Stalo sa už tradíciou, že o tomto čase malá obec Kynceľová pri Banskej každoročne ožije zaujímavým kulinárskym podujatím Fizolňový deň. Jedenásty ročník sa uskutoční v sobotu 22. júla 2017.
Fizolňa
Pýtate sa, prečo práve Fizolňový deň? Fizolňa je miestne pomenovanie fazule. Kedysi nielen v Kynceľovej, bola fazuľa jedlom chudobných. Jej pestovanie bolo nenáročné a úroda fazule v Kynceľovej bola vždy bohatá. Domáci obyvatelia ju varievali na niekoľko spôsobov. Počas leta zelené struky na kyslo, v zime ako sladkú alebo kyslú polievku.
Tradíciu Fizolňového dňa v Kynceľovej odštartoval nultý ročník v roku 2006. Hlavným bodom programu dňa je súťaž vo varení dobrôt z fazule. Zvyčajne súťaží sedem až desať dvoj až trojčlenných družstiev. Ich úlohou je uvariť akékoľvek jedlo, ktorého súčasťou je fazuľa. Víťazné družstvo si z Kynceľovej okrem vecných odmien odnesie aj putovný pohár.
Fizoľňový deň 2017
V Kynceľovej sa súťaží vo varení fizoľne o putovný pohár starostky obce, ktorou je pani Martina Kubišová. Dvojčlenné súťažné družstvá môžu fizoľňu pripraviť na akýkoľvek spôsob v kotlíku z vlastných surovín. Tie okrem strukoviny tvorí surové a údené mäso, klobásky či rebierka, ktoré sa po uvarení vyberú na priamu konzumáciu. Zostane len vývar s fizoľňou, zeleninou a zemiakmi, ktorý chutí náramne. Súťažiaci budú mať k dispozícii kotlík, drevo, vodu, stôl a prístrešok.
Súčasťou podujatia je aj piaty ročník súťaže v krájaní cibule a nechýba ani bohatý kultúrny program. Ochutnať môžete starostkinu diabolskú fizolňu, baraní guláš, či guláš z diviny. Návštevníci môžu okrem sledovania a povzbudzovania súťažiacich ochutnať výsledky ich kulinárskeho umenia spolu s ostatnými dobrotami a zabaviť sa pri kultúrnom programe.
Program podujatia
10:30 Prezentácia súťažiacich
11:00 Podpálenie pod kotlíkmi
14:00 Dováranie a hodnotenie
15:00 Maja Velšicová
16:00 V. ročník súťaže v krájaní cibule
17:00 Ľudová hudba Muzikanti
19:00 Peter Stašák
20:30 Diskotéka pod holým nebom s DJ Snopkom
24:00 Záver podujatia
Autor: (dem), Foto: ilustračné