Deň Sásovskej uhorky 2016 bude 6. augusta

SPRÁVY
0 /

Blíži sa tradičné augustové podujatie na multifunkčnom ihrisku Rudohorská pod oporným múrom v Sásovej – Deň Sásovskej uhorky. Všetci Bystričania sú vítaní.

„V mene organizátorov vás pozývam už na 5.ročník obľúbeného podujatia počas uhorkovej sezóny – Deň Sásovskej uhorky 2016, ktorý sa uskutoční na tradičnom mieste na sídlisku Sásová dňa 6. augusta 2016 v čase 17:00 – 20:00 hod. V ponuke sú už tradične zeleninové špeciality a možný nákup zeleninových produktov dopestovaných na sásovských políčkach aj s kultúrnym programom,“

uvádza predsedníčka Občianskej rady RUSA II. Elena Púchyová.

Prvé podujatie tohto typu sa uskutočnilo v Sásovej pred 144 rokmi.  Dlhé roky sa na túto udalosť zabudlo, až sa našla skupina nadšených Sásovanov okolo Jána Kollára a Eleny Púchyovej, ktorí oživili túto starú tradíciu. Tradične na prvú augustovú sobotu organizátori pripravili už piaty Deň Sásovskej uhorky

Sásová a uhorky

Uhorky sa vo väčšom rozsahu začali pestovať v Sásovej od roku 1870. Správca Dokumentačného centra Sásová Ján Kollár hovorí:

„Vzhľadom na svoju kvalitu, chuť a trvácnosť sa dokázali presadiť na vychýrenom banskobystrickom zeleninovom trhu. Tak sa už o dva roky neskôr začal používať pojem Sásovská uhorka.

Toto gastronomické pomenovanie sa spomína aj v monografii o Sásovej a Rudlovej, ktorá vyšla pred štyrmi rokmi. Zaujímavá je aj publikácia dobových fotografií z prvej polovice 20. storočia Sásová v obrazoch. Máloktorý Bystričan vie, že práve táto časť nášho mesta bola významným a úrodným miestom pre uhorky. V Sásovej sa uhorky pestovali hlavne v troch lokalitách – na Jelšinách, Močare a Úhrade. Väčšina zanikla počas výstavby sídliska. Poslednou lokalitou s pestovaním uhoriek tak dodnes ostali Jelšiny – časť Lúke.

So Sásovskou  uhorkou sa spája viacero tradícií

A ešte niečo o prísloví: „Je vás ako Sásovanov!“ Vedzte, že korene má práve tu v Sásovej a bežne sa používalo na celom Slovensku, dokonca aj v Prahe.

„Ukrýva sa za ním zberateľ a folklorista Adolf Peter Záturecký, ktorý už na konci 19. storočia vydal v Prahe príslovia a porekadlá. Jedným z nich bolo aj toto príslovie,“ dodáva pán Kollár.

Neodmysliteľnou súčasťou celého podujatia je samozrejme ochutnávka uhoriek, či už čerstvých alebo zaváraných. Najväčším lákadlom celého podujatia je nepochybne ochutnávka vynikajúcej studenej uhorkovej polievky. Okrem uhorkových a iných špecialít organizátori ponúknu návštevníkom aj tradičný recept na starú uhorkovú polievku. Tá sa počas leta pripravovala studená a bola vynikajúcim osviežením pre koscov na lúkach, ale aj pri práci v domácnostiach. Účastníci podujatia budú mať možnosť na malom zeleninovom trhu zakúpiť si niektoré produkty sásovských pestovateľov.

Recept na 4 porcie studenej uhorkovej polievky zo Sásovej

Potrebujeme 300 g zemiakov, 300 g uhoriek, 18 ml smotany na šľahanie, 30 g hladkej múky, 30 g masla, drvená rasca, mleté čierne korenie, ocot, soľ, čerstvý kôpor.

Postup: Do litra vriacej posolenej vody vložíme na kocky pokrájané očistené zemiaky a uvaríme do polomäkka. Pridáme ošúpané, na menšie kocky nakrájané uhorky bez semien, drevnú rascu, mleté čierne korenie a povaríme do mäkka. V smotane na šľahanie rozmiešame hladkú múku a pomaly vlejeme za stále miešania do polievky. Pridáme maslo, soľ, ocot, kôpor posekaný nadrobno a povaríme. Polievku podávame studenú. Celkový čas prípravy je okolo 45 minút.

Layout 1

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a archív