Župan Kotleba zneužíva tragédiu v Polomke na politické ciele ĽSNS

SPRÁVY
10 /

Minulotýždňová vražda 50-ročnej ženy v Polomke, ktorej páchateľa polícia zadržala na druhý deň v Banskej Bystrici, má svoje politické pokračovanie. Hlavnú úlohu v ňom chce hrať banskobystrický župan Marian Kotleba.

Práve jeho strana ĽSNS zvolala na nedeľné popoludnie do Polomky protestné zhromaždenie pod názvom „Proti cigánskemu teroru“: Neskôr to pre médiá premenovali na smútočné zhromaždenie, ale extrémistický podtón akcie nezakryli. Je zvláštne, že hoci polícia nezverejnila rómsky pôvod páchateľa, ĽSNS z toho okamžite urobila „riešenie cigánskej otázky“, čo je jej hlavný politický program.

Župan Marian Kotleba sa s tým ani netají a hneď to preniesol do programu najbližšieho zasadnutia Zastupiteľstva BBSK v Závadke nad Hronom 2.septembra. Návrh prvých troch bodov je veľavravný:

1. Minúta ticha za brutálne zavraždenú Janu Majerčíkovú, matku troch detí.
2. Výzva krajskému riaditeľovi PZ na prijatie operatívnych opatrení proti zločinom páchaným cigánskymi extrémistami.
3. Vyčlenenie finančných prostriedkov na pomoc pri zriadení obecnej polície v obciach Polomka, Závadka nad Hronom a Heľpa.

Je zrejmé, o čo ide Kotlebovi. Výzva krajskému riaditeľovi PZ v Banskej Bystrici je čisto politická. Po vražde v Polomke prakticky do 24 hodín policajti zadržali páchateľa s nožom a zabránili tak ďalším možným útokom so sexuálnym motívom na ďalšie ženy, k čomu sa podľa vyšetrovateľa pripravoval. Otázka znie, prečo by sa mali prijímať operatívne opatrenia len proti zločinom „cigánskych extrémistov“ a nie voči všetkým zločincom bez ohľadu na farbu pleti páchateľov?

Hoci kraj zo zákona nemá žiadnu kompetenciu k zriaďovaniu obecných polícií ani k ich financovaniu, Koleba účelovo navrhuje dať peniaze z rozpočtu kraja pre tri obce. Na tento účel vraj už vyčlenil aj finančné prostriedky zo svojej rezervy, obce však na to nereagovali a obecnú políciu nezaložili. Pritom je zaujímavé, že v Banskej Bystrici chcel z budovy Úradu BBSK na Námesti SNP nechať odmontovať bezpečnostnú kameru mestskej polície.

Na posledné zastupiteľstvo BBSK zvolané začiatkom augusta do Banskej Bystrice Kotleba neprišiel, hoci na druhý deň vystúpil v Prahe na zhromaždení českých extrémistov proti utečencom. Poslanci na ňom chceli okrem iného riešiť situáciu po nepodpísaní grantov určených pre Divadlo Štúdio tanca  a príčiny stratového hospodárenia krajskej firmy BBRSC a.s, vedenej funkcionármi ĽSNS.

Zasadnutie bolo napokon kvôli neprítomnosti predsedu BBSK zrušené a malo pokračovať teraz. Ibaže do toho prišla Polomka a všetko je inak…

Autor: (tom), Foto: ilustračné