Na farmu Hiadlovských za vínom a chrumkavými špecialitami

ZAUJÍMAVOSŤ
1 /

Ľupčianska mliečna farma rodiny Hiadlovských Braunvieh pozýva všetkých ľudí dobrej vôle na tretí ročník festivalu vínnej cesty, ktorý historicky prvýkrát začína tento rok priamo na ich rodinnej farme v Slovenskej Ľupči. Uskutoční sa v termíne 7. – 8. októbra 2016.

Na farmu Hiadlovských za vínom

Témou októbrového podujatia na farme Braunvieh budú živé vína – prírodné, autentické a remeselné vína dorábané tradičnými postupmi s minimálnymi technologickými zásahmi). Pozvaných je 20 vybraných vinárov z celého Slovenska, ktorí spĺňajú túto podmienku. Vstupenka v cene 15 eur bude obsahovať pohárik, taštičku a degustačné lístky.

Program festivalu „Na farmu Hiadlovských za vínom“ začína v piatok 7. októbra od 15:00 – 21:00 hod. a pokračuje v sobotu 8. októbra od 12:00 – 21:00 hod. Farma na exkurziu návštevníkov bude počas týchto dvoch dní otvorená non – stop.

Gastronómia bude opäť pod taktovkou skvelého šéfkuchára pána Petra Ďurču z TOP restaurant Žilina. Môžete sa tešiť samozrejme na syrečky Hiadlovec. Bude sa pripravovať grilovaný Hiadlovec s lekvárom a chlebíkom a v ponuke nebudú chýbať rôzne štádiá zrelosti syra Hiadlovec na syrových tanierikoch ku kvalitnému vínku.

Túto súhru vyberaných chutí budú dopĺňať exkluzívne slovenské džemy a omáčky Gentle Jam s vyberaným alkoholom (https://www.facebook.com/gentlejam/?fref=ts). Suroviny do Gastrošpecialít z hovädzieho mäsa budú dopĺňať malí pestovatelia. Jedným z nich bude pán Ferenc, aktuálne aj s jeho  batatmi (https://www.facebook.com/ferenc.sk/?fref=ts).

„Jedná sa nám hlavne o dobrú náladu všetkých návštevníkov vínneho festivalu. Je venovaný priaznivcom kvalitného vína a fajného jedla. K tomu patrí aj dobrá hudba, v tomto prípade jazzová kapela Martin Uherek Quartet z Banskej Bystrice a country hudba,“

hovorí Martin Hiadlovský z farmy Braunvieh.

Pre hostí majú organizátori mikrobus, s ktorým budú robiť exkurzie na krásny Ľupčiansky zámok. Pre deti je pripravený kreatívny ,,Farmársky workshop“ a pre dospelých  adrenalínové aktivity. Tí odvážnejší si budú môcť na vlastnej koži vyskúšať, čo všetko zahŕňa práca na farme.

„Ubytovanie na farme zatiaľ neposkytujeme, avšak v sade (podľa záujmu a počasia ) vieme pre návštevníkov vytvoriť stanový parčík. Neskôr, pri odchode z farmy, si záujemcovia samozrejme môžu zakúpiť farmárske produkty u nás v predajni,“

dodáva Martin Hiadlovský.

Mliečna farma Braunvieh

Rodina Hiadlovských stavila na chov alpského hnedého plemena  Braunvieh. Materské stádo dojníc doviezli z rakúskeho Tirolska a meno tohto plemena je aj súčasťou názvu farmy. Jej základný kameň položili 1.septembra 1992 na zelenej lúke Podbarište.

V ďalšej etape rozvoja firmy dobudovali moderná maštaľ s voľným ustajnením, ktoré  zabezpečuje pohodu chovaných zvierat. Na túto maštaľ s kapacitou 100 kusov dobytka nadväzuje moderná syráreň. Tá vyhovuje všetkým hygienickým požiadavkám a dáva tak predpoklady pre výrobu špecifických zrejúcich syrov značky „Hiadlovec“, ktoré sa kvalitou vyrovnajú tým najlepším svetovým značkám.

„Snažíme sa získať na ďalšie investície eurofondy, ale nie je to jednoduché. Tak postupne investujeme sami a tvrdo pracujeme. Chceli by sme na farme rozbehnúť aj cestovný ruch, ale základom je výroba kvalitného syra, ktorý dodávame na slovenský trh,

potvrdzuje Jozef Hiadlovský.

Zrejúci, plnotučný syr vyrobený z čerstvého, nepasterizovaného mlieka vlastných dojníc, má charakteristickú vôňu a výnimočnú, pikantnú chuť. Chemické analýzy tohto syra potvrdili podobný podiel nasýtených mastných kyselín, ako v talianskom syre typu “Parmezán”.

Na trh sa dostáva v rôznom stupni zrenia (3 až 24 mesiacov).K dobrému syru patrí aj kvalitné víno z najlepších slovenských vinárstiev, čo ponúkajú aj na farme Braunvieh. Preto aj organizujú vínny festival s dobrým jedlom a zábavou priamo na svojej farme.

Viac informácií nájdete na webovej stránke http://www.farmahiadlovsky.sk/ alebo na FB https://www.facebook.com/BraunviehMliecnaFarma.

pozvanka na farmu

Zdroj: Farma Braunvieh, Foto: ilust.