ozvláštniť, čím výzdoba získa slávnostný ráz.

Ostatné doplnky

Stôl vieme doplniť drobnosťami ako hviezdičkami vystrihnutými z farebného papiera, aranžovanými zelenými vetvičkami so šiškami, sušeným ovocím, zvončekmi, orieškami rôznych druhov a pod.

Taniere, príbory, poháre…

Taniere by mali tiež celkovo dotvárať atmosféru pri sviatočnom stole a ladiť s vami vybraným farebným prevedením. To znamená, že ak všetko ladíte napríklad do červena, aj taniere by mali mať na sebe prvok tejto farby. Ak také nemáte, nemusíte hneď bežať kupovať novú sadu. Aj klasické biele taniere a hladké sklo môžu pôsobiť noblesne, keď ich správne naaranžujeme a doplníme elegantnými drobnosťami.

Netreba preto podceňovať výber servítok či krúžkov na prestieranie, ale ani svietnika a sviečok, ktoré musia byť nové, ešte nepoužité. Prvý hlboký tanier na polievku tak môžete efektne ozdobiť pekne poskladanou servítkou, ktorá krásne vynikne, ak ku nej pridáme plátky sušeného ovocia alebo sladký cukrík, či drobný maličký darček ako prekvapenie pre hostí.

Ak chcete umiestniť do stredu stola kvety alebo vianočnú ikebanu, nemala by byť prekážkou vo výhľade, aby sa zhovárajúci nemuseli nakláňať na stranu. Dôležité je aj umiestnenie príboru, ktoré musí spĺňať štandardy stolovania. Poháre patria na pravú stranu v poradí, ako sa budú piť nápoje. Opäť musia byť jednotné z rovnakej série a hlavne poctivo vyleštené.

Praktické rady na záver

Každý pri stole by mal mať dostatok miesta. Rovnako všetky potrebné veci by na ňom nemali byť natlačené, aby nepôsobiť prepchato. Rozkladací stôl je teda malou podmienkou. Ak ho nemáme, je nutné spojiť dva stoly spolu, aby vznikla pekná sviatočná tabuľa.

Na ňu sa musí vmestiť všetko vianočné tradičné jedlo – polievka, šalát, ryba či rezeň, oblátky, med, cesnak, ovocie, nápoje, u niektorých aj opekance…, pretože od štedrovečerného stola by sa podľa tradície nemalo vstávať. Hovorí sa, že kto od neho odíde, v budúcom roku pri ňom už nemusel sedieť.

Ak máme iba jeden stôl, pristavíme k nemu menší servírovací stolík, ktorý môžeme prekryť aj farebne odlišným obrusom. Naň poukladáme všetko čo sa nezmestilo na hlavný stôl.

Ak čakáte návštevu a chcete stolu pridať slávnostnejší ráz, pripravte pre každého vianočné menovky. Ak máte doma malých pomocníkov, iste vám ich radi pomôžu vyzdobiť a niečo na ne nakreslia. A nezabudnete prestrieť o jeden tanier navyše – na pamiatku tých, ktorí už nie sú medzi nami, prípadne pre „pocestného“.

Autor: (dem), Foto: ilust.