V Španej Doline sa v sobotu varí štiarc

Tip na výlet
0 /

Penzión Klopačka v Španej Doline a obec Špania Dolina pozývajú už túto sobotu 14. júla 2018 aj Bystričanov na ukážku varenia tradičného baníckeho jedla štiarc spojenú s ochutnávkou tejto tradičnej pochúťky. Príďte pred Klopačku od 15:00 hod. a neobanujete.

Špaňodolinský štiarc 

Je staré banícke jedlo, ktoré varievali ženy manželom, ktorí chodili fárať do bane. Buď ho zjedli hneď ráno alebo si ho brávali so sebou do bane.

Robí sa z oškrabaných nadrobno nakrájaných zemiaky. Tie sa varia v osolenej vode tak, aby ešte neboli celkom uvarené.  Nasype sa do nich hrubá múka a do hrnca sa zapichne hrubý papek na miešanie tzv. štiarcovník  Zmes sa varí bez miešania, pokiaľ sa zemiaky ešte nerozvaria.

MG_9773

Potom sa vodu scedí a zmes sa mieša štiarcovníkom dovtedy, kým z nej  neostane hladké cesto. Medzitým sa v inej rajnici rozpraží slanina s cibuľou alebo maslo. Cesto sa trhá na kúsky podobné haluškám do misky, polieva po troche omastkom za občasného pomiešania a porcuje sa.

Receptov je viac, môžete si to vyskúšať doma, ale najlepší štiarc majú v Španej Doline.