Dve zaujímavé prednášky v knižnici na Fončorde

Zdravie
0 /

Knižnica Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici pozýva Bystričanov do svojej pobočky na Fončorde Jilemnického 48 na dve zaujímavé prednášky. V stredu 15. novembra s Luciou Kopáčovou o vode a vo štvrtok 16. novembra s diétnou sestrou Bibianou Orendášovou o správnej výžive pri ochoreniach .

Voda – zázračná tekutina

V stredu o 17:00 hod. bude mať prednášku spojenú s diskusiou  na tému „Voda – zázračná tekutina“ Mgr. Lucia Kováčiková z cyklu „Chceš žiť zdravo?“. Dozviete sa niečo o správnom pitnom režime a zdraví.

Hosťami budú zástupcovia spoločnosti Aqua trade Slovakia Zvolen, ktorí knižnici poskytujú v bezplatný pitný režim. Ako bonus pre účastníkov prednášky a diskusie poskytnú test pH organizmu zdarma.

Diétna sestra radí

V spolupráci s miestnou pobočkou Ligy proti reumatizmu bude vo štvrtok o 17:00 hod. v pobočke VKMK na Fončorde prednáška Bibiany Orendášovej „Diétna sestra radí“ o zásadách stravovania a zdravej výživy pri ochoreniach.

Liga proti reumatizmu je občianske združenie s celoslovenskou pôsobnosťou a patrí medzi najstaršie a najväčšie pacientske združenia na Slovensku. Vznikla v roku 1990 z iniciatívy lekárov – reumatológov a hŕstky aktívnych pacientov. Časom sa rozrástla a jej aktivity sú už čisto v pacientskych rukách.

Na Slovensku trpí zápalovými reumatickými chorobami takmer 50 000 pacientov. Pojem „reuma“ používaný v bežnej populácii zahrňuje veľkú paletu ochorení pohybového aparátu, ktoré sa líšia klinickým priebehom, ako i závažnosťou jednotlivých typov ochorení. Reuma nie je chorobou len staršej generácie, postihuje aj deti a mladých ľudí.

Liga má bohatú tradíciu a vybudovala 19 organizačných jednotiek, z toho dva kluby – Motýlik a Kĺbik, ako aj 17 miestnych pobočiek (a vznikajú ďalšie).

Viac o činnosti Ligy proti reumatozmu sa dozviete na Facebooku a webových stránkach http://www.mojareuma.sk/http://www.klubklbik.sk/ a http://www.klubmotylik.sk/.

 „Reumatik by mal zamerať výber vhodných potravín v prvom rade podľa schopnosti jednotlivých potravín ovplyvňovať zápalový proces. Mal by uprednostniť konzumáciu všetkých potravín, ktoré prirodzene prispievajú k zníženiu,  tlmeniu zápalov a dopĺňať ich ostatnými potravinami, ktoré majú neutrálny vplyv na zápal,“

hovorí odborník PharmDr. Jozef Zima.

Medzi potraviny znižujúce zápal patria rybí olej, tučné severské ryby, ľanový olej, zelený čaj ,surová zelenina či olivový olej. Za nevhodné potraviny pri reume sa považujú slnečnicový, sójový a repkový olej, kešu a arašídové oriešky, rastlinné maslá (vysoká prevaha omega-6),  červené mäso obsahujúce veľké množstvo hémového železa podporujúceho zápaly, čokoláda, nutela a alkohol. Viac sa dozviete na prednáške v knižnici.

plagat zazracna vodaplagat dietna sestra radi

Autor: (tom), Foto: ilust.